Volitve v evropski parlament so potekale konec maja lani. Foto: EPA
Volitve v evropski parlament so potekale konec maja lani. Foto: EPA

Stranka SDS si je prislužila mnenje s pridržkom o pravilnosti poročanja, ker med zbranimi sredstvi ni izkazala drugih oblik prispevkov fizičnih oseb. Med porabljenimi sredstvi je izkazala stroške, ki niso stroški volilne kampanje, ni pa izkazala stroškov, ki bi nastali, če ne bi prejela drugih oblik prispevkov fizične osebe za volilno kampanjo, je navedlo Računsko sodišče.
Poleg tega med prispevki, zbranimi v nasprotju z zakonom o volilni in referendumski kampanji, ni izkazala drugih oblik prispevkov pravne osebe in lokalne skupnosti, med neplačanimi obveznostmi pa ni izkazala neporavnanih obveznosti za plačilo DDV-ja.

Mnenje s pridržkom o pravilnosti poslovanja pa je stranka dobila, ker na posebnem transakcijskem računu za volilno kampanjo ni zbrala sredstev za plačilo DDV-ja. Prav tako je s posebnega transakcijskega računa za volilno kampanjo poravnala stroške, ki niso stroški volilne kampanje, po drugi strani pa s tega računa ni poravnala neplačanih obveznosti za DDV.
S fizično osebo, ki je za stranko oddala prostor v najem za namestitev plakatov, ni sklenila pogodbe v pisni obliki, prispevkov pravne osebe in lokalne skupnosti ni nakazala v humanitarne namene, v seznamu izdatkov pa je pri treh izdatkih navedla napačnega izvajalca.

Računsko sodišče ni moglo pridobiti zadostnih dokazov, na podlagi katerih bi bilo mogoče potrditi, da so bile storitve najema, tiska, namestitve in odstranitve gigapanojev in uporaba fotografije za volilno kampanjo skladne z zakonom o volilni in referendumski kampanji.

Dve mnenji s pridržkom tudi Zelenim

Stranka Zeleni Slovenije je dobila mnenje s pridržkom o pravilnosti poročanja, ker med zbranimi sredstvi ni izkazala drugih oblik prispevkov fizičnih oseb. Med porabljenimi sredstvi je izkazala stroške, ki niso stroški volilne kampanje ali pa so nastali po volilni kampanji. Izkazala jih je v seznamu izdatkov, obenem pa med njimi ni izkazala stroškov, ki se nanašajo na druge oblike prispevkov fizične osebe ter jih ni izkazala v seznamu izdatkov. Mnenje s pridržkom o pravilnosti poslovanja pa je dobila, ker je s posebnega transakcijskega računa za volilno kampanjo poravnala stroške, ki niso stroški volilne kampanje ali pa so nastali po volilni kampanji.

Mnenje s pridržkom glede poročanja DeSUS-u in glede pravilnosti poslovanja SNS-u

Računsko sodišče ni bilo popolnoma zadovoljno s poročanjem DeSUS-a, ker med zbranimi sredstvi ni izkazal sredstev, ki jih je prenesl s svojega transakcijskega računa na poseben račun. Poleg tega je med porabljenimi sredstvi izkazal stroške, ki niso stroški volilne kampanje. Mnenje o pravilnosti poslovanja je bilo medtem pozitivno.

SNS-u pa je bilo izrečeno mnenje s pridržkom o pravilnosti poslovanja, ker Računsko sodišče ni moglo pridobiti zadostnih dokazov o tem, da je bilo zbiranje njegovih sredstev za volilno kampanjo v primeru oglaševanja na LED-zaslonih skladno z zakonom o volilni in referendumski kampanji. Mnenje o pravilnosti poročanja pa je bilo pozitivno.

Strankam NSi, LMŠ, SAB, Levica in SD je bilo po drugi strani izrečeno pozitivno mnenje tako o pravilnosti poročanja kot poslovanja.