Primanjkljaj se bo povečal. Foto: BoBo
Primanjkljaj se bo povečal. Foto: BoBo

Naposled so na dan prišli interni dokumenti vlade, ki kažejo, kakšen proračun si je vlada zamislila za prihodnje leto. Pregledala ga bo tudi Evropska komisija in presodila, ali se slovenska vlada drži lastnih zavez.
Na sprejetje proračuna bo premierka Alenka Bratušek vezala glasovanje o zaupnici vladi. Za nadaljnje usklajevanje proračuna je Bratuškova v sredo ob 18. uri sklicala tudi sestanek s predsedniki koalicijskih strank, poslanci koalicijskih strank ter ministri.
Za pol milijarde evrov več davkov
Vlada načrtuje, da bo v letu 2014 v proračun skupno nabrala 8,63 milijarde evrov, kar je 221 milijonov evrov več kot zdaj. Pričakovano povečanje prihodkov je v veliki večini posledica načrtovane uvedbe davka na nepremičnine, od katerega si vlada obeta 216 milijonov evrov. Celotni davčni prihodki bodo po napovedi vlade skupno znašali 6,87 milijarde evrov, kar je 17 milijonov evrov manj od zdaj načrtovanih in 561 milijonov evrov več, kot jih vlada namerava pobrati letos.

Med njimi naj bi se izkupiček od davkov na dohodek in dobiček znižala za 74 milijonov evrov, na 1,32 milijarde evrov. Za skoraj 100 milijonov evrov, na 5,14 milijarde evrov, se znižujejo tudi domači davki na blago in storitve, kamor se med drugim uvrščajo davek na dodano vrednost in trošarine.

Za 3 milijarde evrov DDV-ja
Davka na dodano vrednost, ki se je v letošnjem juliju zvišal, naj bi se v proračun steklo dobre tri milijarde evrov oz. 27 milijonov evrov več, kot je načrtovano zdaj. Po drugi strani se bo izkupiček od pobranih trošarin zmanjšal za 91 milijonov evrov, na 1,56 milijarde evrov.

Od nedavčnih prihodkov naj bi država prihodnje leto v proračun dobila 11 milijonov evrov več, to je skupaj za nekaj več kot pol milijarde evrov. Največ naj bi k temu prispeval višji izkupiček iz udeležbe na dobičku od premoženja ter višji prihodki od prodaje zemljišč in neopredmetenih sredstev.

Na račun prejetih sredstev iz EU-ja se prihodki v spremembah proračuna za leto 2014 povečujejo za 210 milijonov evrov, na skoraj 1,2 milijarde evrov.

324 mio. evrov več odhodkov
Odhodki bodo po napovedi vlade v letu 2014 9,64 milijarde evrov, s čimer se bo primanjkljaj zvišal za skoraj 103 milijone evrov, na 1,01 milijarde.

Pri tem se najbolj povečujejo tekoči transferji v sklade socialnega zavarovanja (za 188 milijonov evrov), javne sklade in zavode (za skupaj 117 milijonov evrov), večji pa bo tudi transfer v pokojninsko blagajno (184 milijonov evrov, skupno pa bo blagajna težka 1,46 milijarde evrov). Transferjev posameznikom in gospodinjstvom je načrtovanih 15 milijonov evrov manj oz. 1,3 milijarde evrov; znotraj tega pa se povečujejo transferji brezposelnim.

Rezanje pri naložbah
Vlada namerava najbolj varčevati pri izdatkih za blago in storitve, te namerava oklestiti za 115 milijonov na 573 milijonov evrov. Investicijski odhodki se znižujejo za 24 milijonov evrov, na 662 milijonov evrov.

Za plače in druge izdatke zaposlenim v javnem sektorju sta v letu 2014 predvidena 902 milijona evrov proračunskih sredstev, kar je 14 milijonov evrov manj kot v veljavnem proračunu, vendar pa se znotraj tega povečujejo sredstva za delovno uspešnost.