Foto: BoBo
Foto: BoBo

S tem so po navedbah Slovenske tiskovne agencije (STA) ustvarjeni pogoji za začetek pravdnega postopka o vloženi izvršbi. Kot so spomnili na STA-ju, bi morala agencija letos dobiti že polovico od dobrih dveh milijonov evrov nadomestila za opravljanje javne službe, vladna stran pa je do zdaj zavrnila vse mesečne zahtevke. Agencija je zato vložila izvršbe za poravnavo obveznosti prek sodišča, uspešna pa je bila tudi pri prodaji mesečne terjatve.

Veselinovič: Brez kampanje ne bi preživeli poletja

Sorodna novica STA še kar čaka odgovor vlade glede nadaljevanja pogovorov o financiranju

Direktor STA-ja Bojan Veselinovič je ob tem povedal, "da brez tega in donatorske kampanje Za obSTAnek nikakor ne bi preživeli tega poletja". Kot je dodal, STA s polnim zaupanjem v zakonodajo in sodstvo pričakuje jesensko odločitev okrožnega sodišča.

Višje sodišče je namreč zavrnilo pritožbo STA-ja na odločitev okrožnega sodišča, s katero to ni sprejelo predlagane začasne odredbe. V obrazložitvi je sodišče pojasnilo, da je izdaja začasne odredbe omejena na zavarovanje nedenarnih terjatev.

Zapleteni pravni postopki

S tem so po navedbah STA-ja ustvarjeni pogoji za začetek pravdnega postopka v zvezi z vloženo izvršbo zaradi neplačanih obveznosti ustanovitelja do STA-ja. V zvezi z vloženo izvršbo bo namreč zdaj sledil pravdni postopek pred ljubljanskim okrožnim sodiščem.

Kot so na STA-ju zapisali v sporočilu za javnost, je okrožno sodišče že v svoji junijski odločitvi v obrazložitvi zapisalo, da v okviru preizkusa obstoja verjetnosti terjatve do države pritrjuje STA-ju, pri čemer temelj za izplačilo predstavljata sedmi protikoronski zakon in sprejeti poslovni načrt STA-ja za leto". Sodnica je takrat še zapisala, da "po presoji sodišča nesklenitev pogodbe ne predstavlja ovire za zakonito izplačilo nadomestila za opravljanje javne službe STA-ju".

Sorodna novica Sodišče začasno zadržalo vladno uredbo o STA-ju, Ukom zavrnil tudi plačilo za junij

Zadržana tudi vladna uredba

To je po navedbah agencije pomembno tudi zato, ker je v še enem začetem postopku upravno sodišče prejšnji teden začasno zadržalo vladno uredbo o opravljanju javne službe STA-ja. Zato STA tudi ni mogla podpisati pogodbe, pripravljene na vladnem uradu za komuniciranje (Ukom) na podlagi te uredbe. Vladna stran se je sicer na zadržanje uredbe pritožila, o tem pa bo odločalo vrhovno sodišče, so še sporočili iz agencije.

STA pričakuje, da bo vlada takoj začela izpolnjevati svoje zakonske obveznosti in agenciji nakazala, kar ji dolguje. K temu jo je STA pozval že pred desetimi dnevi in ponudil tudi pogovore o pogodbi v skladu s celotnim pravnim okvirom, ki ureja delovanje STA-ja, a odgovor vladne strani še čaka.