Rotnik pravi, da so bili vsi odgovorni s tekočimi cenami projekta seznanjeni in so vedno odobrili njegovo nadaljevanje. Foto: BoBo
Rotnik pravi, da so bili vsi odgovorni s tekočimi cenami projekta seznanjeni in so vedno odobrili njegovo nadaljevanje. Foto: BoBo
Rotnik pojasnjeval predragi Teš 6

Rotnik, ki je Termoelektrarno Šoštanj (Teš) vodil od aprila 2003 do novembra 2010 in se je zaradi Teša 6 znašel tudi v središču kriminalističnih preiskav, je spomnil na leto 2001, ko je bilo zaradi izteka življenjske dobe blokov 4 in 5 v letu 2017 oz. 2023 treba začeti razmišljati o nadomestku. Takrat so bile mogoče tri rešitve: nadomestni blok v Šoštanju, plinske elektrarne v Kidričevem ali drugi blok krške jedrske elektrarne, na koncu je padla odločitev o šestem bloku v Šoštanju.

Sprva je HSE potrdil naložbo v blok z močjo 500 megavatnih ur, je stroka pozneje ugotovila, da je za pravi izkoristek primerneje zgraditi blok z močjo 600 megavatnih ur.

Rotnik je nato pojasnjeval postopke v zvezi s projektom Teš 6 in zatrdil, da so bili pregledni in gospodarni, z vsemi podrobnostmi - terminskimi načrti, številkami in predvsem z vrednostmi investicijskega programa -, pa so bili po njegovih besedah seznanjeni vsi predpostavljeni: nadzorna sveta Teša in HSE-ja, projektna skupina za Teš 6, vsa ministrstva in vse vlade.

Cena narasla čez vse meje
Projekt Teša 6 je bil sprva ocenjen na 655 milijonov evrov, na koncu pa smo zanj morali plačati več kot 1,4 milijarde evrov. "Tudi pri tej ceni smo dobili vsa soglasja, da gremo s projektom naprej," je zatrdil Rotnik.

Cena, po kateri Teš kupuje premog iz velenjskega premogovnika, pa je bila po Rotnikovem pojasnilu določena v pogodbi iz leta 2004 med Tešem, Premogovnikom Velenje in HSE-jem. Znašala je 2,80 evra za gigadžul, po 15-odstotnem popustu Premogovnika pa se je ustavila pri 2,25 evra. Cene odkupa elektrike od Teša pa je HSE določal sam, je dejal Rotnik in pojasnil, da je cena za megavatno uro električne energije ob koncu njegovega vodenja Teša znašala 71,5 evra.

Rotnik sicer še danes poudarja, da šesti blok elektriko proizvaja ceneje kot drugi bloki in da je nujno potreben.

Nekdanji prvi mož Teša, ki zdaj vodi Komunalno podjetje Velenje, se je dotaknil tudi državnega poroštva za 440 milijonov evrov za projekt. Dejal je, da je država doslej izdala že za 7,5 milijarde evrov poroštev za različne projekte, zato bi osebno pričakoval, da se vsa poroštva obravnavajo enako, "da pogledamo, ali so koruptivna in kako napredujejo".

Rotnik pojasnjeval predragi Teš 6