Slovenija
false
Skupna vaja intervencijskih služb. Foto: Borut Živulovič/BoBo
false
Današnji posvet je bil namenjen reševalcem, policistom in gasilcem, "da na tem področju v Sloveniji končno premaknemo stvari in začnemo delovati skupaj", kot so dejali. Foto: MMC RTV SLO
Gasilci
Intervencijske službe so se odločile, da začnejo pripravljati skupni načrt ukrepanja v primeru terorističnega napada pri nas. Foto: BoBo
Gasilci
Grožnja terorističnega napada v Evropski uniji je realna in pričakovana. Dokaz za to so tudi letošnji napadi v Londonu, Barceloni, Manchestru, Stockholmu in Turku na Finskem. Foto: MMC RTV SLO
false
Z neposredno grožnjo terorizma se je že srečala tudi Slovenija. Hrvaški državljan Josip Zagajski je kar dve leti načrtoval atentat na Boruta Pahorja. Foto: MMC RTV SLO
false
Glede na državni načrt se v primeru terorističnega napada aktivirajo potrebne reševalne enote v treh skupinah: za takojšnje ukrepanje do največ 30 minut (policija, nujna medicinska pomoč, poveljnik civilne zaščite, gasilske enote širšega pomena, ekološki laboratorij, inštitut za mikrobiologijo, veterinarski inštitut), za ukrepanje v največ šestih urah in za ukrepanje v 24 urah in več, ko se aktivirajo tehnično-reševalne enote civilne zaščite in enote za postavitev začasnih prebivališč. Foto: Borut Živulovič/BoBo
false
Pripadniki specialne policijske enote so nudili podporo reševalcem. Foto: Borut Živulovič/BoBo

Dodaj v

So intervencijske službe pripravljene na teroristični napad v Sloveniji?

MMC-jeva reportaža s posveta gasilcev, reševalcev in policistov
16. november 2017 ob 17:07,
zadnji poseg: 16. november 2017 ob 18:29
Ig - MMC RTV SLO

"Če bi se napad pri nas res zgodil, je vprašanje, kako bi vse potekalo. Ne bi se namreč znali uskladiti, ne bi vedeli, kdo bi bil vodja te intervencije in kakšni bi bili postopki ukrepanja," priznava Miran Korošak.

"Vsaka intervencijska služba ima namreč izdelan načrt zase, ni pa skupnega," je za MMC pojasnil predsednik Združenja slovenskih poklicnih gasilcev. Zato so se intervencijske službe odločile, da začnejo pripravljati skupni načrt ukrepanja v primeru terorističnega napada pri nas.

"Da vemo, ko pridemo na intervencijo v primeru terorističnega napada, kakšne so pristojnosti policistov, reševalcev in gasilcev. V praktičnem smislu do danes na tem področju še ni bilo narejenega nič - teoretični okvir sicer je, ni bilo pa praktičnih usposabljanj," dodaja Korošak.

Teroristični napadi so naša realnost
Grožnja terorističnega napada v Evropski uniji je realna in pričakovana. Dokaz za to so tudi letošnji napadi v Londonu, Barceloni, Manchestru, Stockholmu in Turku na Finskem.

Tveganje predstavljajo tuji teroristi in borci, manjše nepovezane skupine, frustrirani posamezniki. Kar 75 odstotkov držav članic poroča o preiskavah sumov napada na kritično infrastrukturo.

Zmotno pa je prepričanje, da gre v Evropi predvsem za verski terorizem. Od 142 terorističnih napadov, ki jih je lani zaznal Europol - vključeni so načrtovani, preprečeni in izvedeni - jih je bilo kar 99 povezanih z etnoseparatizmom, je pojasnil Albert Černigoj, vodja Oddelka za terorizem in ekstremno nasilje na Generalni policijski upravi. "Pozitivna stvar pa je, da raste število preprečenih namer, aretiranih in pravnomočno obsojenih," je ob tem dodal.

Ljudje "s težavami"
Kakšen pa je profil storilcev? "Ljudje, ki se odločijo, da se bodo pridružili procesu radikalizacije, imajo neke težave, na katere država nima odgovora," pojasnjuje Černigoj, ki ob tem omenja problematične posameznike, samotarje, ki se počutijo izločeni iz družbe, povratnike.

Ob tem opozarja tudi na sekundarni učinek prebežniškega vala: "Prišli so z nekimi pričakovanji, ki pa jih verjetno ne bodo dosegli, zato so ranljivi in dovzetni za manipulacijo." Vse večja težava postaja tudi polarizacija evropske družbe, dodaja. "Nikoli individualno ne obravnavajte posameznih oblik ekstremizma, saj so med seboj povezane," poudarja in ob tem spomni, kako je nasprotovanje obritoglavcev prihodu beguncev na noge dvignilo skrajno levico in javni shodi bi se lahko sprevrgli tudi v tragedijo na ulicah.

Drugačna oblika napadov
Černigoj je opozoril tudi drugačno obliko terorističnih napadov, kot smo jih bili vajeni v preteklosti, ko je šlo na primer za zajetja talcev na ambasadah, ugrabitve letal. Nekoč, ko so izdelovali velike bombe, je policija to izkoriščala kot njihovo šibko točko, saj je moral biti v načrtovanje vpleten cel kup ljudi, ki so morali priskrbeti vse potrebno, zato je bilo več možnosti, da se zarota razkrije.

Zdaj pa so začeli uporabljati "primitivno orožje" in ciljati na "šibke tarče", opozarja Černigoj. "Zdaj preprosto vzamejo nož na ulico ali pa si izposodijo avtomobil in se zapeljejo na promenado, polno ljudi," ponazori, kako "dober" učinek zoper cilje, ki so popolnoma ranljivi, dosežeš tudi s primitivnim orožjem.

Državni načrt ukrepanja je star 12 let
Kako ogrožena glede verjetnosti terorističnega napada pa je Slovenija? Stopnja ogroženosti na papirju ostaja nizka, je 2. stopnje od petih. Pa kljub vsemu ... so slovenske odzivne službe pripravljene na morebitni teroristični napad?

Današnji posvet, na katerem so sodelovali gasilci, policisti, reševalci in predstavniki civilne zaščite, je pokazal, da so potrebne izboljšave predvsem na teoretičnem področju, ki bi se potem odrazile tudi v praksi. "Državni načrt posredovanja ob terorističnem napadu nosi letnico 2005, a takratno in zdajšnje obdobje nista primerljiva," je na zastarelost krovnega dokumenta na tem področju opozoril poveljnik Gasilske zveze Slovenije Franci Petek.

Priznava, da na tem področju nimajo velike prakse, dileme se porajajo predvsem pri vprašanjih, kdo, kaj in kdaj naj na terenu počne. Naloge gasilcev so sicer tehnično reševanje in gašenje požarov, hitro vzorčenje ob nesrečah z nevarnimi snovmi, dekontaminacija poškodovanih ...

"Tudi če se bo zgodil teroristični napad, bomo gasilci to oddelali. Ni dileme, ali bomo posredovali, vprašanje je le, kdaj. Vprašanji sta tudi, kako narediti ta državni načrt bolj življenjski in kako bomo zagotovili varnost gasilcem," poveljnik opozori na precej borno dodatno opremo gasilcev za primer najhujšega dogodka.

Aktivacija treh skupin reševalnih enot
T. i. gasilske enote širšega pomena so namreč opremljene s 44 radiološkimi detektorji, 61 elektronskimi poveljniškimi dozimetri, osebnimi termolumiscentni dozimetri in imajo šest mobilnih postaj za dekontaminacijo ranjenih. Ob tem navede primer francoskih gasilcev, kjer imajo formirane sanitetne enote, gasilci imajo tudi zaščitne jopiče in neprebojne čelade, določene pa so tudi posebne enote za delo z nevarnimi snovmi. "Predvsem pa imajo zelo natančno dodelane postopke, točno se ve, kaj kdo dela," poudari Petek in doda, da tam gasilski oficir na terenu poveljuje tudi enotam za prvo pomoč. "Vprašanje, kdo bi poveljeval pri nas," opomni.

Glede na državni načrt se v primeru terorističnega napada aktivirajo potrebne reševalne enote v treh skupinah: za takojšnje ukrepanje do največ 30 minut (policija, nujna medicinska pomoč, poveljnik civilne zaščite, gasilske enote širšega pomena, ekološki laboratorij, inštitut za mikrobiologijo, veterinarski inštitut), za ukrepanje v največ šestih urah in za ukrepanje v 24 urah in več, ko se aktivirajo tehnično-reševalne enote civilne zaščite in enote za postavitev začasnih prebivališč.

Pripravili bodo postopkovnike tudi za streljanje, napad z nožem
Slovenski reševalci so si določene izkušnje nabrali že ob posredovanju pri t. i. amok dogodkih. Gre za "izreden varnostni pojav, ko eden ali več storilcev sistematično ali brezciljno z orodjem orožjem ali nevarnimi predmeti ubijejo ali poškodujejo eno ali več oseb oz. je očitno, da bodo s tem nadaljevali". Pri 'navadnem' dogodku je pomemben čas, pri amoku pa reševalna ekipa počaka na navodila operativno-komunikacijskega centra, kdaj in kako naj gre na pot - npr. s sireno ali brez, po kateri poti naj dostopi do prizorišča, ali naj bo komunikacija prek radijske zveze ali neverbalna in podobno.

Da je državni načrt zaščite in reševanja ob velikem terorističnem napadu potreben prenove, priznava tudi poveljnik civilne zaščite Srečko Šestan. Je pa ta načrtovana za naslednje leto, je zatrdil.

Po njegovem mnenju pa je treba tudi pripraviti postopkovnike za "manjše" dogodke. Imamo že postopkovnik za ravnanje v primeru antraksa, pristojne službe so ga naredile v dveh tednih, po tem vzoru pa Šestan zdaj napoveduje tudi operativne dokumente v primeru streljanja, napada z nožem, vozilom. "Na žalost je položaj v svetu tak, da tudi pri nas ne smemo ničesar izključevati in se moramo čim bolj pripraviti na vse vrste dejanj," je priznal.

Izdelava umazane bombe in zajetje talcev
Ob koncu posveta pa so prikazali tudi to, o čemer so razpravljali ves dan - sodelovanje reševalcev, gasilcev in policistov specialne enote so preizkusili v praksi. Šele prvič.

Scenarij: šlo je za teroristično celico, ki je v stanovanjskem objektu pripravljala napad, med pripravami pa je prišlo do delne detonacije eksploziva. Sosedje so to slišali, poklicali so pristojno policijsko postajo, terorist je streljal na prvo policijsko patruljo, ki je prišla na kraj dogodka, in zajel talce, ki so bili v objektu. To je bil tudi znak za posredovanje specialne enote policije, ki je nato storilca nevtralizirala in opravila preiskavo prostorov, pri tem so se poškodovali ljudje. Ekipe nujne medicinske pomoči so nato izvedle t. i. taktično triažo in evakuacijo poškodovancev.

"Namen te vaje je bila koordinacija vseh treh služb," je za MMC pojasnil predstavnik nujne medicinske pomoči Matej Mažič. "Priprave nanjo so trajale kar nekaj časa in absolutno je bila koristna," je bil zadovoljen. "Mi napada ne preprečujemo, ampak pomagamo, ko se zgodi," poudarjajo intervencijske službe. "Načrtovanje ni namenjeno temu, da bomo vzeli načrt in ga brali. Ampak da znamo komunicirati med sabo, da vemo, za kaj je kdo pristojen," so povzeli za konec.

Tina Hacler, foto: Borut Živulović/BoBo
Prijavi napako
Komentarji
Bivši uporabnik
# 16.11.2017 ob 17:18
Kaj ti bodo teroristi, če imaš Šrota, Bavčarja, banksterje, Kordeža.

Sicer je pa Slovenija država iz katere bežijo še begunci, tako da je tozadevna nevarnost manjša.
luckyss
# 16.11.2017 ob 17:15
Preventiva, butalčki moji, preventiva...
Naši dedje so vedeli, da kurativa v teh primerih ne deluje...
Zato so kurili kresove..
iufhdfewd
# 16.11.2017 ob 17:54
"Zmotno pa je prepričanje, da gre v Evropi predvsem za verski terorizem. Od 142 terorističnih napadov, ki jih je lani zaznal Europol - vključeni so načrtovani, preprečeni in izvršeni - jih je bilo kar 99 povezanih z etnoseparatizmom. "

Ha,ha,statistika je kot harmonika,ki jo lahko po mili volji nateguješ.
Dejstvo pa je da verski teroristi hočejo pobit ljudi, "etnoseparatisti" pa imajo druge cilje.
burnoutslo
# 16.11.2017 ob 18:07
So pripravljene ja, tako kot DARS na zimo.
Septem
# 16.11.2017 ob 17:28
Clickbait naslov, zastraševalna vsebina.
vremenko
# 16.11.2017 ob 17:20
Glede na raziskavo SOSa in Control Riska je Slovenija med najvarnejšimi državami na svetu: Slovenia is among the safest countries in the world according to the Travel Risk Map 2017
anny22
# 16.11.2017 ob 17:25
Ni bila neka vaja na stadionu Stožice takoj po pariškem napadu?

Če se takrat niso zmenili, kdo, kaj in kako, potrebujejo pač še prakse.Pridem tudi kričat na tribuno ali igrat ranjenca. :)
Klankon
# 16.11.2017 ob 18:21
V Sloveniji se teroristični napadi na njene prebivalce dogajajo vsakodnevno. Glavno bazo od kod izvajajo napade pa imajo na Šubičeva ulica 4, 1000 Ljubljana.
antiani
# 16.11.2017 ob 20:00
Terorizem nad državljani z strani gospode v politiki in tajkuni poteka že dobri dve desetletji pa nobena intervencijska služba še ni posredovala. Tako, da jih lahko kar zapremo.
wooly peter
# 16.11.2017 ob 17:13
odgovor je žal "ne", praksa kaže, da so učinki vseh priprav blizu ničle

čeprav so redno novice "preprečili napad", je vprašanje, v kolikšni meri je to informacijski ukrep

problem terorističnih napadaov je ravno nepredvidljivost, širjenje "previdevanja" pa pomeni odrekanje svoboščinam, primerov je dosti

nalepka "officer please search my car" je bila prodajni hit po dvojčkih
patriot1970
# 16.11.2017 ob 17:54
Zadeti Derviš
# 16.11.2017 ob 17:30
Nepotrebno ustvarjanje ozračja strahu. Ne nasedajte sejalcem panike - pojdite ven, med ljudi. Zabavajte se!


...hmmm, ja, na božični sejem, ...kot tisti v Berlinu,....pa na kakšen koncert,.....kot tisti v Parizu in Manchesteru,......ali pa zgolj na sprehod po promenadi,.....kot tisti v Barceloni.
...pač,....zabavajte se!
firtoh
# 16.11.2017 ob 19:35
No ja...
En vzame avto in zapelje na avtobusno postajališče Bavarski dvor in ubije ter rani nekaj ljudi.Pobegne peš.
S prizorišča pokličejo policijo.Pridrvijo specialci in policisti(15 minut),gasilci(10) in reševalci(10 min).Da zaščitijo območje in zberejo informacije traja 30 minut,šele na to dovolijo pristop reševalcem in ostalim.Na osnovi 10-tih različnih opisov očevidcev in še neugotovljeno število posnetkov s telefonov,razpišejo lov na napadalca,ki je v 45 min že bog ve kje.
Ori
# 16.11.2017 ob 19:25
Kaj pa preventiva? Prekinitev sprejemana ekonomskih migrantov iz Somalije? Namesto tega bi se lahko pripravili na sprejem beguncev pred islamizmom, ki v vse večjem številu bežijo iz Zahodne Evrope? Mogoče bi sprejeli begunce, ki bežijo pred rasizmom v JAR-u, kjer nekoga posilijo, ubijejo zažgejo, razparajo, samo zato ker je belopolt?
Uroš_Resnik
# 16.11.2017 ob 18:50
Kot koordinatorja zaposlite g. Nevzeta Poriča.
Enakost za vse
# 16.11.2017 ob 20:21
Od 142 terorističnih napadov, ki jih je lani zaznal Europol - vključeni so načrtovani, preprečeni in izvedeni - jih je bilo kar 99 povezanih z etnoseparatizmom,

Od 1824 terorističnih napadov po celem SVETU so jih v Evropi doživeli samo 29, kar pomeni, da jih je Europol kar 113 preprečil. Razen, če je šlo na mojem linku samo za napade z verskega stališča, ker ne vem, kaj je ETNOSEPARATIZEM in kako je povezan z terorističnimi napadi? Mogoče je bil etnoseparatizem ta vikend v Bruslju, ko je Maroko zmagal in se uvrstil na SP v nogometu, maroški navijači pa so demolirali bruseljske trgovine in vozila državljanov druge etnije. Torej, Belgija ne bo razpadla na flamsko in valonsko, ampak na krščansko manjšino in muslimansko večino. Razen, če ne bojo uporabili kongoške formule kralja Leopolda.
RJSlo
# 16.11.2017 ob 17:58
P. S. Kar se tiče pa vsebine članka. 1x na mesec akcija NNNP oziroma Nič Nas Ne Preseneti. Teroristični napad, atomski, naravna katastrofa, itd. Včasih je bila Civilna zaščita dokaj dobro organizirana.
Bivši uporabnik
# 16.11.2017 ob 17:34
"MMC-jeva reportaža s posveta gasilcev, reševalcev in gasilcev".... Kaj za boga svetega pa to pomeni ??............... Drugače pa... Lahko imate še sto posvetovanj ima to na eventuelni terorizem tolikšen vpliv, kot žaba na proizvodnjo koles v Dalmaciji... Se pravi ničelni...
cairns
# 17.11.2017 ob 08:52
So intervencijske službe pripravljene na teroristični napad v Sloveniji?

Ne.
vipmit
# 16.11.2017 ob 18:49
Ne morem verjeti. 40 letni BOV uporabljajo naši specialci.
Katera žalost.
Ministrico za obrabo bi morali z njim peljati po uradni dolžnosti,
lexani89
# 16.11.2017 ob 18:44
slika 27: kaj za eno orožje je to? zakaj je cev prikloplena na puško?
Petja
# 17.11.2017 ob 01:45
Varne meje, varna prihodnost. Ničelna vahabitska toleranca. Prepoved vstopa iz najbolj rizičnih držav, mesečno ocenjena, podaljšljiva. Ne migrantskim kvotam in vračilo pošiljatelju. Migrantujejo naj kje.drugje. Z Bosanci nikoli nismo imeli težav. Ne rabimo pa, da jih sedaj nekdo pere in ščuva proti nam.
Teroristični napadi so naša realnost
Ne niso, se pa dela na tem, da bi postali.
Začuda se še.v vsej naši zgodovini noben Katolik razstrelil.
Slovenija je krščanska država, z svojo tradicijo, kateri naj se morebitni gostje prilagodijo, mi se njim v lastni državi zagotovo ne bomo.
Tako kot se ne bo Poljska, Slovaška, Madžarska in Češka.
pero5
# 16.11.2017 ob 21:58
Sedaj bodo eno leto pisali in usklajevali 'postopkovnike', ki bodo čez 3-5 let zastarali, na pamet se jih ne bojo učili, ko bo panika pa ne bo časa vlečt iz omare fascikel z napadom 73, primer 12 - b.

Bolj kot utrujati ljudi s pripravljenostjo na 1001 obliko terorističnega napada, do katerega najverjetneje ne bo prišlo - naj se utrdijo v improviziranju. Važno, da se ve, kje je glavni center in kdo je tam prisoten. Ostalega se ne da naučiti na pamet.

So pa postopkovniki v Sloveniji dobri, da se lahko po končanem kaosu (ki bo v vsakem primeru), išče krivce za nastali kaos. To je super, da lahko potem nekoga, ki je pomagal, še malo namočiš, ker ni pomagal tako, kot je pisalo pod tretjo alinejo v drugem odstavku.
ajdtula
# 16.11.2017 ob 19:29
@lexani89

To je cev dihalnega aparata-da tud puška lahko diha neoporečen zrak :)
Karantanc+
# 16.11.2017 ob 19:16
Glaven in najbolj absurden problem je ta, da sploh morajo biti pripravljene.
patriot1970
# 16.11.2017 ob 18:13
Zmotno pa je prepričanje, da gre v Evropi predvsem za verski terorizem. Od 142 terorističnih napadov, ki jih je lani zaznal Europol - vključeni so načrtovani, preprečeni in izvršeni - jih je bilo kar 99 povezanih z etnoseparatizmom

Zakaj pa nič ne poročate o etnoseparatističnih terorističnih napadih?....ali sem kaj povsem spregledal?
cairns
# 17.11.2017 ob 09:04
So intervencijske službe pripravljene na teroristični napad v Sloveniji?

Bilo bi bolj smiselno če bi se vprašali ali so pristojne službe pripravljene PREPREČITI teroristični napad.
Vsekakor ne, ker je naša obveščevalna služba operativno nesposobna. To se je pokazalo že takrat ko niso imeli pojma da se za ISIS bori kar nekaj državljanov Slovenije.
Sandalovina
# 16.11.2017 ob 22:49
"Treoristični napadi so naša realnost."
Mogoče zato, ker smo v koaliciji voljnih in se udeležujemo Nato "mirovnih" operacij.
anny22
# 16.11.2017 ob 18:09
Pa saj so vaje..le kaj počnejo tam, se praskajo po tazadnji?...16. septembra je potekala velika vaja RK in Civilne zaščite s tremi scenarji: nezgode, (de)kontaminacija ljudi s kemičnimi sredstvi (verjetno zaradi več požarov v kemičnih tovarnah) in nastanitev ljudi v tabor.

Če so izpustili terorizem, ga lahko vključijo naslednjič. Verjetno je problematično zagotoviti sodelovanje policije, sploh Specialne enote.

RJSlo - seveda, lahko začneva kar z umetnim dihanjem in masažo srca. :) wink wink
Zadeti Derviš
# 16.11.2017 ob 17:30
Nepotrebno ustvarjanje ozračja strahu. Ne nasedajte sejalcem panike - pojdite ven, med ljudi. Zabavajte se!
Mirko Tipka
# 20.11.2017 ob 09:46
naslov kot: "
Ali je Slovenija pripravljena na potres stopnje 9 po rihtarjevi lestvici?"
planet1
# 17.11.2017 ob 08:16
Katoliska koalicija raje mece bombe iz letal in financira islamske ekstremiste. Since 2001.

Tako se prepreci teroristicne napade, da se za zacetek obsodi te morilce in se jasno pokaze, njihovim podpornikom da se pobijanja nedolznih ljudi v civiliziranem svetu ne tolerira. Evo vam, to je moralna platforma na kateri, potem lahko opletas in pametujes.

Dajmo pogledat kdo v Sloveniji ze od takrat zagovarja branjenje domovine v tujini, kar je posledicno pripeljalo do tega, da se moramo braniti doma. Plus da moramo brati infantilne napade na begunce, ki so kar vsi po vrsti nevarni in opazovati, kako se ravno zaradi tega istim ljudem veca volilna baza. Fuj!
DAbears
# 17.11.2017 ob 05:03
Evo kako rtv piha samo v en rog
amigo lahko pise kar zeli in ostali rusi pa ne bodo nikol zbrisani
a ce jaz napisem odgovor na njihove komentarje mi ga zbrisejo
Gabrc
# 16.11.2017 ob 20:51
....ja kdo nas pa sploh hoče napast, saj večina sploh ne ve da obstajamo !! ??
zapravico
# 31.12.2017 ob 07:20
Sicer pa imamo proti teroristom vodni top,ker za pravega nimamo denarja
zapravico
# 31.12.2017 ob 07:19
Kdo bo pa napadel to skorumpirano državo,ki še lasten narod iz nje beži
Jon
# 21.11.2017 ob 13:38
Oni so mogoče že pripravljeni, samo teroristi še niso. Bomo mogli še malo več vlagati na bližnem vzhodu in sodelovati v NATO operacijah, pa bodo stvari zrele.
svetovnipopotnik
# 20.11.2017 ob 12:46
Izgleda kot, da se komaj pričakuje atentat, da se bodo razne službe izkazale. Pa še Grims bo zadovoljen.
galoper
# 20.11.2017 ob 09:39
Najprej se moramo rešiti ostankov komunističnega terotizma
Bombek
# 19.11.2017 ob 17:18
Končno so začeli malo razmišljati, da nismo imuni na teroristične napade. Žal so nekaj teh sami uvozili v samo Slovenijo....politiki in policija ob migrantcki krizi .
Platon
# 19.11.2017 ob 15:57
Ja, kar paradoksno je vse skupaj... med tem ko levičarji in razne nevladne organizacije že leta pripravljajo podlago, da do terorističnega napada slej ali prej pride tudi pri nas, je sedaj naloga desničarjev (ki obvladujejo varnostno obvescevalne sluzbe) da pripravijo načrt za ukrepanje...
galoper
# 19.11.2017 ob 15:47
Seveda smo. Pazimo na svojo in tujo lasnino, skrbimo za sosede v stiski, vse sumljive pojave sporočamo policiji, orgniziramo vaje reševanja v različnih pogojih, vaje opazovanja in obveščanja in še komu kaj pade na pamet za primer stiske.
Follow Me
# 17.11.2017 ob 15:18
Ja ja teroristi ja..
- Pranje denarja
Strožja pravila za sledenje denarju in virom bogastva

- Radikalizacija in novačenje
Poslanci za novo strategijo proti ekstremizmu
Predlagajo umik radikaliziranih posameznikov iz splošne populacije v zaporih, izbris spletnih strani z nasilno ekstremistično vsebino

- Izvoz orožja
Nadzor in sankcije za boljšo preglednost

- Klavzula o medsebojni obrambi
Poslanci želijo, da si vodja evropske diplomacije prizadeva za njeno izvajanje v prihodnosti

- Proračunska podpora
Poslanci odobrijo dva milijona evrov za nove zaposlitve v protiterorističnem centru Europola

- Zunanja in varnostna politika
Globalna strategija EU pravi, da mora unija izboljšati svoje obrambne zmogljivosti

- Evidenca podatkov o letalskih potnikih (PNR)
Letalske družbe morajo oblastem predati podatke o vseh letih iz tretjih držav v EU in obratno

- Posredovanje podatkov za namene pravosodja
Čezmejno sodelovanje policij in tožilcev
Zaščita podatkov žrtev, prič in osumljencev

- Europol
Lažje ustanavljanje specializiranih enot in boljša izmenjava podatkov z zasebnimi podjetji

- Virtualne valute
Poslanci zahtevajo ukrepe proti uporabi virtualnih valut kot Bitcoin za financiranje terorizma

- Kibernetska varnost
Podjetja, ki zagotavljajo ključne storitve, morajo izboljšati svojo zaščito pred kibernetskimi napadi

- Proračun EU 2017
Več sredstev za boj proti terorizmu

- Načrtovanje terorističnih napadov
Potovanja v tujino, urjenje in financiranje za namene terorističnih dejanj v celotni EU kaznivo dejanje

- Obvezno preverjanje na zunanjih mejah EU
Sistematično preverjanje vseh državljanov EU in državljanov tretjih držav, ki prihajajo ali zapuščajo EU

PRIHAJA

Strožja zakonodaja za strelno orožje
Posredovanje kazenskih evidenc državljanov tretjih držav
Novi ukrepi proti pranju denarja

Nimaš kej, terotizem in potem smo toliko imeli čez udbo ter režimom :D .
olidata
# 16.11.2017 ob 22:40
Preventiva je veliko boljša od kurative. Ilegalce izgnat iz države čim prej, da ne bodo imeli časa kaj nakuhat!
Kumara
# 16.11.2017 ob 21:52
Teroristicni napad v slo .. malomorgen. Nihce ne bi imel pojma kje smo in kaj smo. In posledicno nezanimiva novica za sirso javnost. To pa ni namen takih napadov.
RJSlo
# 16.11.2017 ob 17:55
anny22
# 16.11.2017 ob 17:25
...
Pridem tudi kričat na tribuno ali igrat ranjenca. :)
-------------------------------------
No ja. V tem primeru se jaz javim za tvojega medicinskega brata. Če nič drugega bova skupaj kričala. V dvoje je lepše pa to. :))))) wink
amigo
# 17.11.2017 ob 08:45
Pred večino terorističnih napadov so imeli vaje protiterorističnih sil. Recimo pri Breiviku.
tocco
# 16.11.2017 ob 18:38
A to je sodelovala PEST enota ali ne?
anny22
# 17.11.2017 ob 15:57
Samo opozarjam...teroristični napadi so bili tudi v Rusiji, Finski in Švedski. Nobena od teh držav NI članica NATA.
vsx1016
# 16.11.2017 ob 18:13
Zakaj se iz tega modrega kontejnerja kadi iz kupole?
RJSlo
# 16.11.2017 ob 20:29
anny22
# 16.11.2017 ob 18:09
RJSlo - seveda, lahko začneva kar z umetnim dihanjem in masažo srca. :) wink wink
---------------------------------------
No ja. Oprosti, jaz sem iz stare šole. Najprej bi se morala spoznati, kakšno kosilo, večerja, ples, itd. :))))) Da ne bi kje verjela. Jutri lahko kar začneva.

Ups, tole je bilo pa blizu. Zadnji trenutek sem kliknil preden je žena pogledala na monitor.
Kazalo