Rešitev primera Ahmada Šamija je povsem v rokah politike. Foto: BoBo
Rešitev primera Ahmada Šamija je povsem v rokah politike. Foto: BoBo
Erjavec ne razume, zakaj Šami ne želi urediti statusa tako, kot predvideva pravnomočna odločba. Foto: BoBo
SMC
Potekala bo seja izvršnega odbora SMC-ja. Foto: BoBo
Šamijeva usoda še vedno negotova
Zakaj vlada ne more uporabiti 51. člena

Če bi dejansko želeli na ustrezen način urediti njegov status, bi bila prava rešitev status begunca, je prepričan zunanji minister in prvak koalicijskega DeSUS-a Karl Erjavec. Prav tako je spomnil, da mora oseba, ki izpolnjuje pogoje po 51. členu zakona o tujcih, izpolnjevati pogoj samostojnega preživljanja.

Na vladi so po njegovih besedah izpostavili, da lahko Šami vedno uredi svoj položaj na Hrvaškem, nakar bi imel tudi pravico prihoda v Slovenijo. Pri tem navaja dve možnosti, in sicer zaprositev za status begunca na Hrvaškem, s čimer bi prejel potni list na podlagi konvencije, ali ureditev položaja tujca.

Erjavec tako ne razume, zakaj Šami ne želi urediti statusa tako, kot predvideva pravnomočna odločba in "zakaj je treba na vsak način izsiliti rešitev na podlagi 51. člena zakona o tujcih, ko ima vendarle bolj elegantno možnost, da to uredi v Zagrebu".

Erjavec zanika, da je grozil z izstopom iz koalicije
Sam sicer obžaluje, da se je politika vtaknila v primer Ahmad Šami, zanikal pa je, da bi grozil z izhodom iz koalicije. Posvaril je, da bi ob uveljavljanju 51. člena zakona o tujcih v Šamijevem primeru lahko padla vlada, saj da bi šlo za zlorabo tega člena in nezakonito rešitev, ki bi jo predlagal premier Miro Cerar.

Erjavec je prepričan, da bi težko prepričali stroko, če bi rešitev za sirskega begunca Ahmada Šamija iskali v 51. členu zakona o tujcih. Na novinarski konferenci je izpostavil, da je ta člen namenjen izjemnim posameznikom, ki bi lahko s svojim znanjem prispevali nekaj več Sloveniji v smislu nacionalnega interesa.

Lahko bi padla vlada
Spomnil je, da je vlada v četrtek o tem razpravljala na strokovni ravni in ne politično, nazadnje pa do soglasja in odločanja sploh ni prišlo.

"Če bi prišlo do zlorabe 51. člena zakona o tujcih, bi premier zelo težko preživel in argumentiral, zakaj je ravno tej osebi vlada podelila takšen status," meni Erjavec in ocenjuje, da bi bila v tej luči velika možnost, da bi vlada padla.

Premier bi namreč po njegovem mnenju predlagal rešitev, ki bi pomenila zlorabo 51. člena zakona o tujcih. Glede na to, da je Cerar ustavni pravnik, pa je po Erjavčevem prepričanju v času prekinitve četrtkove seje vlade in pogovora ministrov SMC-ja tudi sam ugotovil, da bi bila taka rešitev sporna.

Spomnil je tudi, da je proti premierju že vložena ustavna obtožba pod predpostavko, da zaradi "njegove intervencije ni bila izvršena pravnomočna sodba" v primeru Šamija. V DeSUS-u sicer tega ne podpirajo, saj je treba odločbo o deportaciji izvršiti do februarja, je povedal.

SMC: Ne izredni vrh zaradi Šamija, temveč izvršni odbor stranke
Politični vihar bodo očitno na popoldanski seji izvršilnega odbora skušali umiriti tudi v SMC-ju. V stranki so sicer zanikali poročanje nekaterih medijev, da bo vodstvo stranke na izrednem vrhu razpravljalo o primeru sirskega prebežnika Ahmada Šamija. Gre za redno sejo izvršnega odbora.

"Danes bo, kot veliko ponedeljkov do zdaj, potekala seja izvršnega odbora stranke. Nič izrednega ali v čemer koli neobičajnega," so zapisali.

Podpredsednik SMC Milan Brglez je beguncu Ahmadu Šamiju zaželel čim prejšnje in čim boljše okrevanje. "Glede na spremenjene okoliščine upam in verjamem, da se bo zanj našla ustrezna rešitev od vseh pristojnih," je v izjavi novinarjem dejal Brglez pred sejo izvršnega odbora stranke, na kateri po njegovih navedbah tega ne morejo obravnavati.

Šami ostaja hospitaliziran
Zdravstveno stanje Ahmada Šamija se je sicer po birokratskih zapletih in negotovosti glede deportacije na Hrvaško pretekli teden tako poslabšalo, da so ga sprejeli na psihiatrično kliniko, v nedeljo pa po dodatnem poslabšanju še na nevrološko kliniko ljubljanskega kliničnega centra. Aktivist in Šamijev zastopnik Miha Blažič novejših informacij o Šamijevem zdravstvenem stanju nima, saj od nedelje popoldne z njim ni bil v stiku.

Tudi tega, kako bo Šami ravnal v prihodnje, da bi rešil položaj - grozi mu namreč deportacija na Hrvaško -, Blažič v tem trenutku ne more napovedati. Kot najverjetnejšo pa še vedno ocenjuje možnost, da bo znova vložil prošnjo za azil. A to bo lahko naredil šele, ko bo njegovo zdravstveno stanje stabilno. Kdo drug namreč prošnje v njegovem imenu ne more vložiti, je dejal za Slovensko tiskovno agencijo.

Glede postopka deportacije za zdaj ni še nič novega. Tudi glede na Šamijevo zdravstveno stanje pa Blažič ostaja optimist in dvomi, da bi v tem trenutku ministrstvo za notranje zadeve naredilo "nekaj na hitro".

Negotova usoda
Šamiju se namreč napoveduje deportacija po tistem, ko se je Slovenija izrekla nepristojno za odločanje o njegovi prošnji za azil po dublinski uredbi in je njegovo prošnjo zavrgla, sodišča pa so temu pritrdila. Za Šamija so se nato zavzeli v strankah koalicije in v Levici, poslanca SD-ja in Levice pa sta ga v torek odpeljala v DZ, s čimer naj bi preprečila deportacijo.

Vlada je nato v četrtek iskala možnosti rešitve, med drugim, da bi v skladu z zakonom o tujcih ugotovila obstoj interesa države, da Šami dobi dovoljenje za začasno prebivanje. Soglasja ni, Šamijeva nadaljnja usoda tako ostaja negotova.

Šamijeva usoda še vedno negotova
Zakaj vlada ne more uporabiti 51. člena