Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Proizvodnja konzumnega mleka v mlekarnah se je lani tako povečala po štirih letih upadanja, je ta teden objavil Statistični urad RS (Surs).

Mlekarne so lani proizvedle približno 160.700 ton konzumnega mleka, kar je 1,7 odstotka več kot v letu 2020. V strukturi konzumnega mleka se v zadnjih letih povečuje predvsem proizvodnja polnomastnega mleka. Ta je leta 2010 predstavljala 52 odstotkov proizvodnje konzumnega mleka, lani pa je delež presegel 84 odstotkov. V ostalem deležu je prevladovalo predvsem delno posneto mleko, proizvodnja posnetega mleka pa je bila zelo majhna.

Lani se je izvozilo približno 321.100 ton mleka, kar je 3,8 odstotka več kot v letu pred tem. Od tega je bilo skoraj 250.700 ton polnomastnega mleka v zbirni embalaži. Medtem se je v državo uvozilo okoli 37.800 ton mleka, kar je 4,7 odstotka manj kot leto prej.

Mlekarne so lani proizvedle skoraj 12.000 ton smetane, kar je 0,5 odstotka več kot leto prej. Proizvodnja smetane z več kot 29 odstotkov maščob (to je predvsem sladka smetana) se je v zadnjih 16 letih z 9800 ton zmanjšala na manj kot 6100 ton, medtem ko se je proizvodnja smetane z manj kot 29 odstotkov maščob (predvsem kisla smetana) povečala s 3900 na skoraj 5900 ton.

Uvoz smetane se povečuje

Slovenija je neto uvoznik smetane. Lani je uvozila nekaj manj kot 4300 ton, izvozila pa približno 1300 ton smetane. Izvoz se je v primerjavi z letom 2020 povečal za pet odstotkov, uvoz pa zmanjšal za 6,4 odstotka.

Proizvodnja fermentiranih mlečnih izdelkov je po petih letih rasti nekoliko upadla. Mlekarne so jih lani proizvedle nekaj manj kot 46.000 ton, kar je 0,6 odstotka manj kot v letu 2020. Fermentiranih mlečnih izdelkov se je uvozilo okoli 14.200 ton, kar je 0,7 odstotka manj, izvozilo pa skoraj 17.600 ton, kar je 1,6 odstotka več kot leto prej.

Manj proizvedenega sira in masla

Tudi proizvodnja sirov je upadla. Proizvedli so jih približno 15.700 ton, kar je 0,5 odstotka manj kot v 2020. Zmanjšala se je predvsem proizvodnja zrelih sirov, medtem ko se je proizvodnja svežih sirov povečala. Lani se je uvozilo skoraj 29.200 ton sira, kar je 6,9 odstotka več, izvozilo pa okoli 9700 ton, kar je na letni ravni 2,5-odstotna rast.

Zmanjšala se je tudi proizvodnja masla in namazov. Mlekarne so jih proizvedle približno 2700 ton, kar je 5,5 odstotka manj kot leta 2020. Teh mlečnih izdelkov v Sloveniji še vedno proizvedemo več, kot jih uvozimo, a se v zadnjih letih povečuje tudi uvoz. Lani smo jih uvozili skoraj 2500 ton, kar je 4,8 odstotka več kot leto prej, izvoz pa se je povečal za 64 odstotkov na okoli 250 ton.

Več mleka v prahu

Mlekarne so lani povečale proizvodnjo mleka v prahu, za več kot 40 odstotkov, in proizvodnjo preostalih mlečnih izdelkov, za skoraj 25 odstotkov.

Vrednosti uvoza in izvoza mleka in mlečnih izdelkov so bile lani višje kot leto prej. Uvozilo se je za skoraj 187 milijonov evrov mleka in mlečnih izdelkov, kar je 7,7 odstotka več kot v 2020. Izvozili pa se je za okoli 190 milijonov evrov mleka in mlečnih izdelkov, kar je osem odstotkov več.

Glavni slovenski izvozni izdelek je bilo tudi v lanskem letu polnomastno mleko v zbirni embalaži, izvozilo se ga je za več kot 89 milijonov evrov. Glavni uvozni mlečni izdelek pa so bili kot že v prejšnjih letih siri, uvozilo se ga je za skoraj 113 milijonov evrov.