Zemlja bo neizogibno izginila v prah. Takrat bo še vedno nekje globoko v vesolju na časovni kapsuli, Voyagerju, zapisano ime Slovenca, ki je sodeloval pri njegovi izdelavi. Antona Mavretiča. Foto: MMC RTV SLO

Srebni red za zasluge
Predsednik republike Borut Pahor mu je leta 2015 vročil srebrni red za zasluge za izjemno znanstvenoraziskovalno in inženirsko delo, s katerim je pomembno prispeval k sedanjemu vedenju človeštva o planetu Zemlja, Soncu ter medplanetarnem in medzvezdnem prostoru.

Novico o njegovi smrti so danes sporočili iz Svetovnega slovenskega kongresa, katerega član je bil. Kot so v organizaciji zapisali ob njegovi smrti, je Mavretič svoje znanje nesebično delil z mladimi in je pogosto priskočil na pomoč slovenskim študentom, ki so študirali v ZDA.

Spomnili so še, da je na instrumentu Voyager 1 v zlato ploščico vgravirano tudi njegovo ime.

Preberite tudi:

Ključno znanje za Voyager
Mavretič se je rodil leta 1934 v Boldražu pri Metliki, jeseni 1957 je v Ljubljani začel študij elektrotehnike, nato pa nadaljeval v ameriškem Denverju, kjer je tudi doktoriral.

Zatem se je posvečal razvoju vesoljskih tehnologij na najbolj prestižnih izobraževalnih ustanovah, kot so Massachusetts Institute of Technology, Harvard University in Boston University. Kasneje je deloval tudi v elektronski industriji.

Preberite tudi:

Zadnji MMC-jev pogovor z Antonom Mavretičem: Zemlja ni večna, treba je raziskovati vesolje

S svojim znanstvenim in inženirskim delom je prispeval ključno znanje za uspešno uresničitev ciljev plovil ameriškega vesoljskega programa Voyager 1 in 2.

Za oba je načrtoval, preizkusil in usposobil instrumente, s katerimi je človeštvo pridobilo številne podatke o Sončevem vetru, njegovi hitrosti, gostoti, temperaturi in tlaku ter plazmi.

Več kot 60 let je živel v ZDA, a se je redno vračal domov. Med drugim je bil tudi dopisni član Slovenske akademije znanosti in umetnosti (Sazu).

Mavretič je bil glavni inženir za izdelavo enega izmed Voyagerjevih instrumentov. Foto: EPA