Po učbenike se odpravite čim prej, saj knjigarne za zdaj še samevajo. Foto: MMC RTV SLO
Po učbenike se odpravite čim prej, saj knjigarne za zdaj še samevajo. Foto: MMC RTV SLO
Torbe
Cene torb se gibljejo med 20 in 140 evri. Foto: MMC RTV SLO

V DZS-jevi knjigarni in papirnici so za MMC povedali, da se prodajajo večinoma delovni zvezki, prodaja učbenikov pa je slabša, ker v osnovni šoli otroci učbenike lahko dobijo v učbeniškem skladu. Učbeniške sklade poznajo tudi v nekaterih srednjih šolah, starši pa se odločajo predvsem za nakup učbenikov za maturitetne predmete. "Odločitev za nakup učbenikov je odvisna tudi od karakterja staršev - če želijo, da bi imel njihov otrok nove ali rabljene učbenike," dodajajo.

Ponekod zahtevajo potrebščine, ki jih že nekaj let ni več
Poleg učbenikov je seveda treba kupiti še potrebščine - od torbe in copatov do zvezkov, barvic, svinčnikov in drugih pritiklin, v DZS-ju pa so nam dejali, da starši otrok v prvi triadi osnovne šole zanje odštejejo do dvesto evrov. Že za povprečno šolsko torbo boste namreč plačali 70 - 80 evrov (če ste skromnejši, le 20, če pa vam finance dopuščajo nakup torbe iz višjega cenovnega razreda, tudi do 140 evrov). Dogaja se tudi, da na nekaterih šolah zahtevajo, denimo, barvice točno določenega proizvajalca. Še več, prav mogoče je, da gre za proizvod, ki ga že nekaj let ni več na policah, navajajo.

Sodeč po spisku zahtevanih delovnih zvezkov, ki ga je pripravila ena izmed slovenskih osnovnih šol, boste za tri delovne zvezke prvošolca odšteli okoli 26 evrov, za sedem delovnih zvezkov sedmošolca skoraj 90 evrov in za sedem delovnih zvezkov devetošolca okoli 80 evrov.

Dva šoloobvezna otroka - strošek nekaj sto evrov
O nakupih smo se pogovarjali tudi z mamo dveh otrok, od katerih bo eden jeseni obiskoval osmi razred devetletke, drugi pa tretji letnik srednje šole. Za delovne zvezke osnovnošolca je odštela okoli 120 evrov, k čemur je treba prišteti še približno enak znesek za potrebščine, četudi se ni odločala za zvezke višjega cenovnega razreda. Ker na srednji šoli, kamor hodi njen otrok, nimajo učbeniškega sklada, je za učbenike in delovne zvezke plačala okoli 250 evrov.

Kot nam je še povedala, pozdravlja možnost plačevanja delovnih zvezkov na obroke, ki jih v povezavi z založbami omogoča osnovna šola. Moti pa jo predvsem dejstvo, da se nekaterih zahtevanih delovnih zvezkov sploh ne uporablja.

Ne marate vrst? Pojdite v knjigarno že zdaj
In gneča? Precejšen naval so v knjigarni beležili konec junija in v začetku julija, kar pripisujejo akcijski ponudbi, ki so jo pripravili v sodelovanju z enim izmed velikih trgovcev. Trenutno vam za nakup učbenikov najverjetneje ne bo treba stati v dolgi vrsti, gnečo v knjigarnah namreč pričakujejo šele zadnjih deset dni avgusta ter prve dni septembra.