Foto: TV Slovenija
Foto: TV Slovenija

Premier je v pogovoru s Tanjo Starič v Odmevih razkril svoje videnje dogodkov ob umiku slovenskih vojakov iz Erbila v Iraku, dotaknila pa sta se tudi delovanja manjšinske vlade in možnosti za oblikovanje nove koalicije.

Kar se tiče spanja in bujenja, je pa tako, da če bi me Erjavec res želel dobiti, bi tudi poklical, ne samo poslal SMS in vztrajal toliko časa, da se zbudim. Kot varovana oseba pa je seveda tudi možno, da na dom pošlje varnostno službo in bi me zagotovo zbudili. Imam bolj občutek, da ni bilo neke hude želje.

Šarec o dosegljivosti

Začniva na koncu. Je prav, da so vojaki predčasno prišli nazaj?

Veljalo je načelo "skupaj notri, skupaj ven" in seveda prej smo bili dogovorjeni, da če se bodo drugi umaknili, se bomo tudi mi. Pozneje smo izvedeli, da se drugi ne umikajo, in smo se samo mi. Ne bom več kaj dosti komentiral. Zagotovo smo imeli kar nekaj težav, ko smo se potem pogovarjali z zavezniki, pa tudi sami vojaki so povedali že v videokonferenci, da je vse v redu in da pravzaprav ni potrebna nobena panika, da ne gre za nobeno izredno stanje in da je to za njih rutinska zadeva. Torej, ni bilo potrebe po vpletanju politike.

Ste vedeli, da prihajajo? Slišali smo, da vas je tisto kritično noč Erjavec skušal poklicati, da so bile težave in da niste bili dosegljivi.

Takrat se ni še nič zgodilo, vse bistveno se je zgodilo pozneje, ko sem bil čez dan obveščen, da se ni nihče drug umaknil, samo mi. Takrat bi bilo treba sprejeti drugačno odločitev. Ko je šla popoldne informacija, ki bo drug dan na vladi, je bilo v njej še vedno napisano, da so se drugi umaknili, kar seveda ni držalo. To je bilo nekoliko nenavadno.

Kar se tiče spanja in bujenja, je pa tako, da če bi me Erjavec res želel dobiti, bi tudi poklical, ne samo poslal SMS in vztrajal toliko časa, da se zbudim. Kot varovana oseba pa je seveda tudi možno, da na dom pošlje varnostno službo, in bi me zagotovo zbudili. Imam bolj občutek, da ni bilo neke hude želje.

Komunikacijski šum, torej.

To ni nič spremenilo, ker je ministrstvo za obrambo pristojno sámo v 72 urah, da odloča o tem, in naprej smo bili dogovorjeni, da če se drugi umaknejo, se bomo tudi mi.

Je bila odločitev sprejeta proti vaši volji?

Ni bila sprejeta proti moji volji, ker informacije je imelo obrambno ministrstvo. Še dopoldne so trdili, da se tudi Nemci in drugi umikajo, nakar smo izvedeli, da ni tako, in smo morali tujim partnerjem marsikaj pojasnjevati.

Napovedali ste temeljit pogovor z ministrom za obrambo po kongresu. Se v ponedeljek dobita? Boste predlagali zamenjavo ministra?

Midva še nimava točnega termina, kdaj se bova dobila, zagotovo pa taka situacija potrebuje pogovor. Ko bova imela ta pogovor, bo kaj več jasno.

Torej ne boste povedali, ali je v igri tudi zamenjava obrambnega ministra.

To špekulirate mediji.

Zdi se, da sta z Erjavcem pred sobotnim kongresom na neki način snela rokavice.

Midva nisva snela rokavic, ker midva nisva protikandidata. On ima drugo protikandidatko.

On pravi, da hočete razbiti DeSUS. Je Pivčeva vaša favoritka?

DeSUS nam pri ključnem dokumentu te vlade, kar je proračun 2020 in 2021, in pri potrjevanju ministrice Mlinarjeve ni zagotovil vseh glasov. Torej je poslanska skupina že zdaj glasovala neenotno in je razloge za to neenotnost torej treba iskati drugje, ne pri meni. Meni ni v interesu, da bi razbili kogarkoli. Meni je v interesu, da so vse poslanske skupine te koalicije homogene, da lahko koalicija deluje naprej.

Sorodna novica Pahor: Umik vojakov iz Iraka je bila pravilna odločitev in ni škodila ugledu Slovenske vojske

Je Pivčeva vaša favoritka?
Nimam favorita, ker to ni moja stranka. Imam s svojo stranko dovolj dela in se v druge stranke ne vmešavam. Kdorkoli bo izvoljen za predsednika ali predsednico stranke, bo moj partner. To ne sme vplivati na delo vlade. Delo stranke je eno, delo vlade je nekaj popolnoma drugega. Pri nas pa to vse preveč mešamo.

Glede nato, da so padle tako trde besede, ali bo mesto za oba kandidata v vaši vladi po kongresu?

Delo v vladi terja odgovornost, vsak ima svoj resor, ki ga mora upravljati po najboljših močeh. Kar pa imajo znotraj stranke, ni moja stvar in ne stvar vlade. Mi smo ministrice in ministri in smo zavezani služenju državi, ne nazadnje smo v parlamentu tudi dali prisego in tega se moramo držati. Tukaj stranka nima nobene vloge, kakšne odnose imajo znotraj strank, to je njihova stvar.

Če nekdo ni predsednik stranke, to še ne pomeni, da ne more biti minister, to nima nobenega smisla. To se je zgodilo v SMC-ju in pri Cerarju. Cerar ni več predsednik stranke, pa je še vedno minister.

Pivčeva je kršila zakon o preprečevanju korupcije. Je to dovolj za vaše ukrepanje?

Dala je izjavo, da je to odločbo KPK-ja videla. Glede KPK-ja in njegove vneme pošiljanja odločitev bi lahko rekel, da je tudi gospod Kralj dobil eno takšno odločbo, v kateri so bile stvari tako napisane, da nisem čisto prepričan, ali je bila napisana ustrezno. Mogoče je bila vnema povezana tudi z reelekcijo.

Veliko razburjenja je povzročila napoved opozicije, da je ta vlada klinično mrtva. Vi ste spomnili, da ima vlada velike težave z večino.

Saj smo manjšinska vlada.

Čedalje bolj manjšinska.

Ne, ravno toliko kot na začetku smo manjšinska. Včasih imamo 43, včasih 42 glasov, še vedno pa je treba priti do 46, kadar gre za veto državnega sveta. Normalno je, da imamo več težav, kot so jih imele večinske vlade. Pa vendar strukturne spremembe večinskih vlad v preteklosti lahko preštejemo na prste ene roke. Od nas se zahteva, da naj bi gore premikali, tisto, kar večinskih vladam v preteklosti ni uspelo. Janša je že v prvem mesecu mandata napovedal predčasne volitve, a se to ni zgodilo. Tonin pa ne bi bil za vedeževalca. Leta 2009 je objavil anketo, kako bo župan, čez eno leto sem jaz postal župan. Ni najbolj verodostojen, da bi mu kar verjeli na besedo.

Če se bo kateri od partnerjev odločil, da želi v kakšno drugo vlado, a smo v demokraciji. Imate kakšne indice?
Lahko povem za svojo stranko, samo svojo. Za zdaj jim zaupam, ker mi dajejo tak vtis in verjamem, da imajo željo vztrajati v tej koaliciji. Vedno, ko sem se z vsemi pogovarjal, nihče ni rekel, da želi ven iz koalicije. Ko slišimo, da so vsi nezadovoljni, ne vem, zakaj bi bili nezadovoljni, saj smo sprejeli proračun, ki je rekorden.

Ampak slišimo, da so nezadovoljni, govorijo o premalo komunikacije.

Vsak ve, kje me najde, se ne skrivam vsak dan drugje. Sem na voljo, imam računalnik, telefon, sodelavce. Je pa res, da skušam v glavnem stvari rešiti na nižjih nivojih, če pa zadeva ni tako daleč usklajena, potem usklajujemo na višji ravni. Skušam zagotoviti sistem, da ko pride zadeva na vlado, da je že toliko usklajena, da ne sedimo do štirih popoldne, ampak sejo končamo v maksimalno uri.

Se lahko zgodi popolna blokada? Na koga računate? Levica je v opoziciji. Je to Jelinčič?

Če je popolna blokada, to pomeni konec. Če je šahmat, je konec. Mislim, da so vsi partnerji pripravljeni delovati naprej, je pa manjšinska vlada od začetka obsojena na to, da išče glasove zunaj koalicije. Tudi Levica, ko smo imeli sporazum, se je kvečjemu vzdržala, za je bila takrat, ko so bili njeni predlogi, sicer pa do konca nismo vedeli.

Glasovanja o proračunu in Mlinarjevi so bila precej dramatična.
Ni pomembno. Proračun imamo, celo proračun, ki ima presežek. Države nismo dodatno zadolžili. Leta 2010 je bil dolg 14 milijard, ko smo prišli, je bil 32 milijard, zdaj ga znižujemo. Sprejeli smo proračuna, potrdili Mlinarjevo. Pri manjšinski vladi ne moreš računati, da boš imel 15 glasov plusa.

Vse je s težavami, v taki vladi so vedno težave.

Predsednik države vam je svetoval, da predlaga za vlado 2, 3 projekte in veže nanje svojo usodo. Kaj menite o tem predlogu?

Verjamem, da ima predsednik države bolečo izkušnjo s svojo vlado. Smo le prva manjšinska vlada. Če pogledamo koliko projektov so izpeljale bistveno bolj večinsko vlade, mislim, da nam gre dobro. Da delamo za ljudi, ne nazadnje smo razbremenili regres, naredili davčno prestrukturiranje, da je ljudem nekaj več ostalo v denarnici, usklajujemo pokojnine ...

Če se vrneva na politiko – razmišljate o rekonstrukciji vlade?
Ves čas smo strnjeni na enak način, kot smo bili od prvega dneva. Ustvarja se neka drama, a dokler koalicija sprejema proračun, ki je glavni dokument, sprejema ministrico, zdaj je pred nami tretje branje pri ukinitvi dopolnilnega zavarovanja ...

Ker spet niso enotna mnenja v koaliciji?

A so kdaj bila? Vas bom enkrat povabil na koalicijo, pa bova skupaj sedela in boste videli, koliko so bila kdaj enotna mnenja. Prejšnja vlada je imela tri stranke, a je predčasno odstopila. Te primerjave so nehvaležne.

Predčasne volitve?
Prihodnosti nisem nikoli napovedoval, ker se ne ukvarjam s tem, to prepuščam vedeževalkam, sam delam realno. Želim delati naprej toliko časa, kolikor časa bo volja tudi pri partnerjih.

Računate na koalicijo?
Na opozicijo težko. Vedno lahko računaš na partnerje, na koga pa boš.

Pogovor s premierjem Šarcem o aktualnih temah