Fotografija je simbolična. Foto: BoBo
Fotografija je simbolična. Foto: BoBo

Sindikat vojakov Slovenije (SVS) je sprva na podlagi javno dostopnih informacij ocenil, da je Tržačan Daniel Malalan kršil ukrep prepovedi prehajanja državne meje zaradi epidemije covida-19. Ta ocena je napačna, ugotavljajo zdaj.

"Zaradi zavajajočega poročanja medijev o obravnavi Tržačana s strani dveh slovenskih vojakov se je v Sloveniji oblikovalo javno mnenje, da sta 7. maja pri opravljanju nadzora državne meje vojaka obravnavala nekoga, ki je ob dogodku prišel iz Trsta v Slovenijo prek državne meje," so zapisali v sporočilu za javnost.

Sorodna novica "Policisti so tisti, ki točno vedo, kako ravnati ob meji, vojake je treba izuriti"

Novinarka RTV SLO Evgenija Carl pa je sindikat opozorila, da gre v resnici za Slovenca, ki ima dvojno državljanstvo in prebiva v Kozini, ob dogodku pa je bil na sprehodu s svojim dekletom. "Torej ne gre za nikakršen mednarodni incident, kot so tudi poročali mediji," so zapisali v sindikatu. Malalanu so se javno opravičili.

Do mednarodne razsežnosti dogodka je prišlo, ker je medij navajal napačen datum dogodka (8. maj), obrambni minister Matej Tonin pa je javno pojasnil, da po zagotovilih Slovenske vojske tega dne na omenjenem območju slovenskih vojakov s policisti ni bilo.

Po tem je italijanska poslanka Debora Serracchiani obvestila italijansko zunanje ministrstvo "o novicah v zvezi s skrb vzbujajočimi dogodki na meji med Italijo in Slovenijo" ter da bo zunanjega ministra Luigija Di Maia pozvala, da zahteva pojasnilo slovenske vlade o vseh vidikih tega dogodka, ker je "nesprejemljivo, če držijo navedbe, da se v bližini naše meje gibljejo oboroženi pripadniki paravojaških struktur".

Obrambni minister Matej Tonin je v pogovoru za časnik Delo zatrdil, da če se je omenjenemu zamejskemu Slovencu zgodila krivica in je res to, kar trdi, bo dobil njegovo opravičilo.

Po spremembi datuma dogodka in podatku, da gre za Slovenca, živečega na Kozini, je jasno, da mednarodnega incidenta ni bilo, še sporočajo s Sindikata vojakov Slovenije.

Na začeku maja naj bi vojak iz slovenske patrulje uperil puško v sprehajalca. Ta je o dogodku spregovoril s čezmejnim medijem, pri čemer je časnik dvakrat navedel očitno napačen čas domnevnega dogodka. Ko se je stvar ustalila na 7. maju, je Slovenska vojska začela notranjo preiskavo.