Novela zakona istospolno partnersko skupnost v vseh elementih izenačuje z zakonsko zvezo, ki je po novem določena kot življenjska skupnost dveh oseb ne glede na spol. Na podlagi novele zakona istospolni pari dobivajo možnost poroke in tako tudi posvojitve otrok. Foto: BoBo
Novela zakona istospolno partnersko skupnost v vseh elementih izenačuje z zakonsko zvezo, ki je po novem določena kot življenjska skupnost dveh oseb ne glede na spol. Na podlagi novele zakona istospolni pari dobivajo možnost poroke in tako tudi posvojitve otrok. Foto: BoBo
Poslanec ZL-ja Vatovec zagotavlja, da sklic izredne seje ni ogrožen. Kako bodo glasovali poslanci na izredni seji, pa je po njegovih besedah odvisno od njihove načelnosti. "Če so sprejeli zakon, bodo morali tudi zaustaviti referendum," vztraja. Foto: BoBo

Pobudniki novele tako vztrajajo, da referendum lahko preprečijo in da ga tudi bodo, čeprav so v največji vladni stranki SMC danes sklenili, da mu ne bodo oporekali. To pomeni, da tudi podpisov za izredno sejo, na kateri bi DZ odločal o dopustnosti referenduma, ne bodo prispevali.

Strankina poslanska skupina je po besedah vodje Simone Kustec Lipicer sicer dolgo razpravljala o tem, ali bi podprli morebitno pobudo, da bi državni zbor odločal o tem, da je referendum o noveli zakona o zakonski zvezi in družinskih razmerjih razmerjih nedopusten.

V SMC-ju po njenih besedah ostajajo pri podpori noveli, ker izenačuje enakost pravic dveh odraslih oseb. A spoštujejo ustavno in zakonsko načelo, ki pravi, da je volja ljudstva nad voljo parlamentarne večine.

"Referendum je edini institut, ki velja več kot parlamentarna večina. Ljudstvo ima možnost vzeti odločitev v svoje roke, če se ne strinja z našimi odločitvami," je dejala.

ZL SMC-ju očita nenačelnost
"SMC je očitno danes pokazal svojo nenačelnost s tem, ko se je postavil korak nazaj,
" pa je njihovo odločitev komentiral poslanec Združene levice Matej T. Vatovec.

Napovedal je, da bodo v ZL-ju apelirali na vse poslance, ki so podprli zakon, ki po njihovem mnenju odpravlja neustavnost na področju človekovih pravic, da ustavijo referendum, ki je po njihovem mnenju neustaven.

Poslanec je še spomnil, da je predsednik DZ-ja Milan Brglez že povedal, da bi bilo dopustiti referendum neodgovorno, ker so zakon sprejeli z zavedanjem, da odpravlja neustavnost na področju človekovih pravic.

Vatovec tudi zagotavlja, da sklic izredne seje ni ogrožen. Kako bodo glasovali poslanci na izredni seji, pa je po njegovih besedah odvisno od njihove načelnosti. "Če so sprejeli zakon, bodo morali tudi zaustaviti referendum," vztraja.

Da referenduma ne bi smelo biti, meni tudi Erjavec
Strinjajo se tudi v DeSUS-u. Predsednik Karl Erjavec meni, da referenduma o noveli zakona o zakonski zvezi ne bi smelo biti, saj gre za vprašanje človekovih pravic.

Poslanci stranke bodo o tem vprašanju sicer tudi v vseh nadaljnjih postopkih odločali po svoji vesti. "Mi prepuščamo, da se vsak poslanec odloča po svoji volji, osebno pa mislim, da je prav, da bi podprli ta zakon o istospolnih skupnostih, ker to pomeni korak naprej," je Erjavec dejal v izjavi za medije.

SD opozarja, da je varstvo človekovih pravic "temeljni postulat"
Iz poslanske skupine SD-ja so sporočili, da je varstvo človekovih pravic temeljni postulat, ki mu bodo sledili tudi pri nadaljnjem ravnanju v povezavi z zakonom o zakonski zvezi in družinskih razmerjih.

V poslanski skupini pričakujejo, da bodo temu sledili tudi druge poslanske skupine in vsi tisti, "ki imajo ne samo odgovornost, temveč dolžnost ravnati enako".
ZaAB: SMC se je prenaglil
Vodja poslanske skupine ZaAB-a Jani Möderndorfer je medtem izrazil prepričanje, da je bila današnja izjava SMC-ja nekoliko prenagljena, saj da dopušča možnost, da lahko največja poslanska skupina po tehtnem razmisleku svoje stališče še spremeni. "V nasprotnem primeru njihova podpora noveli ni imela smisla," je dejal Möderndorfer.

Pravna stroka: DZ lahko referenduma ne razpiše
Iz pravne stroke je sicer slišati pojasnila, da lahko po novi ureditvi DZ že z navadno večino odloči, da referenduma ne razpiše, če oceni, da je pobuda neskladna z ustavo. Ustavne spremembe, sprejete maja 2013, namreč prepovedujejo razpis referenduma o zakonih, ki odpravljajo protiustavnost na področju človekovih pravic in temeljnih svoboščin.

Če se pobudniki ne strinjajo s tako odločitvijo DZ-ja, se nato lahko pritožijo na ustavno sodišče in izpodbijajo parlamentarni sklep.

V ponedeljek začetek zbiranja podpisov
Začetek postopkov za razpis referenduma o noveli zakona o zakonski zvezi in družinskih razmerjih je s podporo več kot 80.000 podpisov državljanov zahtevala koalicija Za otroke gre!. Predsednik DZ-ja je za začetek 35-dnevnega roka zbiranja 40.000 podpisov za zahtevo razpisa referenduma določil ponedeljek, 23. marca.

Novela zakona sicer istospolno partnersko skupnost v vseh elementih izenačuje z zakonsko zvezo, ki je po novem določena kot življenjska skupnost dveh oseb ne glede na spol. Na podlagi novele zakona istospolni pari dobivajo možnost poroke in tako tudi posvojitve otrok.