ŠOU bi se preselil na Vojkovo, prostore na Kersnikovi pa bi spremenili v hotel. Foto: MMC RTV SLO
ŠOU bi se preselil na Vojkovo, prostore na Kersnikovi pa bi spremenili v hotel. Foto: MMC RTV SLO

V študentskem društvu Iskra so dejali, da je datum referenduma izsilila študentska koalicija, ki se je, kot je dejal predsednik društva Klemen Knez, "bala volje študentov, zato je skušala čim bolj omejiti širino tega demokratičnega odločanja, a so dan po sklicu ugotovili, da bi morali za potrditev naložbe zbrati vsaj 20 odstotkov vseh volilnih upravičencev, v nasprotnem bo naložba v hotel avtomatično padla".

Direktor ŠOU-a v Ljubljani Andrej Klasinc zagotavlja, da bo referendum o naložbi v hotelsko dejavnost neveljaven, če ne bo dosežen 20-odstotni kvorum. Tako bo obveljal sklep o potrditvi naložbe v hotel, ki ga je izglasoval študentski zbor. Ob tem je potrdil, da vseeno razmišljajo o opustitvi ideje o hotelski dejavnosti.

Po predlogu ŠOU-a Ljubljana bi stavbo na Kersnikovi 4, kjer je zdaj sedež organizacije in drugih zavodov ter projektov, prenovili in namenili hotelski dejavnosti. Hotel bi upravljal ŠOU Hostel, ki že upravlja hostel Celica, v projekt pa bi ŠOU vložil 240 tisoč evrov. Dodatnih 250 tisoč evrov vložka bi pridobili posredno, prek znižane najemnine Zavodu ŠOU Hostel. Sedež ŠOU-a bi preselili na Vojkovo.

V Študentskem društvu Iskra so proti naložbi, saj menijo, da ta ni ekonomsko smotrna in ni v študentskem interesu. ŠOU sicer že razmišlja tudi o možnosti, da bi prostore na Kersnikovi namenili za študentska stanovanja, študentski dom, javni čitalnici in drugim študentskim dejavnostim.

Ne glede na rezultate referenduma pa vodstvo ŠOU-a v Ljubljani razmišlja o alternativnih predlogih študentov, da bi prostore na Kersnikovi namenili drugim dejavnostim (študentska stanovanja, študentski dom in podobno) in opustitvi ideje o hotelski dejavnosti.

Referendum se nadaljuje še v sredo in četrtek.