Hrvatje razumejo, da morajo spoštovati evropska pravila. Zgodilo se je, kot smo napovedovali, je zamrznitev ERC-ja komentiral zunanji minister. Foto: MMC RTV SLO
Hrvatje razumejo, da morajo spoštovati evropska pravila. Zgodilo se je, kot smo napovedovali, je zamrznitev ERC-ja komentiral zunanji minister. Foto: MMC RTV SLO
Ribiška ladja
Slovenski ribiči imajo po SOPS-u pravico do ribolova na širšem območju, je dejal Rupel. Foto: MMC RTV SLO

Zgodilo se je to, kar smo želeli, izpolnitev štiristranskega dogovora iz leta 2004, je Dimitrij Rupel v oddaji Odmevi komentiral odločitev hrvaškega sabora. Obenem pa se morajo po njegovih besedah čim prej sestati strokovnjaki z obeh strani in sprejeti odločitev, lahko tudi o posredovanju tretje instance. Vsi smo že utrujeni od odlašanj in polemik, je dodal.

"Zakon o coni za članice ne velja"
Na vprašanje v zvezi s tem, ali bi bilo treba doseči ne le zamrznitev cone, temveč tudi razveljavitev zakona, je Rupel odvrnil, da zakon za članice Unije sploh ne velja. Nekoč v prihdnosti bodo članice glede tega dosegle tudi skupni dogovor, kjer bo sodelovala tudi Slovenija in bodo upoštevane njene pripombe, je še dejal minister.

Sosedski spori ne sodijo v predvolilni boj
Zunanji minister je dejal tudi, da predvolilnega časa ni treba izkoriščati za prepire z drugo državo in da je treba slovensko-hrvaško problematiko zavarovati pred strankarskimi boji. To pa seveda ne pomeni, da ne bomo govorili resnice; resnico je treba govoriti, je še poudaril Rupel.

Še ta mesec bo govor tudi o SOPS-u
Rupel je ob tej priložnosti opozoril še na SOPS, Sporazum o obmejnem prometu in sodelovanju, ki ga je Hrvaška tudi že ratificirala. SOPS ima kopensko in ribolovno komponento in med drugim slovenskim ribičem zagotavlja ribolov na širšem območju, nekako do Vrsarja, je dejal minister. Napovedal je, da bodo o tem še govorili verjetno že ta mesec, v zvezi s tem pa so poklicali tudi skandinavske strokovnjake, ki so pripravili predloge.

E. S.