Vodja Pahorjevega kabineta Simona Dimic zavrača očitke, da imajo višji prihodki podjetja njenega partnerja Romana Horvata zvezo z nastopom Boruta Pahorja na mesto premierja. Foto: MMC RTV SLO
Vodja Pahorjevega kabineta Simona Dimic zavrača očitke, da imajo višji prihodki podjetja njenega partnerja Romana Horvata zvezo z nastopom Boruta Pahorja na mesto premierja. Foto: MMC RTV SLO
NLB
Nova Ljubljanska banka je Dimičevi odobrila za 350.000 evrov posojila za obnovo hiše. Foto: MMC RTV SLO

Nimam najslabše plače, oddajam stanovanje, ki ga imam v mestu, za katerega dobivam najemnino, in plačujem davke, in na podlagi tega so v banki presodili, da lahko plačujem kredit, ki mi je bil naložen.

Simona Dimic o 350.000 evrov vrednem stanovanjskem posojilu.
Matej Lahovnik, Borut Pahor in Simona Dimic
Dimičeva je vodja Pahorjevega kabineta, predtem pa je bila njegova asistentka, ko je bil še poslanec v Evropskem parlamentu. Foto: MMC RTV SLO
Katarina Kresal
S Katarino Kresal in njenim partnerjem Mirom Senico so znanci, ki se včasih tudi družijo. Foto: MMC RTV SLO/ J. R.
Borut Pahor in Omar Moamer el Gadafi.
Kabinet predsednika vlade je v preteklosti več letalskih kart za potovanja premierja kupil pri agenciji partnerja Simone Dimic. Foto: MMC RTV SLO
Pogledi Slovenije
Simona Dimic: Kredit sem dobila kot ostali ljudje

Premoženje vodje kabineta predsednika vlade Boruta Pahorja (prej je bila njegova asistentka v Bruslju) in njenega partnerja podjetnika Romana Horvata naj bi se od Pahorjeve zasedbe premierskega mesta občutno povečalo.
Po pisanju Financ sta skupaj s partnerjem prenovila hišo v Murglah in pri državni banki pridobila 350.000 evrov posojila. Ob tem naj bi njen partner lani kupil stanovanje v ljubljanskih Kosezah in dobil za 530.000 evrov posojila, prek lizinške pogodbe pa naj bi odplačeval tudi jahto, zaradi davkov registrirano v Avstriji.
Njen partner je solastnik turistične agencije Escape, ki posluje z državno administracijo in podjetji v večinski lasti države. Ker Dimičeva in Horvat nista poročena, to zakon dovoljuje. Poslovne bilance Horvatovega podjetja pa kažejo, da je imelo podjetje v letu 2006 le 75.000 evrov prihodkov, leta 2009, prvo leto vladanja Boruta Pahorja, pa že 2.200.000 evrov.

Dimičeva in partner sta zelo cenjena tudi v vplivnih menedžerskih krogih. Še posebej naj bi lobirala za ljudi blizu kroga t. i. mladih menedžerjev združenja Yes.

S Simono Dimic se je za oddajo Pogledi Slovenije, katere tema je bila vplivnost gospodarsko-političnih mrež, pogovarjal novinar Bojan Traven.


Kako premožni ste, gospa Dimic?
Jaz nisem premožna.

Kaj to pomeni? Kaj je za vas biti premožen?
Jaz živim življenje zdaj, tako kot sem ga prej. Vse, kar so ustvarili in imam danes, so ustvarili moji starši. Svoje družine nimam za premožne.
Živimo pa lepo in udobno življenje.

Je res, da ste lani pri NLB-ju najeli 350.000 evrov kredita za obnovo hiše v Murglah, in kdo je lastnik te hiše?
Res je, jaz sem dobila kredit na NLB-ju tako kot vsi drugi ljudje, ki zaprosimo za kredit za obnovo hiše, ki sva jo kupila skupaj s partnerjem Romanom Horvatom in jo obnavljava. Jaz živim v Murglah že več kot 30 let in se mi je zdelo prav, da ostanem tam, kjer rada živim in je navajen moj sin.

Če ste lahko odkriti: pod kakšnimi pogoji ste dobili kredit? 350.000 evrov kredita ni enostavno dobiti, če si navaden državljan, jaz sam vem iz svojih izkušenj, da je stanovanjski kredit težko dobiti. Pod kakšnimi pogoji ste dobili, privilegiran, glede na vaš status, ali kako?
Ne, jaz sem zaprosila kot vsi drugi ljudje za kredit. Izpolnjevala sem pogoje in kredit so mi odobrili. Imam, nimam najslabše plače, oddajam stanovanje, ki ga imam v mestu, za katerega dobivam najemnino in plačujem davke, in na podlagi tega so v banki presodili, da lahko plačujem kredit, ki mi je bil naložen.

Izkoristil bom priložnost in prebral nekatera vprašanja kolegov iz Financ, na katera še niste odgovorili. Ali drži, da je oz. je bil investitor obnove vaše hiše v Murglah Vegrad?
Poglejte, z obnovo hiše se je ukvarjal moj partner. Jaz s temi stvarmi nisem imela nič. Domenila sva se, da se z obnovo ukvarja on, jaz pa opravim notranja dela. In tako je tudi bilo.

Ampak verjetno imate informacijo, kdo vam je obnavljal hišo ...
Vegrad nam ni prenavljal hiše.

Vegrad ni obnavljal hiše.
Ne.

Pa lahko poveste, kdo jo je, ker se novinarji Financ sprašujejo, zakaj gradbišče ni bilo označeno.
Gradbišče ni bilo označeno zato, ker gre za obnovo hiše, in ne za gradnjo hiše.

Pa ste lahko odkriti, kdo vam je obnavljal hišo?
Ne, zakaj? To je moja zasebna stvar in to ni stvar javnosti.

Ali ste tudi solastnica stanovanja v Kosezah, ki ga je lani kupil vaš partner in zanj dobil posojilo 530.000 evrov pri Deželni banki?
Poglejte, to so stvari mojega partnerja in v njih se jaz ne vtikam. Rada bi pa samo povedala, da nisem solastnica tega stanovanja, in tudi lani ga ni kupil, ampak bistveno prej.

Mi lahko pojasnite še ta tretji misterij okrog vašega premoženja, okrog 23 metrov dolge jahte, ki naj bi bila registrirana v Avstriji. O tem je poročal Požareport.
To ni moja jahta.

Je pa to jahta vašega partnerja.
Ne.

Se pravi, ne vi ne vaš partner nimata nikakršne jahte v nikakršnem lizingu.
Jaz nisem bila lastnik te jahte, in to vam lahko povem. Za vse ostalo vprašajte koga drugega.

Kaj pa vaš partner?
To boste pa morali njega vprašati.

Ne želite odgovoriti?
Ne.

Pa ste bili kdaj na tej jahti?
Seveda. Kot še tudi na kakšni drugi.

Pa potem veste, čigava je?
Mene to ne zanima. Moja ni.

Nima to (povečanje prihodkov podjetja njenega partnerja, odkar je nastopil premier Borut Pahor, op. a.) nič opraviti s tem, da ste visoka uslužbenka v državni upravi z izjemnim vplivom na vse segmente?
Daleč od tega.

Kakšna pa je vaša plača?
Moja plača je 2.200 evrov z vsemi dodatki.

Kako, recimo, danes lahko postane človek direktor Petrola?
Verjetno z znanjem in izkušnjami. To morate pa vprašati gospoda Svetelška (Aleksandra, op. a.), kako je pristal tam.

Mislite, da lobiranje, poznanstva, neformalne vezi v tej družbi niso popolnoma nič pomembne?
Absolutno so pomembne. Samo to morate vprašati tiste ljudi, ki lobirajo.

Vi ste članica združenja Yes. O tem združenju se je izjemno veliko govorilo. Gre za neke nove perspektivne menedžerje. Gre za tipično združenje nekih ljudi, ki imajo neki skupen interes.
Jaz nisem članica združenja Yes in nikoli nisem bila in nikoli nisem bila povabljena v to združenje. Tako da vam težko rečem, kako ta sistem mreženja in vse to poteka.

Spomnim se posnetka, ko ste prihajali lansko leto avgusta na zabavo gospoda Senice (Mira, op. a.), ki ga je organiziral za člane združenja Yes.
Res je, gospod Senica me je takrat povabil na to srečanje in sem se ga z veseljem udeležila, ker gospoda Senico zelo cenim in cenim tudi ljudi, ki so člani združenja Yes. Mislim, da se to pri nas premalo poudarja, da so uspešni in mladi ljudje naredili svoje združenje in da se jim da premalo poudarka. Mislim, da so veliko naredili s svojim znanjem in da jih premalo uporabimo. Tam je bilo veliko tudi drugih ljudi, ne samo članov združenja Yes, in ne vem, zakaj ne bi šla na tako srečanje.

Ampak prej ste rekli, da nimate stikov z njimi, da ne poznate, kako funkcionirajo. Ste se samo tisti večer družili z njimi?
Absolutno. To je edinkrat. Nekaj članov poznam, ne vem pa, kako funkcionirajo v združenju Yes. Gospoda Nabergoja (Andreja, op. a.) sem srečala pred pol leta prvič tukaj, v pisarni predsednika vlade.

Kakšni odnosi so med vami, gospodom Senico, gospo Kresal (Katarino, op. a)? So to tudi zasebni odnosi?
Naši odnosi so korektni. Smo znanci, ki se sem in tja tudi kdaj podružimo, ko nanese prilika. Ampak več kot to pa ne.

Nimam najslabše plače, oddajam stanovanje, ki ga imam v mestu, za katerega dobivam najemnino, in plačujem davke, in na podlagi tega so v banki presodili, da lahko plačujem kredit, ki mi je bil naložen.

Simona Dimic o 350.000 evrov vrednem stanovanjskem posojilu.
Pogledi Slovenije
Simona Dimic: Kredit sem dobila kot ostali ljudje