V prihodnje se bodo gasilci še posebej posvetili delu z mladimi. Foto: STA
V prihodnje se bodo gasilci še posebej posvetili delu z mladimi. Foto: STA
Kongres in parada gasilcev

Dozdajšnji poveljnik Matjaž Klarič je bil imenovan za častnega poveljnika gasilske zveze.

Delegati na 16. kongresu Gasilske zveze Slovenije so potrdili poročilo o preteklem delu, ki so ga označili kot zelo uspešnega. Med prihodnjimi usmeritvami pa je Pograjc izpostavil predvsem delo z mladimi, saj ti pomenijo nove generacije gasilcev, ter usposabljanje kot pomemben element vedno zahtevnejših pogojev intervencij.

V slavnostnem delu seje, na katerem je zbrane nagovoril minister za obrambo Roman Jakič, slavnostni govornik pa je bil predsednik DZ-ja Janko Veber, so podelili priznanje kipec gasilca in priznanje Matevža Haceta za leto 2013 - prejeli so jih Stanislav Hunjadi, Anton Planinc, Janez Merc, Franc Pance, Mihael Boranič, Boža Rozman in Helena Brglez.

Veber je med drugim dejal, da je zgodovina prostovoljnega gasilstva v Sloveniji izjemno bogata. Izpostavil je izjemno predanost in humanost gasilcev ter tovarištvo med njimi. Poudaril je, da je bil na parlamentarni ravni leta 2010 storjen pomemben korak glede zakonodaje, ki določa odnos med delodajalcem in gasilcem operativcem, ter da je to področje treba še nadgrajevati.

Popoldne je zbrane gasilce na kongresu nagovorila tudi predsednica vlade Alenka Bratušek.

Kongres in parada gasilcev