Se bomo državljani znova podali na volišča? Foto: EPA
Se bomo državljani znova podali na volišča? Foto: EPA
Nasprotniki družinskega zakonika že zbirajo podpise za referendum. Foto: MMC RTV SLO

Sporočamo gospodu Primcu in njegovim somišljenikom, da je govoriti o današnjem dnevu kot o zgodovinskem nesramno, če ne ponižujoče do vseh tistih mater in očetov, ki ne živijo po "njihovem merilu tradicionalne družine" (enostarševske družine, istospolne družine, družine, katerih pari niso poročeni).

Poslanska skupina SD
V iniciativi pohiteli z zbiranjem podpisov

Aleš Primc, vodja Civilne iniciative za družino, je izpostavil, da "imamo prvič v slovenski zgodovini možnost, da demokratično in javno izrečemo spoštovanje materam in očetom". Vodja civilne iniciative je prepričan, da družinski zakonik "žal" mater in očetov ne spoštuje, zato je potreben referendum. Zanj morajo pobudniki zbrati 40.000 podpisov volilvcev, prvi dan pa so jih zbrali več kot 10.000.

Na Primčeve besede so se odzvali v poslanski skupini SD-ja, kjer menijo, da "lahko vsi, ne glede na praznične ali druge dni, svojim staršem izrazimo in dokažemo svoje spoštovanje vsak dan." Prav tako so prepričani, da izjave Primca napeljujejo k diskriminaciji vseh tistih posameznic in posameznikov, ki živijo v družinah, "ki po njegovem mnenju niso tradicionalne oziroma kot pravijo zagovorniki referenduma, "ne izvirajo iz naravnega reda" in za slovensko družbo predstavljajo "demografski samomor"."

Že pred petkovo državnozborsko odločitvijo o morebitni ustavni presoji referendumske pobude so nasprotniki družinskega zakonika namreč začeli zbiranje podpisov. K oddaji podpisov so poleg civilne iniciative pozvali tudi predsedniki mestnih odborov SDS-a, SLS-a in NSi-ja.

V petek, 2. 9., ob 10. uri bo gost MMC-jeve spletne klepetalnice vodja Civilne iniciative za družine in pravice otrok Aleš Primc.

Mate: Zakonik ni pripravljen, kot bi moral biti
Predsednik ljubljanskega mestnega odbora SDS-a Dragutin Mate je dejal, da je stranka SDS že v državnem zboru odločno nasprotovala sprejetju družinskega zakonika v predlagani obliki. Prepričani so namreč, da zakonik ni pripravljen tako, kot bi moral biti, in da krši osnovna družbena načela. Mate je še dejal, da se zavzemajo za zaščito najranljivejšega člena v tem zakonu - otroka.

Mate v nadaljevanju dodaja, da številni pravniki, psihologi in sociologi ne navajajo nedvoumnega dokaza, da v istospolni skupnosti lahko "otrok odrašča v normalno zdravo osebnost, zato takega zakonika ne smemo podpreti". V stranki zato pozivajo, da se stopi "na stran otroka in oddajo glas za referendum, na katerem bomo ljudje lahko odločili to, česar trenutna politična elita ni sposobna dojeti".

Kucler Dolinarjeva: Zdrava družina so mati, oče in otrok
Predsednica ljubljanskega mestnega odbora NSi-ja Mojca Kucler Dolinar je povedala, da je narava dala dva spola, in "rušiti te stvari bi bilo kot rušiti strukturo družbe". Kucler Dolinarjeva je prepričana, da je "zdrava družina, mati in oče, zagotovo okolje, v katerem se lahko otrok najboljše razvije - tako psihično kot telesno".

Prepričana je še, da so družinske vrednote nekaj posebnega in nekaj, kar izvira iz naravnega reda, in to spreminjati "tako na silo, kot se to počne v Sloveniji, je zelo neodgovorno do naslednjih generacij".

Tudi v SLS-u in Listi za čisto pitno vodo za referendum
V stranki SLS so vseskozi podpirali tak zakonik, ki "družini zagotavlja obstoj tudi v prihodnje", je dejal predsednik ljubljanskega mestnega odbora stranke Janez Žagar. Po njegovih besedah naša družba in svet drsita v negotovost in dolžni smo preprečiti, "da bi državni organi pripomogli k še večji negotovosti ustroja in strukture slovenske družbe".

Predsednik Liste za čisto pitno vodo Mihael Jarc pa se je ostro odzval na očitke, da bo referendum kršil ustavne pravice manjšine. "Poslanci so pooblaščenci volivcev v parlamentu. Vse sodobne ustave imajo institut referenduma, da volivci, ki so pooblastitelji pooblaščencev, popravijo, kar so poslanci narobe sklenili," je povedal in dodal, da Slovenija drvi v demografski samomor.

SD: Pravice otrok so prioriteta zakonika
Da je takšno govorjenje sprenevedanje, pa so prepričani v SD-ju. "Prav skrb za pravice vseh otrok in njihovo zaščito je največja prioriteta družinskega zakonika, kajti med njimi so tudi tisti otroci, ki jim sedanja ureditev ne zagotavlja enakih pravic kot njihovim vrstnikom," so izpostavili.

Podpisi se zbirajo po celotni državi
Civilna iniciativa potrebne podpise zbira na območju celotne države. Stojnice naj bi stale na skoraj vseh upravnih enotah in krajevnih uradih. Volivke in volivci, ki želijo podpis za referendumsko zahtevo oddati, lahko obrazec prejmejo pri pobudnikih, ga na upravni enoti ali krajevnem uradu overijo in vrnejo predlagateljem.

Vroč uvod v parlamentarno jesen
Poslanke in poslanci bodo o zahtevi za presojo ustavnosti referendumske pobude, ki jo je z osmimi glasovi proti petim v sredo potrdil matični parlamentarni odbor, odločali na petkovi izredni plenarni seji. Njeno skladnost z ustavo želijo preveriti v poslanskih skupinah SD-ja, LDS-a, Zaresa, DeSUS-a in nepovezanih poslancev.

V SDS-u in SLS-u menijo, da argumenti za ustavno presojo niso tehtni in da je referendum legitimen. Če bodo poslanke in poslanci zahtevo podprli, jo bo DZ predvidoma že isti dan posredoval ustavnemu sodišču, zbiranje podpisov pa bo s tem do sodne odločitve prekinjeno.

Sporočamo gospodu Primcu in njegovim somišljenikom, da je govoriti o današnjem dnevu kot o zgodovinskem nesramno, če ne ponižujoče do vseh tistih mater in očetov, ki ne živijo po "njihovem merilu tradicionalne družine" (enostarševske družine, istospolne družine, družine, katerih pari niso poročeni).

Poslanska skupina SD
V iniciativi pohiteli z zbiranjem podpisov