Rode je kot tri temeljne moralne vrednote omenil spoštovanje zakonske zveze, človekovega dostojanstva in Boga. Foto: EPA
Rode je kot tri temeljne moralne vrednote omenil spoštovanje zakonske zveze, človekovega dostojanstva in Boga. Foto: EPA

O, da bi Bog močno zasvetil v vseh slovenskih srcih."

Franc Rode
Kardinal Rode je pozval k duhovni prenovi slovenskega naroda. Foto: RTV SLO
Stolna cerkev sv. Nikolaja
Stolna cerkev sv. Nikolaja je bila polna do poslednjega kotička. Foto: RTV SLO

Če bomo hoteli preživeti, bomo morali - kritično in ponižno - sprejeti sami sebe, svojo kulturo in svoje vrednote ter jim ostati zvesti.

Maše v povsem polni stolnici so se udeležili tudi škofje sosednjih škofovskih konferenc ter predstavniki slovenskega, javnega, političnega in kulturnega življenja. Med njimi so bili minister za pravosodje Lovro Šturm, kulturni minister Vasko Simoniti, Andrej Bajuk, v vladi pristojen za finance, in mnogi drugi.

Rode zadovoljen s "pozitivnimi premiki v Sloveniji"
V svojem nagovoru se je kardinal Rode najprej zahvalil preminulemu papežu Janezu Pavlu II. za zaupanje in klic v rimsko kurijo ter sedanjemu, Benediktu XVI. za kardinalsko posvetitev, ki po besedah slavnostnega govornika ni le njegova osebna čast, temveč predvsem priznanje slovenski Cerkvi in narodu.

Kardinal je izrazil veselje nad pozitivnimi premiki na področju gospodarstva, demokracije, sprostitve medijskega prostora in vsega, kar prispeva k dvigu kakovosti življenja. Obenem ga z žalostjo in "sveto jezo" navdaja vse, kar omenjenemu nasprotuje. Predvsem pa, tako pravi kardinal Rode, mu gre za utrditev in širitev vere v slovenskem narodu.

Vera po besedah slavnostnega gosta daje življenju polnost, ljudi rešuje pred osamo, nas povezuje s predniki, predvsem pa našemu življenju daje smisel. Prav tako pa je vera vrednota, skladna z evropskimi. "Človekovo dostojanstvo, svoboda, demokracija, enakopravnost, solidarnost," je le nekaj stičišč verskih in evropskih norm, ki jih je naštel Rode.

Rode nagovoril tudi starše
Novoimenovani kardinal se zato vprašuje po razlogih za samouničevanje naroda, ki se pojavlja v obliki mamil, prometnih nesreč, samomorov, splavov in nizke rodnosti. "Najprej moramo spremeniti temeljno občutje bivanja kot nujnosti in zabave iz dolgočasja in preiti v občutje, da je življenje zastonjski dar Stvarnika, svoboda in naloga," meni kardinal Rode, ki je ob koncu posvetila nagovoril starše ter jih opozoril na tri temeljne moralne vrednote, skozi katere naj bi se izražala slovenska in evropska istovetnost.

Med njimi je omenil priznavanje in obrambo zakonske zveze kot skupnosti med moškim in žensko ter zanikanje vsakega poskusa njene izenačitve z drugimi oblikami skupnosti. Nadalje je opozoril na spoštovanje človekovega dostojanstva in njegovih pravic, misli pa sklenil z zadnjo vrlino, spoštovanjem tega, kar je za vsakega drugega sveto v najvišjem pomenu besede - spoštovanje Boga. "Tu je temelj vsake kulture."

Začetek liturgičnega časa
S slovesnimi binkošti se 50 dni po veliki noči konča velikonočni čas, verniki pa se spominjajo prihoda Svetega Duha in ustanovitve Cerkve. Slovenski škofje so po svojih škofijah že darovali slovesne maše, med njimi pa birmancem podelili zakramente svete birme. Do začetka adventnega časa se tako nadaljuje liturgični čas.

Na prvem uradnem obisku v Sloveniji, ki sovpada z binkošti, se je kardinal Franc Rode mudi na povabilo ljubljanskega nadškofa in metropolita Alojza Urana.

Rode, 25. marca imenovan za kardinala, je v soboto obiskal rodno župnijo Jarše pri Domžalah, kjer so mu pripravili sprejem pred domačo hišo na rojstni Rodici. Nato je tretji kardinal slovenskega rodu blagoslovil kapelico pred hišo in daroval slovesno mašo v Grobljah. Rodeta je ob domači hiši pozdravilo okoli 5.000 sorodnikov, prijateljev in sokrajanov. V domačem kraju bo Rode ostal še ves teden, nato pa se bo prihodnji ponedeljek vrnil v Vatikan.

O, da bi Bog močno zasvetil v vseh slovenskih srcih."

Če bomo hoteli preživeti, bomo morali - kritično in ponižno - sprejeti sami sebe, svojo kulturo in svoje vrednote ter jim ostati zvesti.