Sindikati z grožnjo stavke zahtevajo ustrezne dodatke zaradi konkurenčne prepovedi, omejitve stavke in pa ovrednotenje dodatnega pokojninskega zavarovanja. Foto: BoBo
Sindikati z grožnjo stavke zahtevajo ustrezne dodatke zaradi konkurenčne prepovedi, omejitve stavke in pa ovrednotenje dodatnega pokojninskega zavarovanja. Foto: BoBo

Spremembe veljajo komaj pet mesecev, pripravil pa jih je prejšnji generalni direktor Fursa Ivan Simič. Sindikat spremembe izpodbija na ustavnem sodišču, od novega ministra pa zahtevajo ustrezno ovrednotenje dela inšpektorjev, sicer bo sledila stavka.

Osrednja sprememba v davčnem svežnju je dohodnina, tako finančni minister Klemen Boštjančič, pri spremembi zakona o finančni upravi pa gre za tehnično prilagoditev. "Predvsem tehnične spremembe zakona o finančni upravi in o davčnem postopku," je povedal minister.

Gre za vsebinske in sodobne predloge, pa meni avtor komaj pet mesecev veljavnih rešitev, prejšnji generalni direktor Fursa Ivan Simič. Gre za uvedbo petletnih mandatov tudi za direktorje finančnih uradov, in kolegijsko odločanje v davčno bolj zapletenih zadevah. "Nenavadno, da je lahko nekdo direktor finančnega urada 5, 10, 15 ali celo 20 let, ne da bi kadar koli pokazal svojo vizijo, razvoj, kaj bi naredil itd.," je pojasnil Simič.

Sindikat carinikov je zaradi sprememb že aprila zahteval ustavno presojo. Če bo državni zbor potrdil Boštjančičeve spremembe, bodo ustavno presojo umaknili, pravi predsednik sindikata carinikov Dušan Pečnik. "Če bo naš pravni zastopnik ocenil, da je zadevo treba umakniti, ker so bile stvari že sanirane s spremembo zakona, bomo to tudi naredili, če bo to potrebno," je povedal za Prvi.

Vendar pa finančni minister nima težav samo z zakoni prejšnje vlade. Sindikati z grožnjo stavke zahtevajo ustrezne dodatke zaradi konkurenčne prepovedi, omejitve stavke in pa ovrednotenje dodatnega pokojninskega zavarovanja. Po osmih letih bo omenjene nedoslednosti treba urediti, je odločen Pečnik. "Tokrat smo odločeni, da če teh sprememb ne bo, smo to pripravljeni tudi s stavkovnimi dejavnostmi doseči," je še navedel.

Pismo s sindikalnimi zahtevami je že romalo k finančnemu ministru. Očitno torej zgolj ukinjanje zakonov prejšnje vlade ne bo dovolj.