Slovenija

Poudarki

  • Referendum pred leti uspel, vprašanje, ali bi tudi danes
  • Proti sta stranki SDS in NSi, pa tudi del civilne družbe in Katoliška cerkev
Poslanci so podprli spremembo definicije zakonske zveze, ki se zdaj glasi, da je to skupnost dveh oseb. Foto: MMC RTV SLO
       Istospolni pari so v slovenski družbi realnost, s podelitvijo pravic njim pa nihče nič ne izgublja.       
 Anja Kopač Mrak, ministrica za družino
       Ne trdimo, da dva moška ne moreta biti dobra očeta, a nihče izmed njiju ne more biti dobra mati.       
 Jelka Godec, SDS
ZA družinski zakonik
Pred tremi leti je zaradi določila, ki je izenačevalo isto- in raznospolne zakonske zveze, na referendumu padel družinski zakonik. Nasprotniki izenačitve že napovedujejo nov referendum. Foto: BoBo
       Resnična manjšina tiho stoji in trepeta za svoje pravice.       
 Margareta Guček Zakošek
       Zakon o registraciji je res sprejela neka vlada z ministrom Janezom Drobničem. To je zakon, ki govori o tem, da se zveza registrira kot avto na upravni enoti, ki jasno odmeri, katere pravice želi večina milostno podeliti manjšini.       
 Ministrica Anja Kopač Mrak
DZ, DeSUS
Poslanska skupina DeSUS-a se ni odločila za enotno glasovanje, ampak za glasovanje po vesti. Večina jih je sicer v razpravi kazala naklonjenost spremembi zakona. Foto: DZ/Borut Peršolja
       V poštnem predalu sem zjutraj imel 468 elektronskih sporočil, naj rešimo narod pred propadom, in opozarjali so, da sta stara Grčija in Rimsko cesarstvo propadla zaradi zakona, ki ga sprejemamo danes.       
 Luka Mesec, ZL
DZ, NSi
V NSi-ju so mnenja, da je sprememba zloraba odločbe ustavnega sodišča, saj jo vsebinsko presega. Foto: DZ/Borut Peršolja
VIDEO
Vroča razprava o razširit...
VIDEO
Pred poslanci redefinicij...

Dodaj v

Sprememba zakonske zveze potrjena, istospolni pari se lahko poročijo

Nasprotniki že napovedujejo referendum
3. marec 2015 ob 07:56,
zadnji poseg: 3. marec 2015 ob 22:11
Ljubljana - MMC RTV SLO, Radio Slovenija, STA

Poslanci so z 51 glasovi za in 28 proti potrdili novelo zakona o zakonski zvezi in družinskih razmerjih, ki izenačuje istospolne in raznospolne skupnosti.

Sprememba zakona, ki ga je predlagala Združena levica, je dobila zeleno luč. Istospolni pari bodo dobili možnost skleniti zakonsko zvezo ter vse pravice in dolžnosti, ki iz nje izhajajo, tako pravne, ekonomske in socialne, kot jih je do zdaj imela zakonska zveza ali zunajzakonska skupnost dveh različnega spola. Med njimi je tudi možnost posvojitve otrok.

Zakonska zveza je po novem določena kot življenjska skupnost dveh oseb ne glede na spol.

Zakon so podprli v ZL-ju, SD-ju, ZaAB-u in v SMC-ju, v DeSUS-u so poslanci glasovali različno. Proti so bili v opozicijskih strankah NSi in SDS.

Zakon o registraciji neha veljati
Poslanci so zavrnili dopolnilo NSi-ja, po katerem bi iz novele umaknili določbo, ki po uveljavitvi novele predvideva prenehanje veljavnosti zakona o registraciji istospolne partnerske skupnosti.

Ministrica: Mislim, da kompromis ni mogoč
Ministrica Anja Kopač Mrak je v razpravi spomnila, da so bile podobne, skoraj stourne razprave s skoraj povsem enakimi argumenti že ob sprejemanju družinskega zakonika. Po njeni oceni so skoraj vse argumente nasprotnikov zavrnili že takrat in zaradi javnega mnenja so že takrat sprejeli številne kompromisne rešitve v zakonu. A vse to desnice ni zadovoljilo in sama ne vidi več možnosti kompromisa. "Ne vem več, kaj bi sploh še lahko storili, da bi vi na desnici to sprejeli," je dejala nasprotnikom pri tokratnem zakonu.

"Med nami živijo istospolne družine, in to je dejstvo," je izjavila. Glede na odločbo sodišča že dolgo lahko potekajo posvojitve prek biološkega partnerja, tudi to je že dolgo dejstvo, je nadaljevala. Opozorila je še, da sporna sprememba zakona ne redefinira družine, temveč zakonsko zvezo. Družina nikjer ni definirana in ne prinaša pravnih posledic, ker kot taka ni nikjer opredeljena, je zatrdila Kopač Mrakova. Imamo nuklearno, razširjeno, enostarševsko ... In istospolno. "Družina se skozi stoletja razvija," je opomnila.

ZL: Korak k strpni družbi
Prvopodpisani pod predlogom novele Matej T. Vatovec (ZL) je pojasnil, da s predlogom zagotavljajo enakost vseh pred zakonom. Zdaj namreč po njegovih besedah vsako razlikovanje med istospolnimi in heterospolnimi skupnostni temelji na spolni usmerjenosti, čeprav je bistvena značilnost obeh zvez tesna povezanost para, ki si stoji ob strani. Že to, da imamo za ti dve skupini različna zakona, kaže na neenakopravno obravnavo, meni Vatovec. Predlog novele, ki zakonsko zvezo določa kot življenjsko skupnost dveh oseb ne glede na spol, tako po njegovih besedah sistematično odpravlja diskriminatorno stanje v Sloveniji, med drugim je usklajen tudi s skupnostjo LGBT. "S tem bomo storili korak naprej k zares strpni in vključujoči družbi. S tem korakom danes Slovenija vstopa v 21. stoletje," je dejal.

SMC: Odpravljamo diskriminacijo
Novelo podpirajo v največji parlamentarni stranki SMC. Vodja poslanske skupine Simona Kustec Lipicer je pojasnila, da so skozi civilizacijski razvoj napredne družbe izhajale iz pojmovanja človeka kot unikuma skupnosti. "Drugačnost bi zato v prvinskem smislu morala biti razumljena kot dar, kot temeljni, sestavni del enakosti in ne kot kal razdora družbe," je še dodala. "Tako kot ne zapovedujemo kdo, kdaj, pod kakšnimi pogoji sme imeti rad kratkolase, dolgonoge, verne, svetlo ali manj svetlopolte, tako v primeru soglasnega odnosa nimamo pravice drugim zapovedovati, omejevati ali prepovedovati, koga naj ljubijo - ženske ali moške," je dejala. Tisti hip, ko začnemo razmišljati v tej smeri, stopamo na pot temeljnega posega v osebno svobodo drugega. "S kakšno pravico in kakšnim pravom," se je še vprašala. Ob tem je spomnila, da so bile nekatere skupine v preteklosti prisiljene boriti se za svoje ob rojstvu podarjene pravice do enakosti, in navedla nekatere mednarodne akte, med drugim konvencijo o odpravi diskriminacije žensk, konvencije o pravicah otrok, invalidov, delavcev migrantov ...

SD: Prav je tako, čas je
Kot je napovedal Matjaž Nemec (SD), poslanci SD-ja novelo soglasno podpirajo, saj se bodo z njo izenačile pravice istospolnih s heterospolnimi pari. "Prav je tako in bil je že čas. Predolgo že traja ta gonja proti drugačnosti," je dejal Nemec. Istospolna usmerjenost je po njegovih besedah realnost v naši družbi. Zato ne privoli v nasprotovanje nekaterih njihovim pravicam, ki daje sporočilo, da so istospolno usmerjeni drugorazredni državljani. Ob tem se Nemec sprašuje, kdo lahko komu narekuje, koga imeti rad. "Slovenija naj postane država, ki spoštuje enakopravnost, različnost in človekove pravice. Danes naj bo ta dan," je dejal.

ZaAB: Pravice se pridobivajo z muko
Podporo zakonu so napovedali tudi v ZaAB-ju. Po mnenju vodje njihove poslanske skupine Janija Möderndorferja je skrajni čas, da uredimo pravice istospolnih, to je namreč storilo tudi že več držav. Kot je dejal, se je vsaka pravica v zgodovini pridobivala z muko, bolečino, pogosto tudi s krvjo, danes pa z mnogo razprave. Kot pravi, ne more biti proti temu, da se imajo ljudje radi in da želijo imeti svojo skupnost, še posebej, če to nanj nič ne vpliva. "Še vedno bom imel zakon, moja žena bo še vedno moja žena," je dejal.

SDS: Ustavna odločba kot izgovor za redefinicijo
V opozicijskih strankah SDS in NSi pa so napovedali, da predloga novele ne bodo podprli. Kot je dejala Jelka Godec (SDS), odprava neskladnosti z ustavo, ki jo je v primeru zakona o registraciji istospolne skupnosti ugotovilo ustavno sodišče, ne more biti razlog za redefinicijo zakonske zveze. Ta je po njenem mnenju tudi edini namen predlagane novele. Godčeva poudarja, da tudi Splošna deklaracija človekovih pravic nalaga dolžnost zaščite družine. S pravico istospolnih do posvojitev otrok pa bi po njenih besedah država omogočala odraščanje otrok brez očeta in matere. "Ne trdimo, da dva moška ne moreta biti dobra očeta, a nihče izmed njiju ne more biti dobra mati," je poudarila.

NSi: Zakon presega odločbo ustavnega sodišča
Tudi v NSi-ju menijo, da novela presega, kar je naložilo ustavno sodišče glede širitve pravic istospolnih, saj zakona o registraciji ni razveljavilo, v odločbi pa zapisalo, da je registrirana skupnost razmerje, ki je podobno in ne enako zakonski skupnosti, je dejala poslanka NSi-ja Iva Dimic. Ob tem je poudarila, da ustava varuje družino ter da so dobili številne pripombe državljanov na novelo.

DeSUS bo glasoval po vesti
V DeSUS-u enotnega stališča nimajo, zato so se poslanci odločali po svoji vesti. Kot je dejala poslanka Jana Jenko, so točka, na kateri se ne morejo poenotiti, zunanje posvojitve otrok istospolnih partnerjev, saj jih skrbi vprašanje, ali je slovenska družba že dovolj pripravljena, da bi brez zadržkov sprejela liberalno ureditev vprašanj v različnih tipih partnerske skupnosti. Zato so bili nekateri bolj naklonjeni predlogu zakonodaje, ki ga je pripravilo ministrstvo.

"Te družine tukaj so, so bile in bodo. V ničemer ne ogrožajo srečnih tradicionalnih družin. Imajo pa neurejen status, ki je bil že skoraj urejen z družinskim zakonikom. Tisto, pred čimer si zatiskaš oči, se po navadi vrne kot bumerang in še huje," je v razpravi dejala Margareta Guček Zakošek iz SMC-ja. Vrednote in prepričanja niso vedno realnost, zato mora biti človek odprt in brez predsodkov, je navrgla nasprotnikom zakona.

"V poštnem predalu sem zjutraj imel 468 elektronskih sporočil, naj rešimo narod pred propadom, in opozarjali so, da sta stara Grčija in Rimsko cesarstvo propadla zaradi zakona, ki ga sprejemamo danes," je izjavil Luka Mesec (ZL). Zato je pojasnil, v čem je bistvo zakona, ki je v obravnavi: s preprosto spremembo enega člena istospolni pari dobijo ekonomske in socialne pravice, ki jim pripadajo. To je le sledenje temeljnim človekovim pravicam ter enakopravnosti, ki nikomur nič ne jemlje, je izjavil poslanec Združene levice.

Proti del civilne družbe in Katoliška cerkev
Novi definiciji zakonske zveze nasprotuje tudi del civilne družbe, združen v koalicijo Za otroke gre, ki je pripravila protest pred parlamentom. Na pobudo SDS-a se je v ponedeljek zvečer sestala parlamentarna komisija za peticije in človekove pravice, ki so jo poslanci SMC-ja, Združene levice, DeSUS-a in Socialnih demokratov bojkotirali, so se je pa udeležili nasprotniki sprememb zakona.

Znano je, da je zaradi člena, ki govori o izenačitvi zakonske zveze, na referendumu pred tremi leti padel družinski zakonik. Ta tema zdaj znova ostro deli javno mnenje, dejavno pa se je v kampanjo proti vključila Katoliška cerkev. Tadej Strehovec iz Komisije za pravičnost in mir pri Slovenski škofovski konferenci je v pogovoru za Radio Slovenija poudaril, da je pogled na družino, ki ga bo uzakonila novela, v popolnem nasprotju s pojmovanjem katoliške vere.

Referendum pred leti uspel, vprašanje, ali bi tudi danes
Tudi zato so nasprotniki že napovedali zbiranje podpisov za referendum - a bodo morali tokrat prepričati več volivcev kot pri padlem družinskem zakoniku. Marca 2012 je namreč na referendumu zakonik zavrnilo 279.937 volivcev, zanj pa je glasovalo 233.268 ljudi. A zaradi spremembe referendumske zakonodaje mora zdaj za zavrnitev zakona glasovati vsaj petina od dobrih 1,7 milijona volilnih upravičencev, saj zakon predvideva 20-odstotni kvorum. To pomeni, da bi moralo svoj glas proti oddati okoli 340 tisoč ljudi.

T. K. B., Al. Ma., A. S.
Prijavi napako
Komentarji
AM
# 03.03.2015 ob 08:07
"Ta tema zdaj znova ostro deli javno mnenje, aktivno pa se je v kampanjo proti vključila Katoliška cerkev. "

Menim da gre ponovno za politiziranje in namerno delitev naroda.

So bolj pomembne teme kot: zakaj ni služb, ipd.
Nikec3
# 03.03.2015 ob 08:08
Izenačitev porok je osnova, o kateri sploh ne vem, zakaj se pogovarjamo. Tukaj gre za 2 osebi, ki lahko sami odločata o svojem življenju.
Nikec3
# 03.03.2015 ob 08:07
Konservatizem ne more nikoli uspeti. Lahko samo prestavi spremembe, ki bi se zgodile v vsakem primeru. Če sprememb ne sprejmemo letos, jih bomo pa čez 3 leta. Upiranje na tem področju nima smisla.
janezdolzan
# 03.03.2015 ob 08:20
dajte še kakšno akcijo za dvig natalitete v Sloveniji lepo prosim...
v0ba
# 03.03.2015 ob 08:14
Bravo! S takšnimi stvarmi se je potrebno ukvarjati, ne pa kako nahraniti in poiskati delo bogim Slovenkam in Slovencem
Prismuknjen
# 03.03.2015 ob 08:16
In zanimivo je, da se verski fanatiki naslanjajo na eno in isto knjigo s pravljičnimi osebnostmi in citirajo "strica iz tam gori" kot edino pravo resnico. Hudo mi je, da živim v letu 2015, kjer me vodijo samooklicani intelektualci, ki tako nimajo sploh svojega mnenja.
ZeK
# 03.03.2015 ob 09:43
skrajno perverzen je človek, ki ocenjuje človeka glede na njegove spolne preference.

istospolno usmerjeni so povsem običajni ljudje, imajo pač eno specifično osebno okoliščino, da jih privlačijo osebe enakega spola.
to ne govori ničesar o njih kot o ljudeh, niti ne pove ničesar o tem, kakšni starši so lahko.

prosim, vstopimo v tretje tisočletje in prenehajmo z diskriminacijo na podlagi spolne usmerjenosti.
DE(j)MOKRA(s)T
# 03.03.2015 ob 08:27
Pravice o zakonski zvezi in ostalem vsekakor da, toda črta se naj možnost posvajanja otrok.
Otrok ni potrošniška roba in v naravi se rodi moškemu in ženskemu paru. Kdor noče stika z nasprotnim spolom in ne želi otroka spočeti po naravni poti tudi ne more zahtevati otrok. To ni pravica. Če si istospolno usmerjen si pač takšen z vsemi omejitvami in prednostmi, toda otrok ne moreš imeti, ker po naravi dva istospolna nista zmožna zaploditi otroka. Kršenje pravic bi bilo, če bi istospolni med sabo lahko spočeli otroka, pa bi jim to preprečili, tako pa kršitve ni.
Gaius Julius
# 03.03.2015 ob 08:32
@janez

Kdo ti pa kaj jemlje? Veroizpoved, svobodo govora in ugovor vesti boš ohranil.
aralaral
# 03.03.2015 ob 08:55
Tadej Strehovec iz Komisije za pravičnost in mir pri Slovenski škofovski konferenci je v pogovoru za Radio Slovenija poudaril, da je pogled na družino, ki ga bo uzakonila novela, v popolnem nasprotju s pojmovanjem katoliške vere.

So what? Saj smo sekularna država, ne pa teokracija.
Buldog
# 03.03.2015 ob 08:29
@janez123
03.03.2015 ob 08:25

Z izenačitvijo pravic dobijo gejevski pari "pravice", ki jim jih v miljardah let evolucija ni dala in hkrati te pravice jemlje otrokom, ki s temi "pravicami" postanejo predmet pridobitve.


Tudi marsikateremu paru evolucija ni dala "pravice" imet otroke, pa se jim je to omogočilo.
cairns
# 03.03.2015 ob 20:58
V parlamentu je največja sramota ta, da nam o morali predava Janez Janša.
ZeK
# 03.03.2015 ob 10:24
nehajte že nabijat s to "naravo". homoseksualci niso padli iz lune. so "produkt" heteroseksualnih zvez. zemljanov.

prejšnjič me je nekdo prepričeval, da so homoseksualci nenaravni, ker da imajo analne spolne odnose, zadnjica "pa se ve, čemu služi in gotovo spolni organ".

sem ga vprašal, če ima kdaj s partnerko oralne spolne odnose, pa je rekel da ja. itak.
a usta so po novem spolni organ? kaj pa roka?

bože mili, s čim se ljudje ukvarjajo leta 2015. ampak najbolj zanimivo je, kako podrobno, s kakšnim žarom ti homofobi govorijo in opisujejo te "nagnusne" spolne prakse.
Gautama
# 03.03.2015 ob 09:25
Kako lahko tako nonšalantno vsakič prinašte na plano svoj argument s pedofili in zoofili?!

Če to ni nima nobene povezave s homoseksualnostjo!
Pri njih ne gre za konsenzualen odnos. Žival ali otrok se ne moreta strinjati s tem odnosom.

Se pa strinjam, pedofili in nekrofili niso sami krivi, da so se rodili (oziroma postali) taki in njihova situacija je v bistvu ekstremno tragična!

Pod vsakim člankom s to tematiko vam vsaj 10 komentatorjev razlaga, da je to neupravičeno in zelo žaljivo.

Saj je tudi "heterosekusalec" lahko pedofil ali zoofil, pa mu zaradi tega heterosekusalcem ne bi prepovedal porok in posvojitev?
STRIKE
# 03.03.2015 ob 10:43
Še vedno nisem dobil odgovora!?

Jaz kot ateist pa nasprotujem, da bi moje otroke v primeru smrti posvojili verniki in jih zastrupljali z vero!

Kje imam zagotovilo da se to ne bo zgodilo?

Zahtevam referendum tudi o tem spornem vprašanju!
zekinho
# 03.03.2015 ob 10:12
Najbolj učinkovita metoda je prestrašiti ljudi z napovedmi o propadu družine, trgovino z otroki, masovni homoseksualizaciji družbe, šikaniranju otrok v istospolnih zvezah ipd. Ko zaigraš na karto čustev in strahu, potem si jih zagrnil s svojim demagoškim plaščem in jih noben razumen argument več ne doseže.
STRIKE
# 03.03.2015 ob 09:54
Jaz kot ateist pa nasprotujem, da bi moje otroke v primeru smrti posvojili verniki in jih zastrupljali z vero!

Kje imam zagotovilo da se to ne bo zgodilo?

Zahtevam referendum tudi o tem spornem vprašanju!
Prismuknjen
# 03.03.2015 ob 08:24
gkamin
# 03.03.2015 ob 08:22

Zakaj se tako obremenjuješ z drugimi, ki počnejo po tvoje ostudne stvari, ko pa si ti, ne glede na to zelo srečen, ker si heteroseksualec in ti tega nobeden ne bo in ne more vzeti?
janez123
# 03.03.2015 ob 08:25
Z izenačitvijo pravic dobijo gejevski pari "pravice", ki jim jih v miljardah let evolucija ni dala in hkrati te pravice jemlje otrokom, ki s temi "pravicami" postanejo predmet pridobitve. Ni dovolj, da je narod potreben najrazličnejših terapij, da imamo probleme z odvisnostmi.... Delovanje možganov, vpljiv staršev na razvoj spolne indentitete razumemo le malo in vendar smo se pripravljeni s tem igrati. Nad otroki bomo izvedli ekperiment, ki ga ni moč obžalovati.

Nekaterei temu rečete konzervatizem, jaz pa pravim zdrava pamet. Veliko nas je takih, ki še pre dobro vemo, da otrok ni nikakršna pravica, temveč dar.

Kar se mene tiče, naj geji počnejo karkoli, dokler se ne vmešavajo v naše življenje in nam jemljejo svobodo govora, veroizpovedi, ugovora vesti. Problem je zelo širok in sprejemanje po hitrem postopku zakon, ki otrokom jemlje pravice, ki jim jih je dala narava je norost brez primere. Samo za to, ker geji smatrajo, da je otrok pravica.
bizgec67
# 03.03.2015 ob 10:22
joj pa kam smo prišli. A če bodo dobil pravico za posvajanje otrok mislite, da jih bodo lahko kar posvajali. Teh otrok je tako malo, in preden daš vse procedure skozi traja in traja. Vem iz lastne izkušnje. Sva mela srečo z ženo, da se je uredilo po naravni poti. Mam geja za soseda, nikomur nič noče, je kultiviran z njim ni problemov. Malo naprej je doma "normalen" dečko, pa nori z avti, pije, galami, se pretepa. Koga bom imel raje za soseda? zberimo se vsi malo, pa naj vsak poprime za kakšno pametno delo, da bo Slovenija izplavala. Kdor pa se hoče poročit z bilo komer pa naj se, pa ljubi naj se tudi.
Buldog
# 03.03.2015 ob 08:34
@sladka kot med
03.03.2015 ob 08:30

Poroka, družina in podobni pojmi so že rezervirani za raznospolne.

Khm, v nekaterih državah imajo te pojme za poligamne skupnosti. Vse je odvisno od definicije, definicije se pa s časom spreminjajo zaradi razvoja družbe.
Grega984
# 03.03.2015 ob 16:51
Hehe, najbolj zagriženi borci za Evropo in evropske vrednote (SDS kompanija) najbolj proti evropskim smernicam :D
ZeK
# 03.03.2015 ob 10:27
pkozin

Jelinčič je prcej tiho o tej temi, odkar je njegov sin Klemen javno povedal, da je homoseksualec.
ZeK
# 03.03.2015 ob 10:16
zekinho

iskreno upam, da takih lolekov v Sloveniji ni 20 %. torej referendum ne more uspeti.

sploh pa, po spremenjeni referendumski zakonodaji US referenduma ne sme več dopustiti.
prejšnjič so še lahko iz pete potegnili nek skoraj argument, da nimajo ustavne možnosti, da bi preprečili referendum. tokrat US takšnega kvaziargumenta nima več.

v ustavi po novem jasno piše, da je prepovedan referendum o vprašnaju, ki odpravlja neustavnost. in ta zakon jo odpravlja.
ZeK
# 03.03.2015 ob 09:56
na primčevi spletni strani sem prebral, da je v boju proti zakonu nekdanji nadškof daroval mašo v čast svete družine.

malo sem zmeden, ker sveta družina je vendarle prototip sodobne družine.
poglejmo dejstva:

- Marija je nadomestna mati (saj nosi božjega otroka);
- oplojena ni s seksom (torej gre za nek tip umetne oploditve), vsekakor pa do otroka ni prišla po "naravni" poti;
- Jezus ima dva očeta (enega na nebu, drugega na zemlji);
-...

ne vem, meni se sveta družina zdi prej pro cot contra zgled za spemembe družinske zakonodaje.
G.Bruno
# 03.03.2015 ob 10:21
pulp_fiction
Vsi se sklicujete na znanost. Pa dajmo znanstveno dokazati. Za 50 let pošljimo na en otok lezbične pare, na drugega gejevske pare, na tretjega heteroseksualne pare. Potem opazujmo, kje se bo vrsta ohranila. To bi bil znanstveni dokaz.

Kam boš pa poslal homeseksualce, ki se rodijo heteroseksualnim parom? Tako "nastanejo" veš? Ne prinese jih gay štorklja.
Jethros
# 03.03.2015 ob 10:00
ZeK:
Hehehe, pa saj vidiš, da nimajo argumentov :)
Poglej npr. Primca...razlaga, kako spoštuje homoseksualce, kot ljudi, ne bi jim pa pustil živeti v enako urejenem zakonskem okolju, z enakimi pravicami. Gre za nestrpneže in ignorante.
xyxy
# 03.03.2015 ob 09:25
Ženske v RKC imajo malo, ampak res malo več pravic kot pri skrajnih islamistih. Če bi imela RKC oblast bi se ženskam slabo pisalo in danes nebi govorili o pravicah istospolnih ampak o pravicah žensk ;-)
Krpanka
# 03.03.2015 ob 09:02
Še pred sto leti so nezakonske otroke (ali "pankrte") pokopavali izven cerkvenega obzidja... danes se zdi tako početje čista traparija. Te klerikalno konzervativne norme so pač preživete. Tako se bo zgodilo tudi z njihovo teokratsko "definicijo družine". Kako že pravi sveto pismo: "Blagor ubogim na duhu..."
jo-jo
# 03.03.2015 ob 10:02
@G.Bruno:
Ko svetohlincem zmanjka argumentov, privlečejo na dan "uboge otročičke" in svojo zlagano skrb za njih.

Natančno tako. Tole je nekaj komentarjev teh svetohlincev, ki radi tulijo kako otrok potrebuje očeta in mater, pod člankom o tem, da želi vlada uvesti obvezen očetovski porodniški dopust:

- Kakor koli premlevamo - vlogo mame bo očka težko nadomestil, mama je bila vedno mama in je zakon v družini.
- bo pa ata na porodniški dojko ven dal pa nafutral dete a ne ;)
-moj mož NE bo odšel na dopust za varstvo in nego otroka
-Kdo bo pa plačal vse te dopuste?
-Rdeča propaganda na vseh nivojih....
-Sicer sem že starejši, ampak, da bi koristil starševski dopust, bi še vedno imel občutek, da materi in otroku nekaj kradem.


A ste videli? Kje iz teh komentarjev veje skrb in potreba otroka po materi in očeti. Nikjer. Oni se ne sprašujejo kaj je dobrobit otroka ampak kdo bo te porodniške, ki jih uvaja rdeča propaganda, plačal?
Norland
# 03.03.2015 ob 08:41
Koga briga kaj o poimenovanju družine misli 2000 let stara institucija. Pravice morajo bit za vse enake!
redred
# 03.03.2015 ob 08:40
janez123

Meni je oče umrl, ko sem bil mladoleten, se pravi mi je bila kršena pravica do očeta. Mi poveš, koga lahko tožim?
blayo
# 03.03.2015 ob 10:46
Ja, kje je otrokova pravica do izbire veroizpovedi? Tako kot fotr pa mat rečeta, tako je. Njima je pa bog rekel kako mora biti ;)
nemoremsespomnit
# 03.03.2015 ob 10:34
Zanimivo, polna usta moraliziranja in skrbi za otroke. Sosednji clanek pa 2 komentarja. Dajto no, samozvani zascitniki otrok, napisite se tam kaj...kaj konkretnega, kar ste naredili, pohvalite se, kako ko kretno ste pomagali.
Jethros
# 03.03.2015 ob 10:19
pulp_fiction:
Po definiciji RKC, bi se na tvojem lezbičnem otoku po vsej verjetnosti lahko rodil Jezus.
ZeK
# 03.03.2015 ob 10:06
sicer imam eno vpršanje za vse tiste, ki so na prejšnjem referendmu zavrnili družinski zakonik.
baje so to naredili, zaradi koristi otrok.

kaj ste torej v tem času naredili za teh preko 100 otrok, ki v Sloveniji že živijo v istospolnih skupnostih? ti otroci so še vedno brez pravic, ki jih imajo drugi otroci. eden od staršev zanje ne more vzeti bolniške, nismajo nujnega deleža po takem staršu...

torej zagovorniki pravic otrok, KAJ dobrega ste od takrat, ko ste zminirali družinski zakonik, naredili za OTROKE, ki v Sloveniji živijo v istospolnih skupnosti?
partibrejker
# 04.03.2015 ob 00:25
Tadej Strehovec iz Komisije za pravičnost in mir pri Slovenski škofovski konferenci je v pogovoru za Radio Slovenija poudaril, da je pogled na družino, ki ga bo uzakonila novela, v popolnem nasprotju s pojmovanjem katoliške vere.

No, potem se dobro, da zakon ni sprejet v Vatikanu
Flegica
# 03.03.2015 ob 10:07
Glede na izjave članov določene stranke in določene verske skupnosti o homoseksualnosti in jih primerjajo z zoofilijo mislim da so zreli za tožbo glede sovražnega govora. Sploh pa določena cerkev mislim da nima popolnoma nobene moralne podlage za pridiganje komurokoli o čemerkoli. Naj navedem samo par primerov kako oni rešujejo debate: katari, judje, muslimani ki so jih klali v stednjem veku , nato invizicija, nato svete vojne, pa da se vrnemo v današnji čas-varovanje pedofilov, sodelovanje bank z mafijo v italiji, in pa lokalno največja kraja denarja v sloveniji( denacionalizacija, zvon 1,2). Niti trohice strokovnosti ni v njihovih argumentih kaj šele da bi pomislili kašne težave imajo ljudje kot pripadniki glbt skupnosti-tko mal v smislu krščanskega duha pa to....poleg tega če jim je že toliko do otrok nej pogledajo malo kaj se res dogaja z njimi(droge, alkohol, pomankanje čustev, odtujenost...) aja še nism vidu da bi ker gay paradiral v tangicah kje v lj-ampak kot član hetero pola lohk rečm da so bli vedno naj žuri roza partiyi v K4. Pa tudi kje drugje so parade top eventi v letu medtem ko je lj parada še najbolj podobna maši...Aja pa še enkrat nism gay ampak če po čudežu pride do referenduma bom tako kot Magnifico peder in definitivno glasival ZA!!! Vsi drugačni vsi enakopravni
katja79
# 03.03.2015 ob 09:40
@pikabu
A veste, kaj je v tem zakonu?
Zakon predlaga, da stari starsi nimajo moznosti posvojitve vnukov, ce se njihovim otrokom (starsem vnukov) kaj zgodi!!! Si predstavljate, da namesto da bi otroke vzgajajo njihovi stari starsi (s podobnimi vrednotami in nacinom zivljenja), jih bodo pohopsali v homoseksualne skupnosti. Na tak nacin bodo dobivali otroke!! To je zame kraja!!! Kraja otrok!!


Ali lahko prosim navedeš člen iz zakona, o katerem govoriš?
Ker je tvoja navedba skrajno absurdna in zveni kot gluhi telefon Krivic-RKC-NSI-... Takšno "nerazmišljanje s svojo glavo", nekritično ponavljanje slišanega in kolektivno sovraštvo na podlagi nezdrave pripadnosti bi bilo smešno, če ne bi bilo tako zastrašujoče....
kozorog1973
# 03.03.2015 ob 08:19
jaz sem odločno proti!
blayo
# 03.03.2015 ob 10:55
Mene v bistvu čudi, kako nekateri že v naprej vedo, da bodo s tem zakonom otrokom sistematično kršene njihove pravice. Kar naenkrat bo več pedrov in lezbik kot nas heteroseksualcev in nas bodo lovili po ulicah ter trgali otroke iz naročij?
ZeK
# 03.03.2015 ob 10:32
B in .

sem heteroseksualec in se nič ne naježim, če vidim homoseksualni odnos v porniču.
če gre za lezbičnega, me zrajca, če gre za gejevskega, me pač ne vzburi. mi pa ne povzroča nikakršnih slabih občutkov.
_miner
# 03.03.2015 ob 10:09
@sladka kot med (Irena)
Istospolne skupnosti in njihove pravice, razen posvajanja otrok, pravice do umetne oploditve .... naj ureja poseben zakon.

Aha. Zakaj potem nimamo podobnega, posebnega zakona za skupnosti ljudji s cerebralno paralizo? Ali pa mogoče črnce? Rome? Ženske??

Skratka, veliko ljudi na tem portalu je ali nevednih ali škodoželjnih, še največ pa je zavajanih s strani Primca in njemu podobnih.

Zakon bo sprejet, če ne zdaj, pa čez leto ali dve, to je dejstvo, razen če želite živeti v oazi sredi razvite Evrope s katero se vsi tako radi primerjamo.
Gautama
# 03.03.2015 ob 09:44
@pikabu
A veste, kaj je v tem zakonu?
Zakon predlaga, da stari starsi nimajo moznosti posvojitve vnukov, ce se njihovim otrokom (starsem vnukov) kaj zgodi!!! Si predstavljate, da namesto da bi otroke vzgajajo njihovi stari starsi (s podobnimi vrednotami in nacinom zivljenja), jih bodo pohopsali v homoseksualne skupnosti. Na tak nacin bodo dobivali otroke!! To je zame kraja!!! Kraja otrok!!


Tudi že sedaj stari starši nimajo te možnosti. Te prepovedi ni dodatno v zakonu.
Seveda gospa Zevnik to pozabi povedati.
G.Bruno
# 03.03.2015 ob 09:38
Ko svetohlincem zmanjka argumentov, privlečejo na dan "uboge otročičke" in svojo zlagano skrb za njih.
Partizan Miha
# 03.03.2015 ob 09:36
Vsi enaki, vsi enakopravni. A smo vsi ljudje ali nismo, ali kaj ?
zemohudin
# 03.03.2015 ob 09:32
sladka kot med
Poroka, družina in podobni pojmi so že rezervirani za raznospolne.

hahahaha... pojmi rezervirani za raznospolne WTF??????
Brez zamere, ampak se mi zdi, da si bolj grenka kot sladka ;)
STRIKE
# 03.03.2015 ob 20:46
Janša pravi, da moramo zaščititi lastne otroke!

Tako, da jim priskrbimo dobro službo v Bruslju!
ZeK
# 03.03.2015 ob 10:02
Jethros

ko človek prebere te članke, potem vidi, kako omejen mora biti posameznik, ki ga prepričajo Primčevi "argumetni.

njegova spletna stran

http://24kul.si/
BioBenz
# 03.03.2015 ob 09:54
Sicer pa mi odgovorite, zakaj bi se sploh hoteli poročati in priznavati Krščansko tradicijo izvirajočo od Boga samega?

obstaja kakšen dokaz za to trditev? Že samo stališče da bog obstaja je nedokazano, tako da vse kar napišeš v nadaljevanju nima pomena...

Poroka ima predvsem civilnopravne posledice!!
Kazalo