Japonski zunanji minister na obisku v Sloveniji

Logar in Motegi sta se po srečanju v Ljubljani zavzela za poglobitev sodelovanja med državama, tako na gospodarskem kot političnem področju. Govorila sta tudi o Zahodnem Balkanu in indopacifiški regiji.

Slovenski minister je po srečanju povedal, da je Japonska ena najpomembnejših trgovinskih partneric in investitork v programu spodbujanja naložb in internacionalizacije slovenskega gospodarstva v prihodnjih štirih letih. Slovenija vidi priložnost predvsem na področjih visokih tehnologij, umetne inteligence, avtomobilske in farmacevtske industrije, infrastrukture ter zdravstva.

"Japonska podjetja v Sloveniji že izdelujejo robote, industrijsko barvo itd. in s tem ustvarjajo na tisoče delovnih mest. Za Slovenijo se zanima tudi vse več podjetij, še posebej na področju informacijske tehnologije," je ob tem povedal Tošimicu Motegi.

Tudi japonski zunanji minister se je zavzel za poglobitev sodelovanja na gospodarskem in drugih področjih, vključno s kibernetsko varnostjo. Logar je ob tem poudaril, da bo kibernetska varnost tudi ena od prioritet slovenskega predsedstva Svetu Evropske unije v drugi polovici leta.

Ministra sta govorila tudi o sodelovanju na področju Zahodnega Balkana. Motegi je povedal, da si v okviru podpore pridružitvi držav Zahodnega Balkana Evropski uniji Japonska želi sodelovati s Slovenijo kot dobro poznavalko razmer na področju.

Sodelovanje EU-Japonska v indopacifiški regiji

Pripravljenost na sodelovanje s Slovenijo kot predsedujočo Svetu EU-ja je izrazil tudi glede indopacifiške regije. Pozdravil je strategijo EU-ja o sodelovanju v indopacifiški regiji, predstavljeno aprila.

Logar je dejal, da si državi glede sodelovanja na tem področju delita skupne vrednote, da se zavzemata za mednarodni red, ki temelji na pravu, za prosto plovbo, za odprto in pošteno okolje, za trgovino in krepitev odpornosti. Gre za vrednote in načela, ki so za Slovenijo z Luko Koper ključnega pomena, je poudaril vodja slovenske diplomacije.

Motegi se je srečal tudi s premierjem Janšo. Foto: Kabinet predsednika vlade
Motegi se je srečal tudi s premierjem Janšo. Foto: Kabinet predsednika vlade

Poleg tega je izrazil podporo Japonski pri organizaciji olimpijskih in paraolimpijskih iger, ki jih bo poleti gostil Tokio.

Motegi se je ločeno srečal tudi s predsednikom republike Borutom Pahorjem in premierjem Janezom Janšo. S premierjem sta govorila o pandemiji covida-19, slovenskem predsedovanju Svetu EU-ja, gospodarskem in političnem sodelovanju med državama ter varnostnih izzivih v indopacifiški regiji, so sporočili iz Janševega kabineta.

Nadaljevanje obiska v BiH-u

Japonski zunanji minister bo turnejo po srednje- in vzhodnoevropskih državah nadaljeval v Bosni in Hercegovini, kjer so z japonsko pomočjo očistili skoraj tri kvadratne kilometre minskih polj.