Foto: Srdjan Živulović/BoBo
Foto: Srdjan Živulović/BoBo

Sledijo SD s 13,9-odstotno podporo, Levico bi volilo 8,1 odstotka, LMŠ 7,3, NSi 6,6 in SAB 4,3 odstotka vprašanih. Delež neopredeljenih volivcev je skoraj tretjina.

DeSUS in SNS bi volilo 1,2 odstotka vprašanih, SMC 0,3 odstotka. Od zunajparlamentarnih strank bi opaznejšo podporo dobil SLS, za katerega bi glasovalo 1,7 odstotka vprašanih, medtem ko bi 1,6 odstotka vprašanih volilo katero drugo stranko (med njimi so navedli stranko Igorja Zorčiča, Pirate, stranko Resnica, Dobro državo, Pozitivno Slovenijo in Zelene Slovenije).

Odstotek tistih, ki ne vedo, koga bi volili, še naprej narašča. Takih je že 32,7 odstotka vprašanih, kar je 2,3 odstotne točke več kot pred mesecem dni. 4,1 odstotka vprašanih pravi, da ne bi odšli na volitve, kar je za štiri odstotne točke manj kot oktobra.

Glede na oktobrsko anketo je podpora narasla NSi-ju (za 1,3 odstotne točke), LMŠ-ju (za eno odstotno točko), SDS-u (za 0,2) in DeSUS-u (za 0,1). Padla pa je podpora SAB-u (za 0,8 odstotne točke), Levici (za 0,5), SMC-ju (za 0,2) in SD-ju (za 0,1 odstotne točke). SLS bi volilo 0,1 odstotne točke manj vprašanih.

Da vlada ne dela uspešno, meni 67,4 odstotka vprašanih, kar je pol odstotne točke manj kot oktobra. Da dela uspešno, je prepričanih 28,8 odstotka vprašanih, kar je 1,5 odstotne točke več kot oktobra.

Na lestvici ocene politikov na prvem mestu ostaja evropska poslanka Ljudmila Novak, z drugega mesta je predsednika republike Boruta Pahorja izrinil zdravstveni minister Janez Poklukar, Pahor pa je tretji.

Telefonsko raziskavo javnega mnenja Vox populi so izvedli med 9. in 11. novembrom, v njej pa je sodelovalo 700 ljudi.