Rdeči križ Slovenije vodita dva zakonita zastopnika. Foto: BoBo
Rdeči križ Slovenije vodita dva zakonita zastopnika. Foto: BoBo

Zastopnik RKS-ja Alojz Kovačič, sicer član glavnega odbora RKS-ja, je povedal, da bo postopek imenovanja novega predsednika stekel v letu 2019, ko bo tudi volilno leto v tej naši največji humanitarni organizaciji.

Najprej bodo na glavnem odboru določili kandidacijske postopke, roke za izvedbo volitev, imenovali razpisno komisijo, ki bo pregledala izpolnjevanje pogojev oz. izbrala kandidate. Dokončno besedo bodo imeli člani zbora RKS-ja, to so predstavniki vseh 56 območnih združenj, ki bodo na tajnih volitvah izbirali predsednika.

"Po statutu RKS-ja predsednika lahko predlagajo območna združenja rdečega križa, glavni odbor, nadzorni odbor, predsednik, podpredsednik RKS-ja in generalni sekretar RKS-ja. Mandatna doba predsednika traja štiri leta, predsednik pa je lahko znova izvoljen, vendar največ za dva zaporedna mandata," je dejal Kovačič in dodal, da mora kandidat ob tem podati pisno izjavo, da sprejema kandidaturo.

Kandidat za predsednika RKS-ja mora imeti po navedbah Kovačiča najmanj deset let delovnih izkušenj na vodilnih položajih ali pri vodstvenih delih, najmanj univerzitetno izobrazbo in aktivno obvladati angleški ali kateri drugi svetovni jezik. Dokazati mora tudi, da je s svojim preteklim dejavnim delovanjem v organizacijah Rdečega križa ali drugih humanitarnih organizacijah bistveno prispeval k uresničenju temeljnega poslanstva RKS-ja.

Ob tem je Kovačič opozoril, da predsednik RKS-ja ne more izvajati "svoje" vizije, kot je to ob odstopu dejal nekdanji predsednik Keber, ampak mora uresničevati vizijo Rdečega križa Slovenije.

"Rdeči križ Slovenije ima svojo razvojno strategijo do leta 2020. Za vsako leto so zapisane programske naloge RKS-ja, 56 območnih združenj in več kot 900 krajevnih oz. četrtnih organizacij na terenu. Vsako leto RKS program dela posreduje tudi vladi. Ta program predhodno analizira in ga potrdi ter zagotovi minimalna sredstva za izvajanje javnih pooblastil Rdečega križa Slovenije," je še pojasnil Kovačič.