Evropska unija je
Evropska unija je "odločila, da pravica homoseksualne skupnosti do otroka ne spada med človekove pravice za vsako ceno", je dejal predsednik Slovenske škofovske konference Andrej Glavan. Foto: BoBo

Predsednika Slovenske škofovske konference (SŠK) Andreja Glavana pri noveli najbolj moti "izenačevanje naravne družine ter poroke moškega in ženske z istospolno skupnostjo". Še posebej ga moti možnost, da istospolni pari posvojijo otroka. "Otrok potrebuje za zdrav razvoj očeta in mater in vse kvazištudije, ki pravijo, da za otroka ni pomembno, ali ima očeta in mamo, so potvorbe. Še zlasti, ker bi morale študije namesto sedanjih vzorcev zajeti tiste, ki že 20, 25 ali 30 let živijo v takih družinah. Takšnih študij pa je bilo do zdaj zelo malo," je navedel.

Noveli nasprotujejo tudi v Srbski pravoslavni cerkvi v Sloveniji. Kot je dejal namestnik zagrebško-ljubljanskega metropolita v Sloveniji Milan Duduković, njihova Cerkev istospolnim sicer priznava, da se lahko svobodno odločajo, kako bodo živeli, se pa zavzema za to, da se zaščiti klasična oblika družine, vključno z možnostjo, da otroke posvajajo zgolj heteroseksualni pari. Podobno meni paroh Peran Bošković. Kot je dejal na četrtkovi okrogli mizi Inštituta dr. Janeza Evangelista Kreka, istospolni odnos v Pravoslavni cerkvi velja za protinaravno dejanje: "In če je nekaj protinaravno, potem iz tega ne pričakujte nečesa naravnega."

V Islamski skupnosti v Sloveniji, ki poleg Katoliške cerkve in Srbske pravoslavne cerkve sodi med tri največje verske skupnosti pri nas, se do novele ne želijo opredeljevati, odločitev o tem, kako bodo glasovali na referendumu, pa so prepustili vernikom samim. Znano pa je, da islam istospolne odnose opredeljuje kot greh. So se pa opredelili proti družinskemu zakoniku, ki je padel na referendumu pred leti.