Foto: BoBo
Foto: BoBo

Kot je pojasnil minister Marjan Šarec, gre za stroške, za katere so občine preračunale, da so jih imele s tehnično opremo, hrano, orodjem, ponjavami in podobnimi zadevami na intervenciji.

"V rekordnem času smo uresničili napoved, da bomo občinam čim prej olajšali položaj, sanacija pride pozneje," je dejal in poudaril, da bo država občinam te stroške povrnila v enem tednu, tako bodo lahko svoje proračune namenile za druge zadeve. Pojasnil je še, da oceno škode izvajata obrambno ministrstvo oz. uprava za zaščito in reševanje, za stroške sanacije pa so pristojni drugi resorji.

Vlada sprejela tudi program za odpravo posledic lanskih septembrskih poplav

Vlada je sicer na seji sprejela tudi program odprave posledic škode zaradi poplav med 15. in 18. septembrom lani. Za izvedbo programa bo skupaj namenjenih 14,7 milijona evrov, so po seji vlade sporočili iz vladnega urada za komuniciranje. Kot so pojasnili, je program škode na stvareh zaradi poplav lanskega septembra na podlagi zakona o odpravi posledic naravnih nesreč pripravilo ministrstvo za naravne vire in prostor.

Sorodna novica Noč bo nemirna predvsem ob Kolpi, ki bo še naraščala

Ob tem so dodali, da bo država sredstva za izvedbo programa v tem letu, to je do vrednosti 6,04 milijona evrov, do uveljavitve rebalansa proračuna za leto 2023 zagotovila v okviru sredstev iz proračunske rezerve.

Namen in cilj programa je realizacija ukrepov, ki so potrebni za normalizacijo stanja na prizadetih območjih, in preprečitev oziroma omilitev čezmerne škode, ki lahko nastane v nadaljevanju, če se z zakonom opredeljeni ukrepi ne bi izvajali, so še navedli.

Poplave septembra lani so najbolj prizadele zgornje Pokolpje, torej občini Osilnica in Kostel, nekaj škode pa je bilo tudi drugod po Sloveniji, predvsem v zahodnem in južnem delu države.