Poslanci državnega zbora so po sinočnji maratonski seji sprejeli 12 sklepov, s katerimi so vlado pozvali k ukrepanju na področju koncentracije kapitala in lastništva medijev. Foto: MMC RTV SLO
Poslanci državnega zbora so po sinočnji maratonski seji sprejeli 12 sklepov, s katerimi so vlado pozvali k ukrepanju na področju koncentracije kapitala in lastništva medijev. Foto: MMC RTV SLO
Poslanci so razpravljali tudi o lastništvu medijev, ki preko koncentracije pomembnih deležev v več medijih ogroža ustavno pravico do informiranosti. Foto: RTVSLO
Dan po tajkunski seji

Vlada naj med drugim prouči stanje in predlaga morebitne spremembe zakonodaje, povezane s koncentracijo kapitala, je po seji sklenil DZ.

Za poročanje o ugotovitvah o stanju na tem področju in področju medijskega lastništva mora , morebitne spremembe zakonodaje pa naj predlaga v 60 dneh.

Bomo imeli finančno policijo?
Poslanci vlado v 12 sklepih med drugim pozivajo, naj prouči možnost ustanovitve finančne policije in stanje kadrov pri ustreznih institucijah ter v primeru nezadostne kadrovske zasedbe zagotovi sredstva za zaposlitev ustreznih kadrov.

Laško, Union, Merkur, Istrabenz
DZ je soglašal s predlogom odbora za gospodarstvo, da naj vlada pripravi pregled poteka koncentracije kapitala v Pivovarni Laško, Merkurju in Istrabenzu in naj preuči vse vidike prevzema Pivovarne Union, ki ga je izvedla Pivovarna Laško.

Več o poteku maratonske seje preberite tukaj.

Medijska koncentracija ogroža pravico do informiranosti
Poslanci so posebej izpostavili področje medijskega lastništva in ugotovili, da je zaradi medijske koncentracije pomembnih deležev več medijev v lasti enega lastnika ogrožena ustavna pravica državljanov do celovite informiranosti. Vlada naj prouči vprašanje zakonitosti v postopkih ugotovljene koncentracije kapitala in medijskega lastništva in sprejme ukrepe, ki bodo zagotavljali več konkurenčnosti in pluralnosti na medijskem področju.

Konec velikih posojil z zastavo delnic?
Poslanci so ugotovili tudi, da so številni današnji lastniki podjetij ta podjetja pridobili tako, da so prek državnih bank najeli velika posojila, ki so jih zavarovali z še ne kupljenimi delnicami. Vlada naj zato prouči možnost oblikovanja zakona, ki bo omogočil, da so pogodbe, ki so omogočale takšne nakupe, nične.

Državni zbor je sprejel tudi sklep o povečanju števila članov ustavne komisije, v kateri bodo zdaj tudi predstavnik SNS-a in še en član iz vrst SDS-a.

Prevzemi in lastništva gospodarskih družb bodo tudi tema seje odbor za gospodarstvo DZ-ja, ki bo po skrajšanem postopku obravnavanal predlog zakona o spremembah in dopolnitvah zakona o prevzemih in predlog zakona o spremembah in dopolnitvah zakona o gospodarskih družbah.

Dan po tajkunski seji