Premier odgovarja na vprašanja Jožeta Tanka, Franca Bogoviča in Zmaga Jelinčiča. Foto: Državni zbor
Premier odgovarja na vprašanja Jožeta Tanka, Franca Bogoviča in Zmaga Jelinčiča. Foto: Državni zbor
Državni zbor
Redna marčna seja se je začela s poslanskimi vprašanji premierju in ministrom. Foto: Državni zbor
Poslanci sprašujejo, premier odgovarja

Vodja poslanske skupine SDS Jože Tanko je Pahorja opozoril, da t. i. kasi ne delujejo tako, kot bi morali, saj ministri kadrujejo mimo kasov oz. odločitve teh ignorirajo. Pri tem navaja primera imenovanja novega direktorja Slovenskih železnic Matica Tasiča in v. d. generalnega direktorja policije Janka Gorška.

Pahor Tanku odgovarja, da so se pri kadrovanju zgodile "pomembne spremembe", ker pa "gre za tako pomembno novost v obnašanju države, bo verjetno treba s časom ta sistem še dopolnjevati". Premier še priznava, da "ta nov visok standard ni brez nedoslednosti", vendar je vseeno izrazil zadovoljstvo z delom sedmih kasov, ki so bili do zdaj imenovani in ki pomenijo "bistveno spremembo prakse" pri kadrovanju.

Pahor bi bil bolj vesel javnega razpisa
Glede odločitve pri imenovanju direktorja Slovenskih železnic je Pahor poudaril, da bi sam raje videl odločitev prek javnega razpisa, vendar da tudi pri odločitvi za dobro prakso ni bilo nezakonitega ravnanja.

Tanko je Pahorju sicer še očital, da je vlada kadrovala politično, pri tem pa je naštel primere imenovanj politikov iz vseh koalicijskih strank na različne položaje v državi.

Kako pospešiti razvoj na področju energetike?
Franc Bogovič
(SLS) pa je Pahorja pozval k nujnosti premisleka o razvoju na področju energetike in zapisu v obliki strateškega dokumenta, ki bi ga sprejel DZ.

Predsednik vlade je v odgovoru dejal, da je priprava dokumentov s področja energetike prepočasna, zato jo želijo pospešiti, saj je kriza priložnost za usmeritev pozornosti na to področje. Prve razprave o tem bodo že kmalu v okviru vladnega strateškega sveta za energetiko, o delu tega pa bodo razpravljali že na torkovem sestanku skupine kriznih ministrov, je napovedal premier. Oblikovanje nacionalnega energetskega programa pa je v fazi oblikovanja tez oz. posvetovalnega dokumenta, ki bo objavljen v zeleni knjigi, še pojasnjuje Pahor.

T. K.

Poslanci sprašujejo, premier odgovarja