Fotografija je simbolična. Foto: BoBo
Fotografija je simbolična. Foto: BoBo

Do izredne pomoči v obliki mesečnega temeljnega dohodka in oprostitve plačila prispevkov so upravičene samozaposlene osebe, družbeniki, verski uslužbenci in kmetje, ki zaradi epidemije covida-19 ne morejo opravljati dejavnosti ali jo opravljajo v bistveno zmanjšanem obsegu, so v sporočilu za javnost zapisali na finančni upravi.

Za izkoriščanje obeh omenjenih ugodnosti je treba na finančno upravo poslati posebno izjavo le prek eDavkov, so poudarili in dodali, da izjave ni mogoče vložiti v papirnati obliki. Če bodo imeli upravičenci težave z namestitvijo eDavkov, se lahko za pomoč obrnejo na klicni center finančne uprave za pomoč uporabnikom na telefonski številki 05 297 6800 ali po elektronski pošti sd.fu@gov.si.

Pri mesečnem temeljnem dohodku bo denar, če bo izjava vložena od 19. do 20. aprila za marec in/ali april, nakazan 10. maja. Če bo izjava vložena od 1. do 31. maja, bo denar na račun nakazan 10. junija. Tisti, ki so izjavo vložili 18. aprila za marec, jim je bil denar nakazan 24. aprila.

Glede oprostitve plačila prispevkov pa morajo upravičenci do 30. aprila predložiti izjavo, če želijo oprostitev za marčevske (od 13. marca dalje) in aprilske prispevke, ki sicer zapadejo v plačilo 20. aprila in 20. maja. Če želijo oprostitev majskih prispevkov, ki zapadejo v plačilo 20. junija, pa morajo izjavo predložiti do 31. maja, še pozivajo na finančni upravi.