Slovenski kardinal bo v nedeljo daroval mašo v ljubljanski stolnici. Foto: RTV SLO
Slovenski kardinal bo v nedeljo daroval mašo v ljubljanski stolnici. Foto: RTV SLO

Dragi rojaki, ni vas težko občudovati; fantastični ste!

Kardinal Franc Rode
Kardinal Franc Rode
Rodeta je pozdravila tudi sestra Cecilija, uršulinka. Foto: RTV SLO

Rode, 25. marca imenovan za kardinala, je na obisku v rodni župniji Jarše pri Domžalah, kjer so mu pripravili sprejem pred domačo hišo v rojstni Rodici. Nato je tretji kardinal slovenskega rodu blagoslovil kapelico pred hišo in daroval slovesno mašo v Grobljah. Rodeta je ob domači hiši pozdravilo okoli 5.000 sorodnikov, prijateljev in sokrajanov.

Rode je po prihodu na Rodico po snidenju z domačimi še posebej pozdravil Ivana Rebernika, ki je dolgo deloval v Vatikanu, in Marka Pogorevca, nekdanjega generalnega direktorja slovenske policije. Rodeta je pozdravila domžalska županja Cveta Zalokar Oražem.

V nedeljo bo slovesna maša še v stolnici svetega Nikolaja v Ljubljani. Nanjo so poleg slovenskih škofov vabljeni tudi škofje iz sosednjih škofovskih konferenc ter predstavniki družbenega, političnega in kulturnega življenja.

Rodetovo imenovanje pričakovano
Rode je prefekt kongregacije ustanov posvečenega življenja in družb apostolskega življenja, ker pa so prefekti običajno tudi člani kardinalskega zbora, je bilo njegovo imenovanje pričakovano.

Rode je 24. marca v Vatikanu od papeža skupaj s še 14 novimi kardinali iz enajstih držav in s štirih celin, Amerike, Evrope, Azije in Afrike, prejel škrlatno kardinalsko pokrivalo in listino ob imenovanju kardinala, dan kasneje pa še kardinalski prstan.

Škrlatna barva pokrivala naj bi pomenila pripravljenost dati življenje za vero. Rode je ob umestitvi dejal, da kardinalski naslov razume kot priznanje svojemu delu in kot znamenje posebne naklonjenosti papeža slovenski Cerkvi in slovenskemu narodu.

Dragi rojaki, ni vas težko občudovati; fantastični ste!

Kardinal Franc Rode