Bolgarski predsednik Rumen Radev na obisku Slovenije. Foto: BoBo
Bolgarski predsednik Rumen Radev na obisku Slovenije. Foto: BoBo

Pahor je na novinarski konferenci po srečanju z bolgarskim predsednikom dejal, da je politično, gospodarsko in kulturno sodelovanje med državama zelo živahno. Bolgarija je za Slovenijo strateška država, imata odlične dvostranske odnose, ki jih nič ne obremenjuje, stiki med državama na ravni predsednikov in vlad so relativno pogosti, je dejal Pahor.

Radev je poudaril, da Slovenija in Bolgarija, vsaka na svojem koncu Balkanskega polotoka, predstavljata stabilnost in varnost ter vodita dialog in politiko sodelovanja v interesu varnosti in miru na Balkanu. "Delimo iste vrednote in želimo si miru za prihodnost naše regije," je dejal.
Predsednika sta spomnila, da je Slovenija lani v Sofiji odprla veleposlaništvo, letalska družba Adria Airways pa je vzpostavila neposredno letalsko povezavo med prestolnicama.

Zaupanje v regiji ni idealno
Pahor in Radev sta veliko pozornosti posvetila razmeram na Zahodnem Balkanu in regionalnim pobudam. Slovenski predsednik je bolgarskega kolega seznanil s pripravami na vrh procesa Brdo Brioni, ki bo maja v Tirani. Čeprav Bolgarija v tem procesu ne sodeluje, ima o dogajanju v tem delu Evrope pomembno stališče in vpliv, je dejal Pahor. Ob tem je poudaril, da ozračje, sodelovanje in zaupanje v regiji ta trenutek niso idealni. Zato si želi, da bi iz Tirane prišlo sporočilo, ki bo dovolj spodbudno za narode v tem delu Evrope in tudi dovolj obvezujoče za EU, da bodo skupaj našli rešitve za vse dvostranske in večstranske težave v tem delu jugovzhodne Evrope.

Pahor je še dejal, da se bodo srečanja v Albaniji po zadnjih informacijah udeležili vsi voditelji v regiji, tudi predsednika Srbije in Kosova, Aleksandar Vučić in Hashim Thaci, kljub zvišani temperaturi v odnosih med Beogradom in Prištino. "Ne znam si predstavljati, da kateri izmed voditeljev kar naenkrat ne bi prišel. To bi bilo že politično sporočilo, eno najslabših, kot si ga lahko zamislimo v tem trenutku," je opozoril. Radev je ob tem poudaril, da je vključitev držav Zahodnega Balkana v EU in Nato najpomembnejši dejavnik za stabilnost, varnost in napredek v regiji.

Pahor gosti bolgarskega predsednika

Radev: Več povezovanja med državama
Pahor je omenil tudi vrh pobude Tri morja, ki ga bo Slovenija gostila na začetku junija. Izrazil je zadovoljstvo, ker je Radev danes potrdil svojo udeležbo na tem srečanju. Vrh bo po njegovih besedah priložnost, da države srednje in vzhodne Evrope ob navzočnosti visokih predstavnikov Nemčije, EU-ja in ZDA osvežijo listo prioritetnih poti, v katere bi želele skupaj vlagati, da bi se bolje povezale med seboj.

Radev je dodal, da se pri tem ne bi smeli omejevati samo na transport, energetiko in komunikacije, temveč bi si morali prizadevati za boljše povezovanje tudi na področjih znanosti, izobraževanja in kulture, predvsem pa med mladimi.

Slovenijo obiskala tudi gospodarska delegacija
Bolgarski predsednik je v Slovenijo pripotoval z gospodarsko delegacijo, ki pa je bila zaradi omejitev manjša, kot si je želela bolgarska stran. To kaže na velik interes za krepitev gospodarskega sodelovanja. Nova priložnost za prihod v večjem številu bo že na začetku junija, ko bo ob robu konference pobude Tri morja potekal gospodarski forum. Bolgarski poslovneži so se danes s slovenskimi kolegi srečali na poslovnem forumu na Gospodarski zbornici Slovenije. Več kot 150 udeležencev sta nagovorila tudi predsednika držav.

Gospodarsko sodelovanje med Slovenijo in Bolgarijo je sicer dobro. Blagovna menjava je v letu 2017 znašala 385 milijonov evrov, kar predstavlja 25-odstotno rast v primerjavi z letom prej. Bolgarija, ki je med izvoznimi trgi Slovenije na 24. mestu, potencialno predstavlja naravni trg za širitev poslovanja slovenskih podjetij, ki so na Zahodnem Balkanu že prisotna. Bolgarski predsednik se bo v okviru uradnega obiska v Sloveniji srečal tudi s predsednikom vlade Marjanom Šarcem.