Baraga ne bo več sodnik. Poudaril pa je, da ostaja pri tem, da lahko izraža svoja osebna mnenja, in to tudi na spletnih omrežjih, kakršno je Twitter. Noče pa s tem obremenjevati sebe ali sodišča. Foto: BoBo
Baraga ne bo več sodnik. Poudaril pa je, da ostaja pri tem, da lahko izraža svoja osebna mnenja, in to tudi na spletnih omrežjih, kakršno je Twitter. Noče pa s tem obremenjevati sebe ali sodišča. Foto: BoBo

V dani situaciji nimam argumentov, s katerimi bi lahko opravičeval posamezne zapise na Twitter profilu.

Marjan Pogačnik, predsednik okrožnega sodišča v Ljubljani
Sodišče v Ljubljani
Na ljubljanskem okrožnem sodišču, kjer je Baraga zaposlen, so sprva pojasnili, da gre za sodnikov zasebni profil na Twitterju. Foto: BoBo
Tvitanje odneslo sodnika

Predsednik ljubljanskega okrožnega sodišča Marjan Pogačnik je dejal, da je razočaran nad njegovimi zapisi na Twitterju.

Potem ko je Pogačnik dejal, da se je pogovoril z Barago, ki mu je dejal, da se umika iz sodniškega poklica, je to potrdil tudi Baraga sam. Kdaj točno se bo to zgodilo, Baraga še ni izdal, bo pa po njegovih besedah to storil "v doglednem času".

Ob odhodu iz sodniških vrst ima Baraga sicer "več dobrih kot slabih občutkov". "Tako tožilsko kot sodniško funkcijo sem opravljal z veseljem. Lahko pa rečem, da sem zadnja leta nekaj tistega prvotnega navdušenja izgubil," je dejal Baraga.

Kot je pojasnil, je o spremembi poklica razmišljal že kar nekaj časa. O tem priča tudi eden njegovih zapisov na Twitterju novembra 2011, ko je zapisal: "Odločitev je dozorela - čas je, da črno togo zamenjam z rdečo". Tako naj bi postal odvetnik.

Pogačnik: Odprta pravna in etična vprašanja
"Ta zadeva odpira kar nekaj vprašanj pravne narave, predvsem pa številna vprašanja etične narave," je na tiskovni konferenci dejal Pogačnik. Pri delu sodnika pa so zelo pomembni etični dejavniki, je poudaril. Pri tem izpostavlja sodniški etični kodeks, ki od sodnikov terja "zadržanost, strpnost in varovanje dostojanstva vsakogar, tako v službi kot v zasebnem življenju". "To je pač teža poklica, za katerega smo se odločili, da ga bomo opravljali," je pojasnil Pogačnik.

Pogačnik: Razočaran sem nad zapisi Barage
V primeru posameznih Baragovih zapisov postulati etičnega kodeksa niso bili spoštovani, meni Pogačnik. Predsednik okrožnega sodišča v Ljubljani je še dejal, da bi vedno branil sodnika ali sodnico, ki bi bil neupravičeno napadan oziroma napadana, v tem primeru pa tega ne more storiti. Nad spornimi tviti je bil Pogačnik razočaran. "V dani situaciji nimam argumentov, s katerimi bi lahko opravičeval posamezne zapise na profilu Twitterja," je dejal.

Disciplinski postopek zoper Barago
Pogačnik meni, da bi Baragovo dejanje lahko škodilo ugledu sodniškega poklica, poleg tega pa naj bi se izražal neprimerno do posameznikov in državnih organov. O tem bo sicer v postopku odločalo disciplinsko sodišče. Naslednji teden bo Pogačnik zoper Barago sprožil pobudo za sprožitev disciplinskega postopka.

Naslednji teden bo Pogačnik tako podal tudi zahtevo za izredno izdelavo ocene sodniške službe. Tretji ukrep pa ni usmerjen konkretno proti Baragi, ampak ima namen preprečevati takšna ravnanja v prihodnje. Kot predsednik sodišča bo Pogačnik Svet za sodniško etiko pri Sodniškem društvu zaprosil, naj sprejme načelno mnenje o tovrstnih ravnanjih.

Baraga je svoj umik zgolj najavil, zato za zdaj ostaja sodnik okrožnega sodišča. Tega mu nihče ne more preprečiti, pojasnjuje Pogačnik, zato so disciplinski ukrepi za zdaj smiselni.

"Baragova odločitev ni bila lahka"
Na primer Barage se je odzvala tudi predsednica sodniškega društva Janja Roblek. Baragova odločitev o odstopu zagotovo ni bila lahka, meni. Vendar se takšna ravnanja po njenem mnenju za sodnika ne spodobijo, s sodniško službo pa so povezana tudi odrekanja.

O komuniciranju na družbenih omrežjih med sodniki že teče debata, a so morda predolgo zanemarjali etično plat delovanja sodnikov, je dejala. Sama sicer svojim sodniškim kolegom ne brani, da uporabljajo tovrstna omrežja, vendar v okviru dopustnega in z zavedanjem, da so sodniki. To jih zavezuje, da se vzdržijo ravnanj, ki s to službo niso združljiva.

Nekdanja informacijska pooblaščenka Nataša Pirc Musar pa opozarja, da je pri javnih objavah funkcionarjev in drugih ljudi, ki imajo v družbi vpliven položaj, nemogoče ločiti, kdaj nekdo mnenje izraža zasebno in kdaj službeno. Poleg tega za sodnike velja, da morajo navzven kazati nevtralno držo, je dejala.

Prav tako se je treba zavedati, da imajo vsi tisti z družbeno močjo in vplivom toliko večjo odgovornost do besed, ki jih izrekajo, meni Nataša Pirc Musar.

Sporni komentarji preiskovalnega sodnika
Baraga, ki se je kot dežurni preiskovalni sodnik podpisal pod sodno odredbo, na podlagi katere so pri Alenki Bratušek, v prostorih stranke in poslanske skupine ZaAB-a ter na vladi opravili hišno preiskavo, je 29. julija lani, torej v času izbire kandidata za evropskega komisarja, na svojem profilu na Twitterju zapisal: "Korl bi bil ravno pravšnji za komisarja, kar naj tam dela škodo, mi pa se odpočijmo od njega in AB, ki je k sreči že prešibka za še kaj."

Odvetnik Alenke Bratušek Aleksander Čeferin je zato napovedal, da bo zapis sodnika Barage na Twitterju glede Bratuškove uporabil za izpodbijanje zakonitosti postopka proti njej. Za Čeferina je namreč izražanje stališč ob tem, da Baraga kot sodnik odloča o procesnih dejanjih, absolutno nedopustno.

Baraga je glede svojih sporočil povedal, da ločuje tisto, kar govori in piše v zasebnem ter v službenem času in da obstajajo postopki, s katerimi se lahko presodi, ali je ravnal zakonito in strokovno.

V dani situaciji nimam argumentov, s katerimi bi lahko opravičeval posamezne zapise na Twitter profilu.

Marjan Pogačnik, predsednik okrožnega sodišča v Ljubljani
Tvitanje odneslo sodnika