Nataša Pirc Musar je v tretjem krogu dobila 15 glasov od skupno 29 svetnikov. Foto: BoBo
Nataša Pirc Musar je v tretjem krogu dobila 15 glasov od skupno 29 svetnikov. Foto: BoBo
Ljerka Bizilj
V tretjem krogu so svetniki izbirali med Ljerko Bizilj in Natašo Pirc Musar. Foto: BoBo
Programski svet RTV SLO je izbiral med petimi kandidati in kandidatkami za mesto generalnega direktorja oziroma direktorice. Foto: MMC RTV SLO
RTV Slovenija
Zaplete se lahko še zaradi vprašljive zakonitosti imenovanja treh članov programskega sveta, ki so jih izvolili zaposleni. Foto: RTV SLO
Marko Filli
Dozdajšnji direktor Marko Filli se od položaja poslavlja s 25. majem. Foto: BoBo
Marko Makarovič
Marko Makarovič ... Foto: BoBo
Roman Kolar
... in Roman Kolar v prvem krogu nista dobila glasov podpore. Foto: BoBo
Pirc Musarjeva o načrtih z RTV-jem
Pirc Musarjeva s 26. majem prevzema vodenje RTV-ja

Ob tem je za MMC še zapisala: "Obljubljam zagnanost, delavnost, red, preglednost in urejeno pravno okolje. Računam na elan vseh zaposlenih." Vodenje zavoda bo prevzela 26. maja.
Zaposleni na RTV Slovenija morajo verjeti v poslanstvo, predvsem pa v korektnost in poštenost tega, kar se bo delalo z vrha piramide navzdol, pa je poudarila v izjavi za STA. "Nisem imela dobrega občutka pred glasovanjem," je dejala Pirc Musarjeva. Po njenih besedah je zato toliko bolj vesela podpore programskega sveta. "Prijavila sem se namreč zaradi tega, ker si iskreno želim tej hiši, ki je meni mnogo dala v življenju, dati nekaj nazaj," je še dodala.

V Odmevih pa je spregovorila tudi o odločitvi, zakaj je že na predstavitvi jasno povedala, da bo s sabo pripeljala tri sodelavce - Rosano Lemut Strle, ki je njena namestnica v uradu informacijskega pooblaščenca, predtem pa je bila zadolžena za kontroling in kadre na ZZZS-ju, Natašo Mahne (nekdanjo vodjo financ v Mercatorju) in Gorazda Slaka, ki je bil programski direktor Pro Plusa, zadnja leta pa dela na Slovaški TV Markiza.

"Odločila sem se, da je v tej situaciji, ko javnemu zavodu ne gre dobro, ko je veliko slabe volje in malverzacij s financami, najbolje pripeljati tri povsem neobremenjene ljudi od zunaj." Gorazd Slak je sicer znan kot ustvarjalec programa na komercialnih televizijah, a Pirc Musarjeva zagotavlja, da se komercializacija javne RTV ne bo zgodila. "Vem, kaj je poslanstvo te hiše. A zavedati se moramo, da mora RTV Slovenija del prihodkov pridobivati tudi na trgu, a predvsem mora delati kakovosten program."

Zakaj ne še svetovalec za področje Radia? "Ker se mi zdi, da je v televizijskih programskih shemah treba narediti mnogo več kot na radijskih."


Filli najprej na dopust

Zdajšnjemu generalnemu direktorju Radiotelevizije Slovenija Marku Filliju se kmalu izteče štiriletni mandat - na položaj je bil za štiri leta imenovan 25. maja 2010. Tudi Filli je bil med današnjimi kandidati za to mesto.

"Dobiti v prvem krogu največ glasov in izpasti je nekoliko absurdno, ampak spoštujem odločitev programskega sveta," je imenovanje Pirc Musarjeve za MMC komentiral Filli. Dodal je, da se lahko še zaplete zaradi vprašljive zakonitosti imenovanja treh članov programskega sveta, ki so jih izvolili zaposleni, saj je na delovnem sodišču odprta tožba o zakonitosti volitev, sodišče pa o tem še ni odločilo. Odločitev pa je pričakovati v zelo kratkem času.

Na vprašanje, kako vidi dejstvo, da bo RTV prvič vodila ženska generalna direktorica, pa je odvrnil, da ali bo delo dobro opravljeno, ni odvisno od spola. "Jaz sem svoje naredil, 25. maja predajam štafeto, najprej pa en pošten dopust," je sklenil.

Kako je potekalo glasovanje
V prvem krogu je Marko Filli prejel deset glasov, Ljerka Bizilj in Nataša Pirc Musar pa po devet. Preostala dva kandidata nista dobila glasov. V drugem krogu pa sta Biziljeva in Pirc Musarjeva dobili enako število glasov, devet, Filli pa osem. V tretjem krogu je Biziljeva dobila 13 glasov, Pirc Musarjeva pa 15.

Za potrditev novega generalnega direktorja ali direktorice je bilo potrebnih 15 od 29 glasov svetnikov.

Prispelo sedem kandidatur
Na razpis je sicer prispelo sedem kandidatur, šest jih je ustrezalo pogojem iz razpisa. Poleg Fillija so se programskemu svetu predstavili še odgovorna urednica Tretjega programa TV Slovenija Ljerka Bizilj, Roman Kolar, Marko Makarovič, nekoč zaposlen na RTV Slovenija, in informacijska pooblaščenka Nataša Pirc Musar.Prijavil se je tudi nekdanji minister za zunanje zadeve Dimitrij Rupel, ki pa je uro pred začetkom seje programskega sveta od kandidature odstopil.

Predstavniki zaposlenih na RTV Slovenija so sicer vse kandidate še pred sejo programskega sveta pozvali k predstavitvi, a sta se vabilu odzvala le dva. Srečanja so zato odpovedali.

Njen program temelji na štirih sklopih
Pirc Musarjeva je v predstavitvi svojega programa pred programskimi svetniki izpostavila štiri tematske sklope svojega programa: informativni program, razvedrilo in šport, znanost in kulturo ter otroke in mlade.

Ni naklonjena sistemu "štetja sekund", ki so namenjene eni ali drugi strani, bi pa npr. predlagala snovanje oddaje, ki bi bila filozofski antipod Studiu City. Kot neprimerne označuje zamisli o enem levem in enem desnem televizijskem programu. "S tem ne bi naredili ničesar za kulturni dialog, saj bi levo usmerjeno občinstvo spremljalo en program, desno pa drugega," drug mimo drugega. Glavna odgovornost, je poudarila, je na informativnem programu, znotraj katerega morajo biti uravnoteženo predstavljeni vsi nazori.

Dotaknila se je tudi MMC-ja: "MMC je paradni konj te hiše, ki deluje zelo dobro. Postane pa lahko "datacenter" te hiše, ki lahko vsakega novinarja v tej hiši oskrbi s podatki, z izjavo politika izpred štirih let in ga tako postavi na laž, ko danes govori drugače."

Minus: slaba prepoznavnost obrazov
Največji minus zavoda je po njenem mnenju slaba prepoznavnost obrazov: "Zgrozila sem se, ko sem ob morebitnem Bobovnikovem odhodu ugotovila, da zadaj ni nikogar, ki bi ga dostojno nadomestil. Za njim ni Karolijev in Praprotnikov kot na radiu."

Predlaga tudi sistem plačnega stimuliranja za najboljše in najbolj prepoznavne ustvarjalce RTV-vsebin: 20 najboljših, najbolj prepoznavnih, bi morali po njenem mnenju uvrstiti v plačni razred generalnega direktorja za čas njegovega mandata. Prepričana je, da je treba naravnost povedati, kdo dela dobro in kdo slabo: "Srednje poti - ne povedati nikomur ničesar - ni."

Zapleti glede volilne pravice nekaterih svetnikov?
V Sindikatu kulturnih in umetniških ustvarjalcev RTV Slovenija so sicer prejšnji teden opozorili, da glasovi treh članov programskega sveta iz vrst zaposlenih morda niso veljavni. Sindikat je namreč po volitvah predstavnikov zaposlenih v programski in nadzorni svet RTV Slovenija vložil tožbo za razveljavitev volitev.

Po mnenju sindikata je bilo namreč podaljšanje roka za vlaganje kandidatur kandidatov v programski svet, čeprav je bilo kandidatov za izvolitev dovolj, nezakonito. Postopek za razveljavitev volitev pred sodiščem še ni končan, še opozarjajo v sindikatu.

Pirc Musarjeva o načrtih z RTV-jem
Pirc Musarjeva s 26. majem prevzema vodenje RTV-ja