Pogovor z Janezom Janšo je bil deležen številnih odzivov in komentarjev, predvsem na račun voditeljice Ljerke Bizilj. Foto: MMC RTV SLO
Pogovor z Janezom Janšo je bil deležen številnih odzivov in komentarjev, predvsem na račun voditeljice Ljerke Bizilj. Foto: MMC RTV SLO
TV kolumna Ljerke Bizilj
Intervju s predsednikom SDS-a Janezom Janšo

Zaradi zelo različnih interpretacij izrečenih besed Ljerke Bizilj na koncu intervjuja, ki je potekal 12.6. na TVSLO 3, na RTV Slovenija pojasnjujejo, da bi bilo nesmiselno, da avtorica naknadno pojasnjuje, kaj je s to ali ono izrečeno besedo mislila, saj bi lahko kdo upravičeno razumel, da popravlja svoje izrečene besede.

Svoja nedvoumna stališča, ki se do pogovora z Janšo niso nič spremenila, je Ljerka Bizilj objavila 30. 5. v svoji TV-kolumni, ki jo ponovno objavljamo.

TV-kolumna 30. 5. 2013, TV SLO 3

Minister Pličanič, pravosodni minister Pličanič, krivi ste! Za sodne zaostanke, za to, da krivi niso obsojeni, za to, da v Sloveniji mi, vsakdanjiki ne moremo verjeti, da bomo našli pravico in krivico …

Kajti - če ni krivo sodstvo, ste krivi vi, vlada, poslanci, morda tudi državljani … Sodstvo je gotovo zunaj tega našega povprečnega konteksta … in dela vse prav ... samo mi ne vemo … Ampak te dni se ozaveščamo … vsak dan poslušamo, da je sodstvo tretja veja oblasti ... samostojna veja oblasti!!! Kar pozabili smo na to … zdaj vemo, ne šele spoznavamo, da imamo še eno oblast, sodno, neodvisno …

Doslej smo krivdo za sodne zaostanke, za balkanske bojevnike, za vse, ki kradejo in niso obsojeni — naprtili vladam, poslancem, politikom … zdaj so tukaj tudi tožilstvo, sodniki — doslej skriti in bolj kot ne nedotakljivi. Vidite za mano — to mogočno sodno palačo v Ljubljani … To je dom pravice, to je mogočen in močan steber države ... tukaj – če ste, če smo krivi, morate, moramo biti kaznovani, če ste nedolžni — morate tukaj najti pravico … tu, za temi zidovi vas morajo zaščititi, če ste nedolžni!!! Kakšna moč je za temi stenami! Koliko upanja, za nas, državljane, je za temi zidovi! Na sodnika po besedah poslanca Gorenaka pride v Sloveniji dvakrat več evrov kot drugod — torej je ta veja oblasti pri nas še bolj spoštovana … vredna!!! Lahko še bolj neodvisna!

In zdaj imamo — ob vseh primerih — še primer Janeza Janše! Spet! Že vsaj drugič! Dve leti zapora! Gospodje, če je kriv, sem največja zagovornica tega, da gre v zapor, četudi do smrti, a krivda mora biti stoodstotno dokazana ... 25 let poslušam, poslušamo, tudi raziskovala sem, kaj se je zgodilo tistega leta 1988, da so Janšo zaprli … ker mu je Franci Zavrl dal neke dokumente — strogo zaupne, v katerih je jugoslovanska vojska načrtovala napad na Slovenijo, nekaj podobnega … Moja interpretacija takratnih dogodkov je pač moja, ampak glede na okoliščine logična – slovenska oblast — še danes trdim … da smo prav takratno potrebovali in je bila koristna — je morala Beogradu in vojski dokazati, da obvladuje razmere v Sloveniji, dokazati Beogradu — trdno smo v sedlu, ne potrebujemo pomoči. In je prišlo prav — zapreti nekoga —npr. Janšo, kdo pa je bil Janša takrat??

Še o Mojci Drčar Murko smo takrat skoraj več slišali kot o Milanu Kučanu! Janša ni bil ne Zavrl, ki je lahko zbolel, ne Marko Hren, ki je pravočasno šel v Ameriko ali pa so mu to bolje informirani predlagali, ne vem. Janša je bil neki novinar, sicer kritičen, a ne najbolj in edini, mladinec … ravno pravi, a — ko so ga zaprli — slovenska služba državne varnosti, seveda, — se je izkazalo, že kmalu po tistem 31. maju, da je Janša problem. Koliko nas je bilo takrat na Roški cesti v Ljubljani!

Res si ne želim, da je Janez Janša problem še naslednjih 25 let in še potem problem mojih otrok in vnukov … Ampak, gospodje, dokažite mu, da je kriv, če že je … nič dvoumnega ne sme biti —črno na belem naj bo!!! Kar smo doslej slišali, se mi zdi premalo prepričljivo!!! In veste, ne bi rada, da bo na koncu za to kriva spet vlada, Pličanič, Bratuškova in še kdo —, da so ga zaprli, saj tega, da imamo še eno oblast, neodvisno oblast — še nimamo v zavesti …! Otipljive dokaze potrebujemo, spoštovani tožilci in sodniki! Neodvisni ste, nihče ne sme vplivati na vas … osebno poskušam vplivati na vas: delajte strokovno, dobre stvari za to državo in za vse nas! Naj bo dobro sodstvo temelj moje, naše države!

TV kolumna Ljerke Bizilj
Intervju s predsednikom SDS-a Janezom Janšo