Obnašanje zmernih strank v Evropi ni bilo uspešno, je ocenil premier Marjan Šarec. Foto: Reuters

Premier Marjan Šarec je opozoril, da evropskim uradnikom in strankam ni uspelo preprečiti pohoda desnosredinskih skupin. "Populisti v Evropi so v vzponu, ker zmernim skupinam ni uspelo udejanjiti svoje agende."

"Razmere v Evropi so na splošno posledica tega, da obnašanje zmernih strank, zmernih sil ni bilo uspešno," je dejal premier in dodal: "Če samo sediš in čakaš, kaj se bo zgodilo, bodo seveda populisti zelo glasni in bodo imeli veliko prostora."

41-letni nekdanji igralec in komik, ki je vodenje slovenske vlade prevzel po lanskih parlamentarnih volitvah, je pogajanja o brexitu navedel kot primer počasnega odločanja v EU-ju, piše AP. "Potrebujemo drugo vodstvo, voditelje, ki bodo proaktivni in sposobni sprejemanja hitrejših odločitev," je dejal.

AP dodaja, da se Šarčeva stranka v Sloveniji sooča z izzivom desnega SDS-a nekdanjega premierja Janeza Janše, ki je zaveznik madžarskega premierja Viktorja Orbana. Šarec je opozoril še na nepredvidljivost volitev. "Nikoli ne moreš vedeti, kaj se bo zgodilo na volitvah, in to je zdaj glavni problem, ki ga imamo. Lahko samo špekuliramo, ugibamo. Odvisni smo od volitev."

Razmere v Evropi je primerjal s 30. leti prejšnjega stoletja in ravnanjem tedanjega britanskega premierja Nevilla Chamberlaina, ki se je pogajal s Hitlerjem, namesto da bi se z njim soočil. "Vemo, kaj se je zgodilo," je dejal, a opozoril, da priložnost vedno obstaja. "Če EU razpade, smo pogubljeni," je v intervjuju še dejal Šarec.