Pobudniki referenduma – politične stranke SD, Svoboda in Levica – so referendum predlagali, ker so prepričani, da gre za širše družbeno vprašanje. Foto: Pixabay
Pobudniki referenduma – politične stranke SD, Svoboda in Levica – so referendum predlagali, ker so prepričani, da gre za širše družbeno vprašanje. Foto: Pixabay

Po 99,97 odstotka preštetih glasov je na referendumsko vprašanje "Ali ste za to, da se sprejme zakon, ki bo urejal pravico do pomoči pri prostovoljnem končanju življenja?" z za odgovorilo 54,82 odstotka volivcev, proti pa je bilo 45,19 odstotka volivcev. Volilna udeležba je bila 40,17-odstotna. Glasovalo je 697.682 volivcev, veljavnih je bilo 686.498 glasovnic.

"Izid referenduma daje zakonodajalcu jasen signal, naj čim prej uzakoni pravico do prostovoljnega končanja življenja, ki bo preprečevala nepotrebno trpljenje, ne da bi pri tem kakor koli posegala v pravni ali dejanski položaj tistih, ki se z zdravniško pomočjo pri končanju življenja intimno ne strinjajo. Pričakujemo objavo zavrnjenega predloga Srebrne niti kot zakonskega osnutka, na katerega bo mogoče dajati pripombe za izboljšave v javni obravnavi, h kateri bodo povabljeni vsi," so v izjavi za javnost zapisali v društvu Srebrna nit, kjer so bili najodločnejši zagovorniki pravice do končanja življenja.

Pobudniki referendum predlagali, ker gre za širše družbeno vprašanje

Pobudniki referenduma – politične stranke SD, Svoboda in Levica – so referendum predlagali, ker so prepričani, da gre za širše družbeno vprašanje. Menijo, da bi zakon neznosno trpečim umirajočim, ki si želijo lahke smrti, omogočil doslednejše uveljavljanje te vrednote, ne da bi posameznikom, ki jim življenjski nazor ali versko prepričanje nalagata prizadevanje za ohranjanje življenja tudi, ko je to povezano s hudim trpljenjem, krnil možnosti življenja. Dodali so, da bi Slovenija z legalizacijo pomoči pri prostovoljnem končanju življenja sledila državam, ki uzakonjajo prostovoljno končanje življenja, denimo Nizozemski.