Murskosoboškega škofa je na ta položaj leta 2009 imenoval takratni papež Benedik XVI. Foto: BoBo
Murskosoboškega škofa je na ta položaj leta 2009 imenoval takratni papež Benedik XVI. Foto: BoBo

Mislim, da je za cerkvenega dostojanstvenika popolnoma neprimerno, da komentira druge veje oblasti, ki s Cerkvijo nimajo nič.

Alenka Bratušek, ki opravlja tekoče posle predsednice vlade
Alenka Bratušek
Bratuškova Štumpfu in Glavanu odvrača, naj raje komentirajo svoje milijardo evrov vredne grehe. Foto: EPA

Tako daleč se je spozabila, da poskuša s svojimi manipulacijami celo zavajati papeža. Sram jo bodi.

Murskosoboški škof Peter Štumpf
Dušan Plut in Alozij Šuštar
Štumpf je spomnil na Šuštarja, ki je z "vmešavanjem v državo" pripomogel k slovenski samostojnosti. Na fotografiji ob plebiscitu z Dušanom Plutom. Foto: BoBo

Štumpf se je odzval na pismo premierke, ki opravlja tekoče posle, poslano v Vatikan. Bratuškova je ocenila, da se Rimskokatoliška cerkev v Sloveniji vmešava v državo oziroma v pravosodje, ter papeža Frančiška vprašala, ali se mu to zdi primerno.

Odgovora Vatikana (še) ni, se pa je v bran predsedniku Slovenske škofovske konference, ki je javno izpostavil tri ločena mnenja ustavnih sodnikov v zadevi Patria, postavil škof škofije Murska Sobota Peter Štumpf.

Štumpf je ocenil, da Bratuškova odreka svobodo govora predstavnikom Cerkve in da so zanjo vsi, ki mislijo drugače, brezpravna raja. "Že to, da Bratuškova lahko po dolgem in počez med ljudmi razsipava svoj žolčni gnev čez vse, ki so ji napoti do parlamenta, škof Glavan pa ne sme nič reči, dokazuje, da se ima za državljana prvega ranga," piše v objavi na spletni strani škofije.

Štumpf: Za točke hoče zavajati papeža
"Bratuškova je zlorabila Cerkev za svoje politične točke. Tako daleč se je spozabila, da poskuša s svojimi manipulacijami celo zavajati papeža. Sram jo bodi," je bil neposreden Štumpf.

Na vprašanje, ali gre za vmešavanje Cerkve v državo, pa je Štumpf odgovoril s protivprašanji: ali je bilo vmešavanje v državo, ko je takratni nadškof Aljozij Šuštar odločno zastavil svojo moralno in duhovno avtoriteto pred evropskimi voditelji v korist samostojne Slovenije. "Je takrat kdo komentiral ali temu nasprotoval? Nasprotno, vrh slovenske politike ga je prosil, naj vendarle posreduje, ker so bo drugače Slovenija znašla v balkanski moriji," je dejal.

Po njegovi oceni je Slovenija v podobnih časih, ko mora Cerkev javno izraziti svoja stališča - do česar ima ustavno zagotovljeno pravico.

Štumpf: Imamo svoje grehe, a ne molčimo
Škof je poudaril, da ima tudi slovenska Cerkev svoje težke moralne in ekonomske grehe, za katere se pokori in spreobrača. Cerkev je tam, kjer državni grešniki niso, pa bi morali biti: na začetkih pokore. To pa ne pomeni, da bi morala biti ob zlorabah in pri presoji poštenosti sodišč tiho: s tem bi zatajila pravico in Kristusa, je sporočil škof.

Bratuškova: Ni me sram
Premierka, ki opravlja tekoče posle, je Štumpfu odgovorila. "Popolnoma nič me ni sram," je povedala za TV Slovenija. Meni, da je bilo pismo njena dolžnost, s katerim je branila ustavno in pravno suverenost Slovenije.

"Jaz bi s popolnoma enakimi besedami vprašala njega: ali je pogledal ustavo, kjer bi lahko videl, da sta cerkev in država ločeni," je izjavila Bratuškova.

Meni, da Cerkev ne bi smela komentirati državnega ravnanja oziroma ravnanja katere koli veje oblasti. "Mislim, da je za cerkvenega dostojanstvenika popolnoma neprimerno, da komentira druge veje oblasti, ki s Cerkvijo nimajo nič," je dejala.

Odgovora iz Vatikana še ni prejela, kar pojasnjuje s "počasnimi diplomatskimi potmi", jo pa zelo zanima, kaj bodo odgovorili.

Spomnila je, da je pred letom dni s papežem osebno govorila. Na podlagi tega pogovora, pa tudi glede na način, kako je papež ravnal s predstavniki Cerkve, ki so izvedli "milijardne zlorabe", meni, da bi "lahko mogoče kaj povedal".

Štumpf je na ta argument odvrnil: "Tudi papež Frančišek je še kot buenosaireški nadškof povedal argentinskim oblastem, ki kratijo človekove pravice in so odkrit nasprotnik Cerkve, tako močne besede, da jih še zdaj bolijo ušesa."






Mislim, da je za cerkvenega dostojanstvenika popolnoma neprimerno, da komentira druge veje oblasti, ki s Cerkvijo nimajo nič.

Alenka Bratušek, ki opravlja tekoče posle predsednice vlade

Tako daleč se je spozabila, da poskuša s svojimi manipulacijami celo zavajati papeža. Sram jo bodi.

Murskosoboški škof Peter Štumpf