Sodišče dokaj hitro nadaljuje postopek preiskave gradbene afere, v kateri naj bi velika gradbena podjetja posel gradnje letališkega stolpa poskušala pridobiti po nezakoniti poti. Foto: MMC RTV SLO
Sodišče dokaj hitro nadaljuje postopek preiskave gradbene afere, v kateri naj bi velika gradbena podjetja posel gradnje letališkega stolpa poskušala pridobiti po nezakoniti poti. Foto: MMC RTV SLO
Meltal še pod lupo kriminalistov
Zaslišan tudi Srečko Janša

Preiskovalno sodnico naj bi predvsem zanimal razpis za postavitev kontrolega stolpa na Brniku, Janša pa je dejal, da o priprtem Tomažu Žibertu, ki naj bi se dogovarjal o podkupnini treh gradbenih podjetij, niso govorili. Pred preiskovalnega sodnika naj bi tospil tudi Ivan Bohnec, član komisije, ki je izbirala ponudnika.

Tožilstvo naj bi si želelo zaslišati tudi Darjo Brodt Krže, še eno članico razpisne komisije, podjetnika Janeza Bidovca, svaka pridržanega Tomaža Žiberta, in Toneta Krkoviča, ki naj bi bil zveza med direktorico Vegrada, Hildo Tovšak, in še enim osumljencem, Stankom Gabričem.

Ljubljanski aferi sledi mariborska afera
Kriminalisti pa so v torek, dva tedna po začetku gradbene afere, zaradi suma utaje davkov opravili 54 hišnih preiskav v Mariboru, Kopru, Ljubljani, Slovenj Gradcu in Novem mestu. V akciji je sodelovalo 85 kriminalistov in 35 policistov. Po besedah vodje, mariborskega kriminalista Matjaža Fanka, so podani utemeljeni razlogi za sum storitve več kaznivih dejanj v 17 slamnatih družbah in v gospodarski družbi s sedežem v Mariboru.

Po poročanju medijev je podjetje, ki so ga krminalisti vzeli pod drobnogled, mariborski Meltal, ki se ukvarja predvsem s prodajo barvnih kovin. Prostost naj bi odvzeli direktorju družbe, Damijanu Zorku, drugi glavni osumljenec pa naj bi bil lastnik in direktor Rado Snežič, ki pa je v tujini.

SLS: V informacijah o preiskavah se pojavljajo člani različnih strank
Ker je Rado Snežič financiral kampanjo mariborskega župana Franca Kanglerja (SLS), nas je zanimalo, kako v SLS-u kometirajo podatke, da so preiskave gospodarskega kriminala usmerjene proti stranki. V SLS-u so za MMC dejali, da je naloga policije in tožilstva, da korupcijo in kriminal odkrivata in preganjata – neodvisno od dnevne politike. Le taka razmerja in razmere so lahko varuh demokracije. Sicer pa se v podatkih, ki se pojavljajo o preiskavah, omenjajo člani različnih strank, prav tako pa volilne kampanje financira ponavadi večje število podjetij, neredko pa podjetja finančno podprejo več strank, so še dejali.

Meltal še pod lupo kriminalistov
Zaslišan tudi Srečko Janša