V prvi, konservativnejši SD-jevi različici osnutka zakona o regulaciji konoplje sta proizvodnja in promet konoplje in njenih derivatov dovoljena lekarnam. Druga različica omogoča gojenje konoplje za osebno uporabo tudi vsem polnoletnikom, ki pridobijo dovoljenje. Foto: EPA
V prvi, konservativnejši SD-jevi različici osnutka zakona o regulaciji konoplje sta proizvodnja in promet konoplje in njenih derivatov dovoljena lekarnam. Druga različica omogoča gojenje konoplje za osebno uporabo tudi vsem polnoletnikom, ki pridobijo dovoljenje. Foto: EPA

Na današnji novinarski konferenci so predstavili dve različici osnutka.

V prvi, konservativnejši različici sta proizvodnja in promet konoplje in njenih derivatov dovoljena lekarnam. Druga različica omogoča gojenje konoplje za osebno uporabo tudi vsem polnoletnikom, ki pridobijo dovoljenje.

Konservativnejši predlog
V prvi različici osnutka zakona sta proizvodnja in promet konoplje in njenih derivatov dovoljena le lekarnam. Pri tem je raba v medicinske namene vezana na zdravniški recept, pri rabi v druge namene pa mora lekarna najprej oddati vlogo na zdravstveno ministrstvo, obvezno mora tudi dobiti soglasje lokalne skupnosti, kjer namerava izvajati dejavnost. Če tega ne dobi, ji je maloprodaja konoplje in njenih derivatov v druge namene onemogočena.

Osnutek omejuje maksimalno dovoljeno posest konoplje in njenih derivatov na 10 gramov na osebo. Tudi dnevna transakcija je omejena na največ 10 gramov na posameznika. Preseganje te vrednosti je v obeh primerih mogoče le na podlagi recepta, ki ga bolniku predpiše zdravnik. Pri tem je prodaja, ponudba in posest prepovedana osebam, mlajšim od 18 let, razen če imajo zdravniški recept.

Po osnutku zakona je konopljo in njene derivate prepovedano dajati kot darilo. Poleg tega je oglaševanje dovoljeno le v strokovnih revijah in specializiranih medijih, drugje ne.

Osnutek predvideva tudi to, da se konoplja na seznamu skupin prepovedanih drog izbriše iz prve skupine in prerazporedi v tretjo skupino, je dejal vodja strankinega projekta Legalizator Gorazd Prah.

Tudi gojenje za osebno uporabo
Druga, manj konservativna različica osnutka zakona omogoča še gojenje konoplje za osebno uporabo vsem polnoletnikom z dovoljenjem in licenciranje konopljinih socialnih klubov.

Posameznik konoplje ne bi smel dajati v promet ali kako drugače omogočiti uživanja drugim osebam. Poleg tega bi bilo število rastlin, ki jih lahko goji, omejeno.

Brez širše podpore ne bo šlo
Po besedah glavnega tajnika SD-ja Dejana Levaniča si v stranki želijo široke politične podpore, saj "brez širše politične in civilne podpore tak zakon težko uvidi luč sveta".

Osnutka nameravajo v razpravo posredovati vsem parlamentarnim strankam in civilni družbi, je napovedal Škoberne. Upa, da bodo do konca tega leta enega izmed predlogov vložili v parlamentarno obravnavo.

SD je razpravo o legalizaciji konoplje sicer že aprila uvrstil med šest prioritet stranke. Prav v tistem času pa se je tudi Združena levica (ZL) lotila ureditve statusa konoplje v slovenski zakonodaji. Zavzemajo se za omogočanje gojenja industrijske konoplje v prehrambne namene, opomnili so tudi, da je trenutno napačno klasificirana kot prepovedana droga.