Slovenski paviljon na Expu 2020 – dogodek je kljub zamiku v letu 2021 zaradi epidemije obdržal prvotno ime – krasijo zeleno pročelje, streha, izdelana iz slovenskega lesa, in voda, ki ponazarja slovensko bogastvo z vodami. Foto: Facebook Slovenia at Expo
Slovenski paviljon na Expu 2020 – dogodek je kljub zamiku v letu 2021 zaradi epidemije obdržal prvotno ime – krasijo zeleno pročelje, streha, izdelana iz slovenskega lesa, in voda, ki ponazarja slovensko bogastvo z vodami. Foto: Facebook Slovenia at Expo

Potem ko je bil slovenski paviljon na Expu v Dubaju po odprtju osredotočen na poslovne vsebine, bodo dogodki v drugi polovici meseca v znamenju vesolja in Evropske unije.

V slovenskem paviljonu se bodo v tematskem sklopu vesolja predstavila števila prebojna slovenska podjetja, v sredo pa bo Expo obiskala tudi posebna poslovna delegacija podjetij s tega področja, ki jo bo vodil državni sekretar na ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo Simon Zajc, so sporočili iz agencije Spirit Slovenija. V okviru delegacije bodo na paviljonu gostili poslovni forum, ki se ga bo kot posebna gostja udeležila italijanska astrofizičarka in direktorica Urada Združenih narodov za vesolje Simonetta Di Pippo.

Slovenski paviljon bo v sredo gostil tudi srečanje vrhunskih znanstvenic s področja raziskovanja vesolja z vsega sveta, ki ga organizirajo v sodelovanju s tematskim paviljonom na Expu, posvečenim ženskam. Predstavnica Slovenije na tem dogodku bo Maruška Strah, ki je med drugim članica Mednarodnega inštituta za vesoljsko pravo, Evropskega centra za vesoljsko pravo in izvršna direktorica mednarodnega združenja Word Space Week s sedežem na Dunaju.

Gala koncert v čast EU-ja

Sorodna novica V Dubaju so odprli Expo 2020, obiskalo naj bi ga 25 milijonov ljudi

V soboto se bo Slovenija predstavila v okviru osrednjega dogodka, ki ga na tokratnem Expu organiziral EU. Slovenski paviljon bo gostil zajtrk z mladimi, kjer bosta prisotna tudi minister za javno upravo Boštjan Koritnik in župan Mestne občine Maribor Saša Arsenović.

Obiskovalce našega paviljona bodo na ta dan povabili tudi na delavnico izdelovanja unikatnih spominkov iz lectovega testa, pester spored pa bodo sklenili z gala koncertom v čast EU-ju, na katerem bo barve Slovenije zastopala glasbenica Tinkara Kovač. Slovenski paviljon bo v okviru gostovanja slovenskih turističnih regij po navedbah Spirita predstavljal najboljše iz slovenske zakladnice trajnostne, k odgovornemu in zahtevnemu gostu usmerjene turistične ponudbe.

Z novim promocijskim videom se bo predstavil tudi Maribor

Konec oktobra se bo kot prvo predstavilo mesto Maribor, ki bo v sklopu obiska slovenskega paviljona gostilo številne dogodke in poslovna srečanja, obiskovalce pa bo nagovarjalo tudi skozi edinstveno zgodbo o najstarejši trti na svetu.

Sorodna novica Slovenski paviljon: Prehod v nizkoogljično krožno gospodarstvo je obveza za prihodnost

Maribor bo v slovenskem paviljonu nastopil med 23. in 26. oktobrom, eden vidnejših elementov mariborske predstavitve pa bo nov promocijski video, s katerim mesto prikazuje uspešne in navdihujoče zgodbe Mariborčanov, so zapisali na mariborski občini.

"Maribor se bo na svetovnem odru predstavil kot destinacija edinstvenih lokalnih zgodb mednarodnih razsežnosti, kot destinacija izjemnega potenciala in nasploh zgodb, ki jih je preprosto vredno doživeti in močneje odpreti svetu. Simbol zanje je seveda naša še zmeraj mladostno vitalna najstarejša trta sveta," je sklenil direktor Zavoda za turizem Maribor Jure Struc.

Kmalu zatem sledi še predstavitev Ljubljane, z vsebinami na temo trajnostne urbane mobilnosti, ozaveščanja o pomenu pitne vode in s predstavitvijo bogate dediščine arhitekta Jožeta Plečnika.