Strokovni svet stranke je pripravil že četrti predlog ukrepov za izhod iz krize. Foto: MMC RTV SLO
Strokovni svet stranke je pripravil že četrti predlog ukrepov za izhod iz krize. Foto: MMC RTV SLO
SDS-ovi predlogi za pot iz krize

Četrti sveženj, ki so ga pripravili v stranki, namreč izpostavlja kratkoročne ukrepe, katerih učinki bi bili vidni že letos. Janša je v zvezi s tem spomnil na izjave premierja Boruta Pahorja, da je v javni upravi polovica zaposlenih preveč, da bo vlada krčila število ministrstev in da je tudi veleposlaništev Slovenije v drugih državah za tretjino preveč.

V stranki vlado torej pozivajo, da zmanjša število ministrstev na dvanajst, izpelje temeljito analizo organiziranosti javnega sektorja, ki je v državni pristojnosti, in združi ali ukine številne agencije, ki jih je po mnenju SDS-a mogoče ukiniti vsaj polovico.

Javni sektor: desetina zaposlenih manj?
Kot menijo, bi morala vlada pripraviti tudi načrt zmanjšanja števila zaposlenih v javnem sektorju v državni pristojnosti za deset odstotkov v naslednjih treh letih. Vlado pozivajo še, naj decentralizira sistem javnega naročanja in uvede osebno odgovornost upraviteljev oziroma funkcionarjev, ki so odgovorni za delovanje institucij in organov.

"Z ukrepi omenjenega svežnja je mogoče javno porabo v Sloveniji do leta 2013 vsako leto znižati za eno odstotno točko. Predlagamo pa tudi različne spremembe v davčnem sistemu in stopnjah, s čimer bi leta 2013 prišli na javno porabo v višini 43 odstotkov BDP-ja," je poudaril Janša.

Predlagana tudi omejitev javne porabe
Član strokovnega sveta stranke Andrej Šircelj je povedal še, da predlagajo tudi omejitev javne porabe in zadolževanja države, zamrznitev ustanavljanja novih javnih agencij in pripravo velikih državnih investicijskih projektov, predvsem na področju infrastrukture.

Ponovno predlagajo tudi ustanovitev slabe banke in še večjo podporo SID banke gospodarstvu ter večji nadzor na trgu dela in ustanovitev sklada za odpravnine.

SDS-ovi predlogi za pot iz krize