Foto:
Foto:
Matjaž Hanžek je izpostavil problem prevelikih sodnih zaostankov.
Državni zbor bo v četrtek končal redno oktobrsko sejo.

Namen zakona je popraviti krivico prebivalcem Slovenije, pripadnikom drugih jugoslovanskih narodov, ki so jih upravni organi leta 1992 neupravičeno izbrisali iz evidence stalnega prebivalstva, s čimer so izgubili dotedanje pravice, čeprav so zakonito živeli v državi.

Odločbe bodo dobili tisti, za katere bo ugotovljeno, da izpolnjujejo dva pogoja: da so imeli 23. decembra 1990 in 25. februarja 1992 prijavljeno stalno prebivališče, in in jim je bilo od leta 1992 izdano dovoljenje za stalno prebivanje v Sloveniji kot tujcem.

Milijardne odškodninske tožbe?
Zakonu o izbrisanih so ostro nasprotovale opozicijske stranke SDS, NSi in SNS. Opozarjale so zlasti na velike finančne posledice uveljavitve zakona zaradi zagroženih milijardnih odškodninskih tožb. Glavni očitek predlagatelju se nanaša prav na to, da niso bile opredeljene finančne posledice.

DZ je zavrnila dopolnilo SDS-a, ki je predlagal, da bi pristojni organi za omenjene ljudi izvedli postopek ugotavljanja dejanskega prebivanja v Sloveniji, v katerem bi ugotovili, ali je tujec v obdobju od 26. februarja 1992 do pridobitve dovoljenja za stalno prebivanje zapustil ozemlje Slovenije in za koliko časa.

O zdravstvenem zavarovanju prihodnjič
DZ je glasovanje o noveli zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju na predlog Toneta Anderliča (LDS) preložila na prihodnjo sejo. Zakon sicer prinaša spremembe na področju zdravstvenega zavarovanja kmetov ter izterjave škod za bolezni in poškodbe, ki so posledica avtomobilskih nesreč.

Poslanske skupine so ob večinski načelni podpori opozorile na nekatere možne negativne posledice pri obeh omenjenih rešitvah, ki bi lahko vplivale na poslabšanje položaja slovenskih kmetov ter tudi na podražitev premij za avtomobilsko zavarovanje.

Sodni zaostanki bodejo v oči
DZ se je seznanil z rednim letnim poročilom varuha človekovih pravic za lansko leto in sprejel tudi več priporočil vladi. Med drugim naj bi preučila možnost oblikovanja posebne neodvisne institucije, ki bi se ukvarjala s preprečevanjem diskriminacije.

Ombudsman Matjaž Hanžek je pred tem opozoril, da so kršitve človekovih pravic, ki jih beležijo v uradu, iz leta v leto podobne. Izpostavil je zlasti problematiko sodnih zaostankov. Večina državnih organov po njegovih besedah opozorila varuhovega urada jemlje resno, nekateri pa na pisne zahteve po pojasnilih ne reagirajo ali odgovorijo z veliko zamudo.

Različna mnenja o računskem sodišču
Poslanci so dobri dve uri namenili razpravi o poročilu o delu računskega sodišča v letu 2002. Komisija za nadzor proračuna in drugih javnih financ je namreč pri obravnavi omenjenega poročila menila, da bi bilo dobro, če bi o njem razpravljal tudi DZ.

V razpravi so se poslanci razdelili na dva dela, in sicer koalicijskega in opozicijskega. Medtem ko so predstavniki koalicijskih poslanskih skupin delo računskega sodišča ocenili kot ustreznega, pa je opozicija poročilu nasprotovala in ga ocenila kot pomanjkljivega in neustreznega. Ob tem so opozicijski poslanci menili, da delo računskega sodišča ni učinkovito.

Ratificirana dva sporazuma
DZ je ratificiral tudi sporazum med slovenskim in nemškim obrambnim ministrstvom o sodelovanju na vojaškem področju ter sporazum med Slovenijo in Bosno in Hercegovino o medsebojni pomoči pri carinskih zadevah.

V okviru mandatno-volilnih zadev pa so poslanci podali med drugim soglasje k imenovanju Cveta Uršiča za direktorja Fundacije za financiranje invalidskih in humanitarnih organizacij v Republiki Sloveniji.

V četrtek tudi o volitvah v DZ
V četrtek, na sklepni dan rednega oktobrskega zasedanja, se bodo poslanci v drugi obravnavi opredelili do štirih zakonskih predlogov. Začeli bodo z obravnavo dopolnitev zakona o volitvah v DZ. Zatem bodo obravnavali predlog zakona o zasebnem varovanju. Obravnavali naj bi tudi predlog zakona o prevoznih pogodbah v cestnem prometu in predlog zakona o vračanju protipravno odstranjenih predmetov kulturne dediščine.

Komisija DZ-ja za nadzor nad delom varnostnih in obveščevalnih služb pa bo nadaljevala obravnavo o predlogu sprememb proračuna RS-a za leto 2004 in predlogu proračuna za leto 2005.