Mirko Štular je zdaj odgovorni urednik Vala 202. Foto: BoBo
Mirko Štular je zdaj odgovorni urednik Vala 202. Foto: BoBo

Od prisotnih 24 programskih svetnikov javnega zavoda RTV Slovenija je novega direktorja Radia Slovenija potrdilo 21 svetnikov, dva glasova sta bila vzdržana, eden pa ni glasoval. Štular bo štiriletni mandat nastopil 1. marca.

Štular, ki je že 12 let odgovorni urednik Vala 202, je v svoji predstavitvi opozoril, da Radiu Slovenija na prvem mestu manjka podrobna analiza ponudbe celotne mreže osmih programov nacionalnega radia. Ob tem je ocenil, da zdajšnji položaj ne terja rokohitrskih posegov v programe. Zavzel pa se je za premišljene, sistematične in dolgoročne programske spremembe.

Po Štularjevih besedah so potrebne spremembe pri načrtovanju radijskih programov, s poudarkom na bolj odprtem, odzivnem in v prihodnost usmerjenem prilagajanju shem in formatov: "Predvsem potrebujemo veliko večje korake na področju multimedijske avdio produkcije in novih storitev, velik miselni korak stran od zgolj 'FM-razumevanja' radia."

Miha Lampreht in Igor Kadunc. Foto: BoBo
Miha Lampreht in Igor Kadunc. Foto: BoBo

"Javni radio se preprosto ne more več zanašati le na kakovosten FM-program. Postati mora živahen družbeni organizem, aktiven igralec, ustvarjalec dogodkov, projektov, predvsem pa mora biti prisoten in sprejet po različnih kanalih," je poudaril Štular. Dodal je, da mora Radio Slovenija ponudbo prilagajati sodobnim, prihajajočim načinom spremljanja medijev.

Kadunc se je odločal med Štularjem in Groznikovo

Igor Kadunc se je odločal med Mirkom Štularjem, ki je zdaj odgovorni urednik Vala 202, in urednico uredništva večernega in nočnega programa na Prvem programu Radia Slovenija Darjo Groznik. Oba sta se v preteklosti že potegovala za mesto direktorja radia, njuni prijavi pa sta edini v tem razpisu, ki sta bili popolni. Prispelo jih je sicer pet.

Kadunc je na seji pojasnil, da odločitev med Štularjem in Groznikovo ni bila enostavna. Vendarle ga je bolj prepričala Štularjeva vizija razvoja Radia Slovenije: "Očitno se zaveda, da bo potrebno aktivno razvojno, multimedijsko in širše razmišljanje kot prej." Poudaril je, da ima Štular njegovo polno zaupanje, da bo uspešno vodil nacionalni radio kot izredno pomemben del RTV Slovenija.

Seja programskega sveta RTV Slovenija. Foto: BoBo
Seja programskega sveta RTV Slovenija. Foto: BoBo

Zdajšnjemu direktorju radia Mihi Lamprehtu se bo drugi štiriletni mandat iztekel 28. februarja. Za nov mandat se ni potegoval, saj je po njegovih besedah zaradi samoomejevanja funkcije napočil čas, da vodenje radia prevzame nekdo drug.

Potrebnih je najmanj 15 glasov

Direktorja radia ali v. d. direktorja imenuje generalni direktor RTV Slovenija po pridobitvi predhodnega soglasja programskega sveta zavoda. Za soglasje je potrebna absolutna večina v 29-članskem svetu, torej najmanj 15 svetniških glasov podpore.

Programski svet je sicer na seji podal tudi mnenje k predlogu finančnega načrta RTV Slovenija za letošnje leto ter prisluhnil poročilu varuhinje pravic gledalcev in poslušalcev Ilinke Todorovski za december lani.