Največ študijskih mest razpisuje ljubljanska univerza. Foto: Rok Omahen
Največ študijskih mest razpisuje ljubljanska univerza. Foto: Rok Omahen

V novem študijskem letu je od skupaj 19.541 vpisnih mest za državljane Slovenije in drugih držav EU-ja na voljo 16.377 mest, za tujce in Slovence brez slovenskega državljanstva pa 3114 mest.

Na ljubljanski univerzi je za prvi letnik na voljo 8984 vpisnih mest, od tega 8112 za redni in 872 za izredni študij. Mariborska univerza je razpisala 4527 mest, od tega 3742 za redni in 785 za izredni študij.

Na primorski univerzi je za prihodnje študijsko leto na voljo 1509 vpisnih mest, od tega 1189 za redni in 320 za izredni študij.

Novomeška fakulteta za informacijske študije je razpisala 200 mest, 120 za redni in 80 za izredni študij, novogoriška univerza 205 mest, Nova univerza 127, novomeška univerza pa 232 mest. V samostojnih visokošolskih zavodih s koncesioniranim študijskim programom je na voljo 473 vpisnih mest za redni študij.

Kandidati se za vpis na dodiplomski in podiplomski študij lahko prijavijo na spletnem portalu eVŠ v skladu s prijavnimi roki, ki so navedeni v razpisu za vpis. Za izpolnjevanje prijave potrebuje kandidat elektronski naslov, saj mu bo po končanem postopku poslan izpolnjen obrazec prijave v obliki PDF-dokumenta. Kandidat lahko odda prijavo s kvalificiranim digitalnim potrdilom ali brez tega z uporabniškim imenom in geslom.

Razpisna mesta je povečala ljubljanska univerza na fakulteti za elektrotehniko v dveh programih, na filozofski fakulteti, kjer uvajajo nov univerzitetni program portugalski jezik in književnost, in na pravni fakulteti. Mariborska univerza pa je razpisna mesta povečala na fakultetah za strojništvo in za gradbeništvo, prometno inženirstvo in arhitekturo. Primorska univerza je povečala mesta na fakulteti za vede o zdravju. Vpisna mesta sta povečali tudi Fakulteta za zdravstvo Angele Boškin in novomeška fakulteta za informacijske študije.

Na javnih višjih strokovnih šolah in višjih strokovnih šolah s koncesijo je razpisanih 4290 mest za redni študij in 3435 mest za izredni študij. Ponudbo vpisnih mest za izredne študente dopolnjujejo zasebne višje strokovne šole, ki razpisujejo še dodatnih 4075 vpisnih mest. Skupaj je v študijskem letu 2022/2023 razpisanih 11.800 vpisnih mest.

Študenti višjih strokovnih šol v dveh letih študija pridobijo uporabno strokovno znanje, utemeljeno na praktičnem izobraževanju v podjetjih, kjer je študentom omogočen neposreden stik z delodajalci. V Sloveniji deluje 49 javnih in zasebnih višjih strokovnih šol, ki izvajajo 33 različnih študijskih programov.

Postopek prijave v višje strokovne šole poteka prek Višješolske prijavne službe s sedežem v Šolskem centru Celje.