Rode do svojega 80. leta ostaja tesen papežev sodelavec. Foto: MMC RTV SLO
Rode do svojega 80. leta ostaja tesen papežev sodelavec. Foto: MMC RTV SLO

Kot uradni razlog za odstop Franca Rodeta so v Vatikanu navedli njegovo starost (76 let), pri kateri ne more več opravljati funkcije prefekta kongregacije za ustanove posvečenega življenja. Na njegovo mesto je prišel Joao Braz de Aviz, nekdanji nadškof Brasilie.

Po poročanju dnevnika Jutarnji list pa so razlogi za Rodetov odstop drugačni. Papež Benedikt XVI. naj bi ga leta 2009 posredno, a jasno ponižal, ko je odredil, da bo preiskavo reda Kristusovi legionarji opravljalo državno tajništvo, in ne Rodetova kongregacija. Gre za skrajno konservativni red, ki ga je ustanovil zdaj že pokojni Marciala Maciela Degollada.

Novinar Jason Berry je namreč lani razkril, da je red bogato obdaroval svoje prijatelje iz Vatikana, med drugim pa naj bi se na seznamu obdarovancev znašel tudi Rode. Preiskavo reda pa je aktualni papež odredil šele, ko so na dan prišle podrobnosti o Degolladovi razuzdanosti.

Posiljeval naj bi semeniščnike in otroke ter imel številna razmerja z ženskami in tudi dva uradno priznana otroka. Enega izmed teh otrok je rodila posiljena mladoletnica. Red Kristusovih legionarjev je sicer po pisanju časnika izredno bogato združenje, saj naj bi imeli kar 25 milijard dolarjev premoženja, sestavlja pa ga 763 svečenikov in 1.300 semeniščnikov iz 22 držav.

Rodetov tajnik: Neokusne laži
Rodetov tajnik je namigovanja označil za "neokusno laž". Kristusovih legionarjev naj namreč ne bi pregledovali zaradi bogatenja, ampak zaradi zasebnega življenja ustanovitelja reda. Franc Rode pa je bil prav v skupini, ki je razmere v redu ugotavljala, je kardinalov tajnik dejal za POP TV.