Presojalo je namreč primer, ko je višje sodišče štelo, da je rok za pritožbo v sporu zaradi prenehanja delovnega razmerja tekel tudi med sodnimi počitnicami.

Odločitev višjega delovnega in socialnega sodišča o tem, da je bila pritožba vložena prepozno, je zato ustavno sodišče razveljavilo in zadevo višjemu sodišču vrnilo v novo odločanje, so sporočili iz ustavnega sodišča.

V omenjenem primeru je višje sodišče odločalo v delovnem sporu o prenehanju pogodbe o zaposlitvi enemu od zaposlenih, ki je zaradi odpovedi tožil delodajalca. Zoper odločitev prvostopenjskega sodišča, ki jo je prejel 19. julija 2019, je tožnik vložil dve pritožbi. Prvo je višje sodišče zavrnilo, za drugo, ki jo je vložil osebno 30. avgusta 2019, pa je sklenilo, da je bila vložena prepozno, saj da je 15-dnevni rok za pritožbo potekel 5. avgusta 2019, torej med sodnimi počitnicami. Zoper takšno odločitev je tožnik vložil predlog za revizijo, ki pa ga je vrhovno sodišče zavrnilo.

Tožnik se je obrnil na ustavno sodišče, ki je zdaj odločilo, da pritožba ni bila vložena prepozno. "Iz sodne prakse delovnih sodišč, ki se je oblikovala na temelju 83. člena zakona o sodiščih v zvezi s spori o prenehanju delovnega razmerja, izhaja ustaljeno stališče, da so ti spori nenujni in zato procesni roki v času sodnih počitnic ne tečejo. Rok za pritožbo v teh primerih začne teči prvi naslednji dan po izteku sodnih počitnic," so zapisali ustavni sodniki.

Ob tem so bili kritični do višjega sodišča, da je njegova odločitev v očitnem nasprotju z zakonom o sodiščih in sodno prakso. "Tudi sicer iz izpodbijane sodbe ni jasno, na podlagi katerih pravnih in dejanskih kriterijev je višje delovno in socialno sodišče odločalo. Utemeljen je sklep, da sodišče ni odločalo na podlagi zakona, ampak na podlagi kriterijev, ki pri sojenju ne bi smeli priti v poštev, torej samovoljno oziroma arbitrarno," so zapisali.