Foto:
Foto:
Ivan Žagar
Minister za lokalno samoupravo Ivan Žagar je nujnost uvedbe pokrajin podkrepil s statističnimi podatki. Dejal je, da čeprav imamo v Sloveniji visoko rast BDP-ja, je porazdelitev te rasti izredno neenakomerno porazdeljena. Foto: RTV SLO
Miran Potrč (SD) meni, da bi bil smiseln referendum, na katerem bi volilci sami povedali, ali si želijo pokrajine ali ne.
Subvencije prehrane so urejene za osnovnošolce in študente, ne pa tudi za dijake, so opozarjali poslanci. Foto: RTV SLO

Prepričan sem, da bi pokrajine drugače poskrbele za svoj razvoj, za boljši priklop na avtocestni križ in da bi se tudi sicer izkazala vsa njihova iniciativa.

Jože Tanko (SD) je prepričan, da bi bilo treba pokrajine uvesti že pred leti.
Poslanci niso potrdili pokrajin

Za zakon je glasovalo 50 poslancev, proti pa jih je bilo 27. Za sprejetje bi sicer potrebovali dvetretjinsko večino navzočih poslancev.

Zavrnitev pričakovana
Zavrnitev zakona je bila pričakovana, saj premierju Janezu Janši in predsednikom parlamentarnih strank pred glasovanjem na skupnem sestanku ni uspelo doseči napredka oz. enotnosti pri vprašanju pokrajin.

Žagar razočaran
Minister za lokalno samoupravo Ivan Žagar je nad rezultatom glasovanja razočaran. Dejal je še, da je težko oceniti, ali je uvedba pokrajin v času te vlade še mogoča - morda bi bilo možno narediti korak naprej ob primernem političnem naporu. Minister se boji, da opozicija v resnici ne želi decentralizirati države in ne želi skladnejšega regionalnega razvoja.

Tanko pesimističen, Potrč za nadaljevanje razprave
Še bolj pesimističen kot Žagar je Jože Tanko, SDS, ki je prepričan, da ta zavrnitev pomeni, da zakona o pokrajinah v tem mandatu ni mogoče sprejeti. Po njegovi oceni bi bil namreč postopek priprave novega zakona predolg, da bi ga sprejeli še pred volitvami. Medtem pa Miran Potrč, SD, pričakuje, da se bo razprava o regionalizaciji Slovenije nadaljevala. Če bi koalicija uvedbo pokrajin zares pričakovala, bi po njegovem mnenju "pristala na to, da se razprava o pokrajinah ponovno odpre in se pogleda, kje bi lahko našli boljše rešitve".

Strokovna in politična javnost enotni?
Žagar je sicer v četrtek poslancem pojasnil, da so odločitev za decentralizacijo, ki naj bi jo prinašal predlagani sveženj pokrajinskih zakonov, poslanke in poslanci sprejeli že s tem, da so podprli spremembo ustave. Po njegovem mnenju se glede decentralizacije strinjata tako strokovna kot politična javnost.

Koalicija za 14 pokrajin, opozicija za manjše število
V koaliciji so že pred časom označili število pokrajin za politično realnost. Prav tako je njihov predlog užival tudi večinsko podporo županov slovenskih občin. V opoziciji pa so poudarjali, da je število pokrajin preveliko.

Poslanci: "Ne ZOFVI-ju!"
Poslanci se sicer niso ukvarjali le s pokrajinskim paketom. Z 52 glasovi so na primer kot neprimernega za nadaljno obravnavo zavrnili predlog spremembe in dopolnitve zakona o financiranju vzgoje in izobraževanja (ZOFVI) prvopodpisane Barbare Žgajner Tavš (Lipa).

Novosti v krovnem šolskem zakonu, ki zadevajo predvsem urnik oseb, osumljenih spolne zlorabe, iz izobraževalnega procesa, niso bile deležne podpore koalicije. Kot je povedala državna sekretarka na ministrstvu za šolstvo in šport Alenka Šverc, vlada predloga ne podpira, saj so v njem nekatere rešitve, ki so ustavno sporne, poleg tega pa je vlada sama vložila predlog zakona, ki ponuja ustreznejše rešitve.

DZ podprl subvencioniranje dijaške prehrane
Na dnevnem redu parlamenta je bila tudi razprava o koalicijskem predlogu o subvencioniranju dijaške prehrane, ki so ga poslanci sprejeli s 63 glasovi za in nobenim proti. Prvopodpisani pod predlog, Jože Tanko, SDS, je že v razpravi opozoril, da je treba vsem dijakom zagotoviti topel obrok. Podoben predlog so dali že v času prejšnje vlade, ko so bili še v opoziciji, a ga je tedanja vlada vsakokrat zavrnila, je še dejal. Majda Širca, SD, pa je koalicijo kritizirala, ker naj bi zakon, sprejet tik pred volitvami, bremenil proračun naslednje vlade.

Sprejet tudi predlog novele zakona o kemikalijah
Državni zbor je s 75 glasovi in nobenim proti ob koncu razprave glede subvencioniranja prehrane sprejel še predlog novele zakona o kemikalijah.

IVZ opozarja na pomen kontrole
Subvencioniranje dijaške prehrane sicer podpirajo tudi pri Inštitutu za varovanje zdravja. Pri tem opozarjajo, da bo treba zagotoviti stalno kontrolo nad izbiro ponudnikov, sicer se prehranjevalne navade ne bodo izboljšale. Po njihovih podatkih namreč kar tri četrtine srednjih šol nima ustreznih možnosti za ponudbo zdrave prehrane.

Kaj so še počeli poslanci?
S 54 glasovi za in 22 proti so poslanci sprejeli še neusklajen predlog zakona o varstvu kulturne dediščine, podprli so predlog zakona o določanju območij ter imenovanju in označevanju naselij, ulic in stavb, hkrati pa sprejeli dopolnilo k 17. členu zakona. Da! so dahnili še zakonu o javnem naročanju ter o javnem naročanju na vodnem, energetskem, transportnem področju in področju poštnih storitev ter zakonu o preprečevanju nasilja v družinah.

R. B./M. N.

Miran Potrč (SD) meni, da bi bil smiseln referendum, na katerem bi volilci sami povedali, ali si želijo pokrajine ali ne.

Prepričan sem, da bi pokrajine drugače poskrbele za svoj razvoj, za boljši priklop na avtocestni križ in da bi se tudi sicer izkazala vsa njihova iniciativa.

Jože Tanko (SD) je prepričan, da bi bilo treba pokrajine uvesti že pred leti.
Poslanci niso potrdili pokrajin