Nemci so s 4:2 premagali branilce naslova Portugalce. Foto: Reuters
Nemci so s 4:2 premagali branilce naslova Portugalce. Foto: Reuters

Nemčija je bila razigrana, tudi zaradi ponavljajočih napak portugalske obrambe. Selektor Portugalske Fernando Santos je slabo nadzoroval potek srečanja, nemški šef stroke Joachim Löw pa je, za razliko od tekme s Francijo, odlično izkoristil širino v igri in pretental zadnje evropske prvake.

Marko Cirman: "Havertz, Muller in Gnabry so ves čas menjavali prostore in delali zmedo v osrčju portugalske obrambe. Dias in Semedo sta imela zato silne težave. Nemci so skrbeli za kadrovski višek in zato se je ogromno prostora odpiralo Kimmichu na eni in Gosensu na drugi strani. Zelo slaba sta bila tudi osrednja vezista William Carvalho in Danilo Pereira, ki sta bila tipična "sidraša", a je bil njun učinek pri posesti žoge skromen, slabo pa sta pomagala tudi osrednjima branilcema, zato so Nemci z lahkoto prihajali do zaključkov svojih akcij."

Nemci so visoko s 4:2 premagali Portugalce in spomnili na obračun leta 2014, ko so jih na svetovnem prvenstvu v Braziliji premagali s 4:0. Marko Kovačevič je dodal: "Nemci se prebujajo, opozorili so znova nase. Morda smo Nemce po tekmi proti Franciji mnogi prehitro odpisali. Imajo kup talentov v moštvu, morda je k zmanjšanju možnosti za končni uspeh vplivala tudi napovedana menjava selektorja. Tekma proti Portugalski je zadnji signal, da se Nemcev ne sme nikoli odpisati."

Razvrščene reprezentanca po razredih
Španija je drugič zapored remizirala, tokrat proti Poljski, ki bi lahko na koncu tudi zmagala. Španci si še niso zagotovili osmine finala, so neprepričljivi, njihovo igranje z nenehnim zadrževanjem žoge v svoji posesti pa je neučinkovito. Španske navijače jezi Morata, Poljska pa si je podaljšala upanje po nadaljevanju tekmovanja po skupinskem delu.

Omizje se je tokrat podalo v razvrstitev reprezentanc v posamezne razrede glede na to, kaj so pokazale na tem Euru. Soglasno so najožji favoriti za naslov Francozi, Italijani in Belgijci. V širšem krogu so se znašli še Nemci in Nizozemci. Prijetno so z igro presenetili Čehi in Ukrajinci. Anglija ja pokazala premalo.

Boštjan Janežič: "Ob angleški favoriziranosti ne morem mimo tega, da ne bi razmišljal, da se to vse skupaj začne zaradi lige, njihovega domačega tekmovanja. Kar naenkrat je Anglija brez psihološko stabilnih in igrivih igralcev favorit tekmovanja. Skoraj vedno je tako." Luka Petrič je o tem povedal, da "je reakcija javnosti v Angliji bila kar povedna. Po remiju s Škotsko je kar grobo kritizirala igro treh levov, zdaj, ko igrajo na domačih tleh, je pritisk še večji."

Zaradi koronavirusnih razmer lahko Angleži ostanejo celo brez finala evropskega prvenstva na Wembleyju. Najboljša morebitna menjava se v tem trenutku zdi Budimpešta, ki lahko gosti tekme na polnem stadionu Puškaš Arena. Marko Cirman: "Zakaj bi, glede na takšne razmere, delali finale na Wembleyju? Zakaj se obnašamo, kot da bi Angležem moralo nekaj pripadati? Vem, da je bilo prizorišče finala določeno vnaprej, a precej lepše bi bilo videti polno Puškaš areno, kot delno zasedeni Wembley. Ne nazadnje smo na polne tribune čakali leto dni in pol."

Ob koncu oddaje se je omizje pogovarjalo tudi o za zdaj nepričakovano izstopajočih posameznikih prvenstva. Na seznamu so se znašli Šved Alexander Isak, Ukrajinec Roman Jaremčuk, Nemec Robin Gosens pa tudi Italijana Domenico Berardi in Manuel Locatelli.
Kakšen pa je vaš izbor?

Radijski nogometni podkast Žoga je okrogla bo v sodelovanju z dopisniki, strokovnjaki in novinarji med skupinskim delom evropskega prvenstva na voljo vsak drug dan.

Žoga je okrogla Euro 2020 e05: Prvaki na prepihu