Zadnji vojaki JLA zapuščajo ozemlje Slovenije. Foto: BoBo
Zadnji vojaki JLA zapuščajo ozemlje Slovenije. Foto: BoBo
Prvič praznujemo odhod JLA-ja

V spomin na dogodke oktobra leta 1991 je bil v predsedniški palači tudi dan odprtih vrat, obiskovalci pa so si lahko ogledali poslopje predsedniške palače. Pred predsedniško palačo je postrojena častna straža.

Obiskovalce je po krajšem kulturnem programu nagovoril predsednik republike Borut Pahor, ki je spomnil, da bomo decembra praznovali že četrt stoletja, odkar smo Slovenci na plebiscitu odločili, da bomo ustanovili lastno državo.

Kot je povedal, je bilo že takrat slišati, da so bile sanje velike večine Slovencev povezane s tem, da bi postali druga Švica. Pahor je septembra v Ljubljani na uradnem obisku gostil predsednico Švice Simonetto Sommarugo, ko pa ji je omenil želje Slovencev, mu je ta odgovorila, da je njena država stara 400 let, Slovenija pa jih šteje šele 25. Ob tem je Pahor izpostavil, da morda tudi Švica, ki jo imajo danes številni v sanjah, pred 375 leti ni bila takšna, kot je danes.

Obiskovalce predsednikove palače je ob dnevu suverenosti nagovoril tudi nekdanji namestnik poveljnika tedanje milice Boris Žnidarič. Ta je poudaril, da "beseda suverenost pomeni veliko, 25. oktobra 1991 pa smo jo resnično udejanjili". Po njegovem mnenju je ta praznik logičen in vsebinski konec procesa osamosvojitve Republike Slovenije.

Pot do samostojne države ni bila lahka
Predsednik DZ-ja Milan Brglez je v poslanici izrazil upanje, da se bo tudi ta praznik, čeprav nov, trdno usidral v našo zavest kot dan ponosa in samozavesti, podobno kot sta se dan državnosti ter dan samostojnosti in enotnosti. Vsi skupaj namreč tvorijo nedeljivo celoto naše poti v samostojnost.

Kot je v poslanici ob prazniku dodal Brglez, nas hkrati spominjajo, da smo tudi v najtežjih časih zmožni neverjetnih dejanj, neverjetnih dosežkov, da so težke okoliščine tiste, ki nas povežejo in združijo. "Naj bo ta misel v spodbudo in vodilo tudi v teh zahtevnih dneh, ko je naša država postavljena pred številne težke preizkušnje," je zapisal predsednik DZ-ja.

Spomnil je tudi, da pot od ideje o neodvisni in samostojni državi Sloveniji do njene uresničitve ni bila lahka in enostavna.

Prvi dan suverenosti
Dan suverenosti smo uvedli šele letos, ko je marca DZ na predlog poslanca SMC-ja Marjana Dolinška sprejel novelo zakona o praznikih in dela prostih dneh, po kateri 25. oktobra praznujemo dan suverenosti.

Zadnji vojak JLA je Slovenijo zapustil pred 24 leti, ko je iz koprskega pristanišča v noči s 25. na 26. oktober odplula ladja s še zadnjimi vojaki JLA.

Prvič praznujemo odhod JLA-ja