Levanič, Juri in Frangež poudarjajo, da novi družinski zakonik bolj kot kadar koli do zdaj uveljavlja družino kot temeljno celico družbe. 'Še več, različnim tipom družine in vsem otrokom, ki v teh družinah živijo, daje enake pravice.' Foto: EPA
Levanič, Juri in Frangež poudarjajo, da novi družinski zakonik bolj kot kadar koli do zdaj uveljavlja družino kot temeljno celico družbe. 'Še več, različnim tipom družine in vsem otrokom, ki v teh družinah živijo, daje enake pravice.' Foto: EPA
Par
SLS verjame, da imajo istospolni pari, ki živijo v skupnosti, določene težave pri premoženjskopravnih zadevah, dedovanju, socialni varnosti. Vendar pa mora država to reševati sistematično, ne pa poenostavljati zadev in jih izenačevati z družinsko skupnostjo, zatrjujejo. Foto: Reuters

Dejan Levanič, Luka Juri in Matevž Frangež zavračajo stališča Komisije Pravičnost in mir pri Slovenski škofovski konferenci glede družinskega zakonika. Po njihovih besedah namreč polovica vseh slovenskih otrok živi v zunajzakonskih skupnostih, z novim zakonikom pa se jim priznava, da živijo v družinah.

"S tem uveljavljamo odprto in demokratično opredelitev družin, kakršne poznamo v družbeni realnosti. Dosedanja opredelitev vztraja pri tem, da je družina sestavljena iz obeh staršev in otroka, kar vse tiste otroke, ki nimajo te sreče, postavlja v neenak in manjvreden položaj. In to ni prav. Če bi kdo to moral vedeti in zagovarjati, je to prav Cerkev," so prepričani poslanci.

"Enake pravice za vse otroke"
Poudarjajo še, da je treba vsem otrokom, tudi tistim, ki živijo v istospolnih družinah, zagotoviti enake pravice. Takšne družine namreč obstajajo, opozarjajo poslanci in dodajajo, da otroci v teh družinah danes nimajo pravice do statusa družine, možnosti dedovanja, pravice do pokojnine, njihovi nebiološki starši pa ne do koriščenja bolniške odsotnosti iz dela za varstvo bolnih otrok.

Ureditev, kot jo predvideva družinski zakonik, poznajo tudi Nizozemska, Belgija, Norveška, Švedska, Velika Britanija, Finska, Islandija, Danska in Španija. Zato so stališča Slovenske škofovske konference po njihovi oceni "poizkus zakrivanja realnosti, kot da ti otroci ne obstajajo in družbi zanje ne bi smelo biti mar".

Stres: Če bo zakonik sprejet, bo prihodnost črna
Novi ljubljanski nadškof Anton Stres, ki je tudi podpredsednik SŠK-ja, je namreč na četrtkovem posvetu Komisije Pravičnost in mir pri Slovenski škofovski konferenci dejal, da bi bilo od oblasti neodgovorno, če bi družinski zakonik sprejela v takšni obliki, saj bi s tem posegla v temeljne vrednote. Prihodnost družbe bi bila po prepričanju Stresa črna, če bi bil predlagani družinski zakonik sprejet.

SLS: Predlog razvrednoti družino
Oglasila se je tudi opozicijska stranka. To stališče škofovske konference je po mnenju poslancev SLS-a povsem korektno in legitimno ter nikakor ne spodbuja sovražnega govora, temveč samo poudarja, v katerih točkah predlog zakonika ni v skladu s temeljnimi krščanskimi, pa tudi družbenimi vrednotami.

Obžalujejo, da nekateri poslanci največje koalicijske stranke s svojimi odzivi še dodatno spodbujajo ideološki konflikt, ki je nastal pri tej tematiki. Predlog novega družinskega zakonika sicer po mnenju SLS-a že v osnovi razvrednoti družino in poskuša na novo opredeliti osnovno dojemanje družine kot temeljne družbene celice.