V zasedi jih je dobila neznana arabska milica. Foto: BoBo
V zasedi jih je dobila neznana arabska milica. Foto: BoBo

Gre za slovenske vojake, ki delujejo v mirovni operaciji Združenih narodov v Libanonu (Unifil). Incident se je zgodil med redno patruljo enote na jugu Libanona. Vpletenih je bilo osem vojakov iz mariborske 72. brigade, do streljanja pa ni prišlo.

Ob vhodu v vas Jatar jih je zaustavila skupina okoli 20 oboroženih moških, ki so jim nato iz vozila odvzeli opremo. Po informacijah televizije POP TV so morali napadalcem ob grožnjah z orožjem izročiti računalnik z vojaško navigacijo.

Incident se je zgodil že januarja, informacijo pa so potrdili tudi na Generalštabu Slovenske vojske (SV). Predstavnik Slovenske vojske Simon Korez je pojasnil, da na odvzetem računalniku ni bilo tajnih podatkov. "Šlo je izključno za navigacijo poti, po kateri bodo patruljirali in izvedli svojo nalogo, torej na tem računalniku ni bilo nobenih tajnih podatkov," je dejal.

"Do incidentov prihaja večkrat"
Do zaustavitev patrulij po Korezovih besedah prihaja večkrat, vojaki imajo natančna navodila ZN-ja, da incidente rešujejo po mirni poti. "V tem primeru ni bilo niti razmišljanja o uporabi sile. Tam smo za to, da vzdržujemo mir," je povedal za TV Slovenija. Javnosti niso obvestili, ker menijo, da to ni bil enkraten dogodek, saj je na teh misijah povečana stopnja tveganja in incidenti se dogajajo.

Slovenska vojska ima v Libanonu na jugu države trenutno 14 vojakov. V misiji Unifil je bilo ubitih že 275 modrih čelad.

Vojaki v Libanonu ostali brez računalnika s podatki
Vojaki v Libanonu ostali brez računalnika s podatki